Halverer kostnadene på oppvarming og kjøling

 
Halverer kostnadene på oppvarming og kjølingBildet: Nå ser Tanem og hans kolleger på flere muligheter for å øke produksjonen av grønn energi. Foto: Forsvarsbygg
Brønnparken ved Ørland flystasjon, som består av 144 brønner, sørger for å ta imot overskuddsvarme om sommeren og returnere den til fjernvarmeanlegget om vinteren.

Energisentralen er et sentralt anlegg på Ørland flystasjon. Løsningen er utviklet for å utnytte energi fra prosesskjøling til oppvarming av bygninger. Med dette konseptet blir varmeleveransen dekket av fornybar energi.

– ENDREDE HOLDNINGER HOS BRUKER

– Vi har trolig halvert kostnadene på oppvarming og kjøling, samtidig som flystasjonen har fått mange nye bygg. Måten vi produserer på er en del av forklaringen. En del av forklaringen er at vi har mye ny bygningsmasse, samt at vi har bedre muligheter til å fintune energiforbruket. I tillegg ser vi at endrede holdninger hos bruker har en positiv effekt på forbruket, sier områdeleder Aage Tanem, Forsvarsbygg eiendomsforvaltning.

– Vi vurderer solfangere, solceller og naturligvis en utvidelse av antallet brønner i brønnparken, sier Tanem.

KONSTANT 2,5 MEGAWATT EFFEKT

Brønnparken, som består av 144 brønner, sørger for å ta imot overskuddsvarme om sommeren og returnere den til fjernvarmeanlegget om vinteren. Anlegget produserer konstant 2,5 megawatt effekt med varmeenergi og 221 kilowatt kjøling i form av isvann. Resterende behov dekkes med biodiesel. Anlegget er bygget for å dekke varme- og kjølebehov for alle nye bygg. Alle oljekjeler, som tidligere brukte fossilt brensel, er utskiftet. Dette gjør at det til sammen leveres grønn, fornybar energi til over 100 000 m2 bygningsmasse. Energisentralen ble tatt i bruk i 2017.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår