Verdens nordligste?

 
Verdens nordligste?Bildet: Ramirents montør Bjørn Villy Buskli i full sving med å montere byggtørk-anlegg basert på fjernvarme på Svalbard.
Ramirent Norge har levert det som skal være verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme. Dette er et anlegg som skal stå der midlertidig inntil en permanent løsning er på plass på Svalbard.

Svalbard Folkehøgskole har holdt til i midlertidige lokaler siden 2019, men nylig ble det inngått en avtale med Store Norske som både skal bygge, drifte og eie skolens nye base på Sjøskrenten i Longyearbyen. Store Norske har vært en hjørnesteinsbedrift på Svalbard i over hundrede år med virksomhet innen bergverk, eiendom, logistikk, energi, kulturminner og reiseliv, og selskapet eier og drifter i dag både næringseiendom og boliger i Longyearbyen.

Bildet: Den nye folkehøgskolen, som blir ført opp på Sjøskrenten i Longyearbyen,  bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket.

Verdens nordligste

Det er Hæhre Arctic AS som har fått i oppdrag å stå for byggingen av den nye folkehøgskolen som har en sterk miljøprofil og bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket. I tillegg skal internatbygget, som ligger like ved, rehabiliteres. Det 2.500 kvadratmeter store nybygget vil ha plass til 125 elever og være klar til bruk i februar 2023.
Og til dette prosjektet har Ramirent Norge nå levert det som skal være verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme, et anlegg som skal stå der midlertidig inntil en permanent løsning er på plass.  – Ja, oss bekjent er det ingen andre som tidligere har levert et anlegg for byggtørk som får energien fra fjernvarme i så nordlige strøk som dette, sier produktleder byggvarme i Ramirent Norge, Petter Johnsen. 

Bildet: Ramirents montører var på plass i Longyearbyen i midten av mai for å  få på plass midlertidig byggtørk-anlegg.

Kortreist fjernvarme

Det var selger ved Ramirent Tromsø; Rune Sørensen, som utarbeidet tilbudet som Hæhre valgte å gå for. 
– Det hele startet med en henvendelse fra Hæhre Arctic om at de hadde behov for varmeaggregat i forbindelse med byggingen av den nye folkehøgskolen på Svalbard. Det var da snakk om de tradisjonelle «kokoverkene» som går på diesel. Vi bestemte oss imidlertid for å se på alternative løsninger før vi ga et tilbud, og vi ble raskt klar over at det jo allerede var en energikilde på Svalbard i form av fjernvarmeanlegg. 

– Mye av Svalbard varmes fortsatt opp via fjernvarme og kulldrift, og vi presenterte derfor et tilbud der vi foreslo en løsning med fjernvarme. Dette er en kortreist løsning samtidig som det gir en veldig sikker og stabil tilførsel av energi til byggtørkerne og i tillegg krever lite vedlikehold. Dermed fikk vi  kontrakt på levering av fem byggtørkere derav tre allerede er satt i drift, forklarer Sørensen.

Fraktet med båt fra Tromsø

Produktleder byggvarme i Ramirent; Petter Johnsen, legger til at det ble benyttet båt til transporten og at de greide å frakte alt utstyret  fra Tromsø til Svalbard i løpet av en uke.
– Våre montører var der oppe i midten av mai og brukt tre dager på å ferdigstille det anlegget som vil bli fjernovervåket fra fastlandet via nettet, forklarer Johnsen..

Anleggsleder hos Hæhre Arctic; Pauli Nordvåg, er for øvrig veldig fornøyd med både  byggtørke-løsningen som ble valgt og det tette samarbeidet med Ramirent underveis i prosessen. 

Bildet: – Meg bekjent er det ingen andre som tidligere har levert et byggtørk-prosjekt som får energien fra fjernvarme i så nordlige strøk som dette, sier produktleder byggvarme i Ramirent Norge, Petter Johnsen.

– Rimelig og stabil løsning

– I og med at det benyttes fjernvarme som energikilde får vi en løsning som både er rimelig og ikke minst gir en veldig jevn og gode varme. Dessuten trenger vi ikke tenke på etterfylling av diesel, slik som ved bruk av «kokoverkene», siden varmetilførselen er konstant under hele byggeperioden, forklarer Nordvåg som kan bekrefte at folkehøgskole-prosjektet i Longyearbyen er i god rute fram mot planlagt ferdigstillelse 31. januar neste år.
– Ja, vi er nettopp ferdig med elektromontasjen, og allerede 31. mai skal taket være på plass, sier Hæhre Arctics anleggsleder som opplyser at entreprenøren nå har mellom 15 og 20 arbeidere i sving på byggeplassen til enhver tid. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår