- Vi må ikke ta rent vann for gitt

 
- Vi må ikke ta rent vann for gittIllustrasjonsbilde
- Hvorfor gjør vi ikke mer for å fornye ledningsnettet vårt, når vi allerede har teknologi og metoder som kan fornye rør raskt, rimelig og effektivt?

22. mars var verdens vanndag. Mens 2.2 milliarder mennesker lever uten tilgang på rent drikkevann, lekker en tredjedel av renset vann ut av rørene i Norge. 

- Her hjemme er det lett å ta rent vann som en selvfølgelighet. Norge er et trygt land med god infrastruktur. Likevel forsvinner rundt en tredjedel av drikkevannet vårt ut av lekkasjer på rørene. Lekkasjer kan være årsak til forurensing og sykdom, og føre til kostbare utbedringer.

- Det er ingen nyhet at vi har et enormt vedlikeholdsetterslep på ledningsnettet. Norsk vann sin rapport BedreVANN 2022 viser at ledningsfornyelsen fortsatt går altfor tregt skriver NoDig-entreprenøren Olimb Rørfornying i en pressemelding.

Bildet: Gjennomrustet vannledning. Foto: Olimb Rørfornying​​​​​​

Ledningsfornyelsen må økes betraktelig

- Mye mer kunne vært gjort med gravefrie metoder. Dette er eksisterende og velprøvd teknologi som kan sette fart på ledningsfornyelsen, samtidig som kostnadene holdes nede. Hvorfor lar vi da en tredjedel av drikkevannet vårt gå til spille, når det enkleste tiltaket vi kan gjøre er å ta i bruk allerede eksisterende teknologi og metoder?

- Vi mener at ledningseiere og konsulenter burde være enda mer nysgjerrige på – og ta i bruk – de mulighetene som allerede finnes.

Gravefrie metoder setter fart på ledningsfornyelsen

- I BedreVANN-rapporten kommer det frem at ingen kommuner med under 10 000 innbyggere benyttet gravefrie metoder til fornyelse av vannledningsnettet i perioden 2020-2022. Kanskje fremstår gravefrie metoder fortsatt som «nytt» for noen kommuner. Kanskje vegrer andre seg for å gjøre utbedringer av frykt for at høyere kommunale avgifter skal gjøre kommunen mindre attraktiv å bosette seg i.

Foto: Olimb Rørfornying

- Med gravefrie metoder kan langt flere meter rør fornyes på kortere tid og til en rimeligere pris enn om røret graves opp og byttes. Gravefrie metoder gir rett og slett mest meter rør for pengene, som også vil kunne gi lavere økning i kommunale avgifter.

Rent drikkevann må ikke bli tatt for gitt

FN har definert tilgangen på rent drikkevann som en menneskerett. Likevel lever 2.2 milliarder mennesker uten tilgang på rent drikkevann, hvor 115 millioner mennesker drikker overflatevann.

- Vi kan på mange måter sies å være privilegerte her i Norge. I mange land står dårlig økonomi og infrastruktur i veien for en trygg vannforsyning. Andre steder fører konflikt og klimaendringer til store utfordringer med drikkevannet. Verdens vanndag minner oss om at tilgang på rent vann er en rett vi ikke må ta for gitt, heter det avslutningsvis i pressemeldingen fra Olimb Rørfornying.

Olimb Rørfornying AS har spesialisert seg på å fornye vann- og avløpsrør med minimal inngripen i grunn og bygg. I stedet for å grave opp eller rive ut gamle rør og montere nye, rehabiliterer vi rørene på innsiden av det eksisterende rørnettet. Dette gir kortere installasjonstid og mindre belastning for folk, miljø og infrastruktur. Selskapet er den største og eldste aktøren innen rørfornying i Norge. Olimb Rørfornyings danske eier, Per Aarsleff Holding AS, er bransjeledende i Europa.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår