Hvordan få Enova-støtte til nye og eksisterende næringsbygg?

 
Hvordan få Enova-støtte til nye og eksisterende næringsbygg?Illustrasjonsbilde. Foto: VB
FAGARTIKKEL: Uansett om du skal renovere eksisterende bygningsmasse eller bygge nytt næringsbygg, bør du ta energismarte valg.

Av Espen Kvarud, rørleggermester og faglig leder i VB Nore VVS

Enova gir økonomisk støtte til utbyggere som velger innovative energi- og klimaløsninger. Sjekk om ditt prosjekt er støtteberettiget!

Enova premierer energi- og klimavennlige valg med finansiell støtte, både ved utvikling av eksisterende næringseiendom og ved bygging av nytt. I tillegg til de miljømessige fordelene ved å velge energismart, oppnår du lavere energi- og driftskostnader, bedre omdømme og økt konkurransekraft. Dette er varige verdier som vil komme deg og bygget ditt til gode i mange, mange år.

(Denne artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra VB Gruppen)

Kartlegg mulige energitiltak

Du bør rådføre deg med en energirådgiver som kan gi helhetlige tilbakemeldinger på mulige energitiltak. Energirådgiveren gir deg en oversikt over hva du bør prioritere og hvilke tiltak som gir mest støtte. Innenfor VVS kan du gjøre bygget ditt mer energivennlig innenfor både ventilasjon, energiforbruk, vannforbruk og drift av kjøle- og varmeanlegg. 

Kan du argumentere for at tiltakene du planlegger sparer energi, reduserer energiutgiftene og gjør bygget ditt mer klimavennlig og energieffektivt, er det store muligheter for at du kan få økonomisk drahjelp fra en eller flere av Enovas tilskuddsordninger.

Hvis du har en drifts- og serviceavtale bør også rørleggeren kunne gi deg innspill rundt dette. Ved å lese av målinger på disse områdene over tid, kan du se hvor det er forbedringsmuligheter, og rørlegger kan foreslå ny teknologi som optimaliserer driften. Utarbeider du en plan over tiltakene basert på dette, har du et godt utgangspunkt for å søke om tilskudd.

Les også: Har du ikke energivurdert det tekniske anlegget ditt, sier du?

Enovastøtte til eksisterende næringsbygg

Enova tilbyr både kartleggingsstøtte og støtte for å ta i bruk best tilgjengelig teknologi i eksisterende bygg. Sistnevnte gis til tiltak som reduserer energiforbruket, og ved omlegging til vannbåren varme basert på fornybar energi eller fjernvarme. Det er verdt å merke seg at det kun gis støtte til prosjekter som ikke ville blitt gjennomført uten støtten.

Enovastøtte til nye næringsbygg

Det skal lønne seg å ta riktige grep tidlig i et prosjekt. Det synes Enova også, og gir derfor – under visse forutsetninger – støtte til klimavennlig materialbruk.

I tillegg har de to andre program, introduksjon av ny teknologi i bygg og områder, og kommersiell utprøving av innovativ byggteknologi. Forutsetning for begge støtteprogrammene er at prosjektet innebærer teknologi og løsninger som strekker seg lenger enn dagens standarder.

For deg som ønsker å installere en miljøvennlig varmesentral, enten i nytt eller eksisterende bygg, finnes det et eget støtteprogram for dette også.

Hvordan går du frem for å søke Enova-støtte?

Søknader fylles ut på nett, og behandles fortløpende. Godkjent søknad betyr at du får tilsagn til prosjektet og kan gå i gang. Utbetalingen skjer når prosjektet er gjennomført. Du kan lese mer om støtteprogrammer og søkeprosesser på Enovas egne sine sider.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår