Skole-NM for yrkesfag kan bli nedlagt

 
Skole-NM for yrkesfag kan bli nedlagtBildet: Daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad i samtale med statsminister Jonas Gahr Støre under en yrkeskonkurrranse i Kristiansand i 2022. Foto: WorldSkills Norway
UTDANNING: Skole-NM i yrkesfag for elever i den videregående skolen trues med nedleggelse på grunn av manglende statlig finansiering.

– Et viktig rekrutteringstiltak for yrkesfagene er i fare for å forsvinne, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å øke statusen og interessen for yrkesfag, gjennom å arrangere nasjonale yrkeskonkurranser og delta i internasjonale mesterskap med det norske Yrkeslandslaget.

- Ser det mørkt ut

– Den statlige finansieringen av WorldSkills Norway er nå avklart for de neste tre årene. Vi har ikke fått nok midler til å finansiere Skole-NM i årene som kommer. Om dette blir endelig konklusjon, så ser det mørkt ut, sier daglig leder Bjørnar Valstad.

WorldSkills Norway arrangerer Skole-NM hvert år i april. Her møtes elever fra ulike yrkesfag for å kåre Norges beste yrkesfagelev. På det siste avholdte Skole-NM i 2023 deltok 300 elever i finalen, fordelt på 38 yrkesfag.

–Skole-NM er en yrkeskonkurranse som er viktig for å løfte frem yrkesfagene og få flere til å velge denne utdanningsretningen, sier Bjørnar Valstad. 

– Politisk støtte må gjenspeiles i finansieringen

Han viser til en tidligere uttalelse fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i oktober 2023, hvor hun uttalte at Skole-NM er viktige bidrag til motivasjon og mestringsglede i fag- og yrkesopplæringen.

– Vi føler det er stor støtte, både i regjeringen og på Stortinget, til at nasjonale yrkeskonkurranser er viktige for å fremme yrkesfagene. Men vi er nå kommet til et punkt hvor den politiske støtten er nødt til å gjenspeile seg i finansieringen, sier Valstad.

Skole-NM har vokst i omfang

Han peker på at Skole-NM i de siste årene har økt i omfang, både når det gjelder antall deltakere og kostnader. Uten at det har fulgt med tilstrekkelig statlig finansiering til å opprettholde det som en fast årlig yrkeskonkurranse, sier daglig leder Bjørnar Valstad.

– Dersom den statlige finansieringen til WorldSkills Norway blir liggende på rundt 4 millioner kroner i året så vil være nødt til å prioritere bort noen av våre aktiviteter. Det mest nærliggende er å legge ned Skole-NM, som alene koster minst 2 millioner kroner årlig.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår