Er tradisjonelle rørkoblinger best?

 
Er tradisjonelle rørkoblinger best?Bildet: - Rillede koblinger er nærmest beslektet med flenser, siden det innebærer å stramme bolter for å feste to rørspoler sammen. Men der er det også slutt på likhetene, mener Andrei Soloviev. Foto Victaulic
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning?

Av Andrei Soloviev,
salgssjef for Victaulic i Norden og Baltikum

Hva om de tradisjonelle metodene står i veien for forbedret ytelse, effektive installasjoner og kostnadsbesparelser? Det er der rillede mekaniske rørkoblinger kommer til sin rett.

Krever en sjettedel av tiden

På overflaten kan rillede koblinger ligne på flensede eller sveisede fuger, men i realiteten byr produktene på kontrasterende egenskaper. De er nærmest beslektet med flenser, siden det innebærer å stramme bolter for å feste to rørspoler sammen, men der er det også slutt på likhetene. En flenset løsning vil kreve stjernemønsterstramming av fire bolter, selv i minste målestokk. En rillet kobling krever bare to bolter for å stramme koblingen rundt røret, etter å ha blitt festet i sporet. Kravene til moderne byggeprosjekter blir stadig strengere. Byggefristene blir kortere, budsjettene blir strammere og tegningene mer krevende. Og det er når det kommer til tid, kostnader og ytelse at entreprenørene virkelig får kjenne på presset. Det er med disse aspektene i bakhodet at rillede koblinger virkelig appellerer som et alternativ til de tradisjonelle metodene. Entreprenører jobber under stadige tidsbegrensninger, derfor er parametere som hvor raskt og enkelt en løsning kan installeres essensielle. Sammenlignet med flensing og den intensive sveiseprosessen, trenger rillede koblinger bare en sjettedel av tiden det tar å utføre akkurat samme jobb.

Enklere installasjonsprosess

Det er flere faktorer som gjør at rillede koblinger sparer deg for mye tid i installasjonsprosessen. Først må vi se på det faktum at du kun trenger å stramme to bolter. Deretter har du 360-graders rotasjon som gjør at koblingen kan vinkles akkurat slik du vil rundt skjøten. I tillegg slipper du hele prosessen med å finne kvalifiserte sveisere. Alle disse faktorene tatt i betraktning gjør at det er lett å se hvordan de rillede koblingene gir de tradisjonelle metodene tøff konkurranse. For tid er penger, spesielt i byggebransjen. Ekstra tid på jobben tilsvarer gjerne ekstra kostnader brukt på både arbeidskraft, ekstra provisjon, leie av materiell og potensielle forsinkelsesgebyrer. Kunder og entreprenører ønsker ikke å betale mer enn de strengt tatt trenger å gjøre, og med strammere budsjetter er enhver tidsbesparende løsning bra for bunnlinjen. Gjennom flere år i Victaulic har jeg erfart at mange prosjektledere går for rillede løsninger for å spare tid og penger, samtidig som de øker effektiviteten i hele prosjektet.

To forskjellige varianter

Rillede koblinger legger også til rette for tryggere arbeidsplasser. Bruker du rillede koblinger slipper du åpne flammer som kreves i sveiseprosessen og du unngår utslipp av farlige gasser under installasjonsprosessen. I Victaulic er vi også påpasselige med å tilby gratis opplæring og læreverktøy for å sikre at installasjonen går så smidig som mulig og avlegger regelmessige besøk på byggeplassen under installasjonen. Et annet aspekt som må være på plass er selvfølgelig produktets ytelse; det ligger ikke så mye verdi i det å snakke om hastighet, hvis du deretter leverer et produkt som ikke fungerer og ikke er pålitelig. De tradisjonelle metodene har alltid hatt rykte på seg for å være både robuste og gi et solid resultat, og på den måten vært et trygt valg for entreprenørene. Når det kommer til de rillede løsningene er det de ekstra kvalitetene som har gjort at entreprenørene har sperret opp øynene de siste tiårene. Rillede koblinger kommer i to forskjellige varianter: Stive, som ikke tillater hverken lineære, vinklede eller roterende bevegelser ved skjøtene; og fleksible, som er designet for å takle termiske bevegelser, som tillater utvidelser og sammentrekninger ved alle skjøtene.

Fleksibilitet i sentrum

Å bruke en av disse variantene, eller en kombinasjon av de to, betyr at rillede koblinger er egnet for så godt som alle bruksområder. Fleksibilitet er sånn sett det mest dekkende ordet når vi skal beskrive rillede koblinger. Tradisjonelle løsninger fasiliterer rørutvidelse og sammentrekning med ekspansjonsløkker, som krever ekstra plass, eller såkalte flexkoblinger som ofte er det svakeste punktet i systemet. Det er her rillede koblinger virkelig skiller seg ut: De sparer nødvendig plass og har en lang historie med påvist pålitelighet.  Dette er grunnen til at rillede koblinger blir stadig mer populære i bransjen, og er på vei til å bli det foretrukne alternativet framfor tradisjonelle rørkoblingsmetoder.

Kanskje representerer de også framtiden i bransjen?
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår