FREYR inngår avtale med Elkem

 
FREYR inngår avtale med Elkem
FREYR inngår avtale med Elkem om langsiktig forsyning av batterimaterialer for miljøvennlig norsk produksjon av battericeller

FREYR og Elkem har signert et Memorandum of Understanding (MoU) for kommersiell levering av Anode Aktive Materialer (AAM) til FREYRs litium-ion (LiB) battericelleanlegg under utvikling i Mo i Rana.

I henhold til avtalen, vil Elkem og FREYR samarbeide om å etablere langsiktige AAM leveranseavtaler, inkludert batterigrafitt og høykonsentrerte silisium-batterimaterialer, til FREYRs første pilotproduksjonslinje, til selskapets 2-25 GWh fast-track anlegg og den påfølgende 32 GWh gigafabrikken. Avtalen omfatter også felles utvikling og industriell testing av nyutviklede høyytelse AAM og løsninger for økt energitetthet i battericeller og forbedret sikkerhet til en betydelig lavere kostnad.

Elkem er en ledende global leverandør av avanserte materialer som bygger et pilotanlegg for batterigrafitt i Kristiansand med betydelig relatert FoU-aktivitet. Samtidig utvikler Elkem et mulig storskalaanlegg for produksjon av batterimaterialer på Herøya kalt Northern Recharge. Dagens avtale er i tråd med FREYRs uttalte ambisjon om å inngå samarbeid med lokale leverandører for å produsere miljøvennlige battericeller med et betydelig redusert karbonavtrykk ved bruk av kortreiste materialer og 100% fornybar og rimelig energi.

-Vi er veldig glade for å inkludere Elkem i vårt raskt voksende økosystem av leverandører og kunder. Sikker langsiktig levering av høytytende, konkurransedyktig AAM til våre produksjonsanlegg for battericeller i Nord-Norge er avgjørende for å være ledende på produksjon. Ved å kombinere sikker, stabil langsiktig forsyning av høyytelse AAM, toppmoderne produksjonsteknologi og 100% fornybar energi kan FREYR levere de mest energi- kostnadseffektive og miljøvennlige battericellene til alle markeds segmenter, sier Tom Einar Jensen, administrerende direktør i FREYR i en pressemelding. 

-Elkem kan bli en sterk leverandørpartner for FREYR med norsk produksjon av verdensledende anodematerialer. Denne initiale avtalen gjør det mulig for oss å sikre lokal forsyning av verdensledende materialer med langsiktige ambisjoner om ytterligere kostnadsbesparelser og miljøforbedringer. Sammen kan vi etablere en bærekraftig, fleksibel og kostnadseffektiv lokal forsyningskjede for å støtte en verdensledende batteriindustri og økosystem i Norge, Norden og Europa, legger Jensen til.

“Markedet for bedre og grønnere batterier vokser raskt. Elkem har som mål å ta en konkurransedyktig posisjon i dette markedet, bidra til en sterk europeisk batteriindustri og bygge ny norsk eksportindustri basert på fornybar vannkraft. Vi opplever sterk interesse fra flere batteriprodusenter over hele det europeiske kontinentet, samt den fremvoksende batteriindustrien i Norge. Vi er glade for å signere en avtale med FREYR for å undersøke potensialet for en fremtidig kommersiell leveranseavtale for Elkem og skalere opp aktiviteten rundt Elkems nye silisium-grafitt komposittmaterialer, sier Stian Madshus, visepresident og daglig leder Europa i Elkem Advanced Battery Materials.

I juli i år samlet FREYR vellykket 130 millioner kroner i egenkapitalfinansiering før bygging av det første LiB produksjons-anlegget Norge med sterk lokal og regional støtte. Den 15. oktober, offentliggjorde FREYR en MOU med Siemens Energy AS om levering av battericeller til applikasjoner for marine og energilagringssystemer.

FREYR har i første omgang en ambisjon om å bygge 2+32 GWh med battericellekapasitet, inkludert en såkalt gigafabrikk, i Mo i Rana. Denne kapasiteten vil bli blant de største i Europa og skal produsere litium-ion battericeller, med en forretningsmodell basert på partnerskap med den til enhver tid beste tilgjengelige teknologien. FREYR fortsetter med å styrke verdikjeden sin og etablere flere formelle relasjoner knyttet til teknologi, råmaterialer, utstyr, produksjonssystemer og kunder. I tillegg arbeider FREYR med å skape et økosystem av vitenskapelige, kommersielle og finansielle aktører for å utvikle nye markeder og for å møte den økte globale etterspørselen etter battericeller - produsert i Norge og den nordiske regionen - på den mest lønnsomme, ansvarlige og bærekraftige måten.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår