Julie Forseth til topps i Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger

 
Julie Forseth til topps i Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlingerBildet: En stolt Julie Forseth med beviset på at hun er vinner av Trøndersk Mesterskap for rørleggerlærlinger. Foto: GK Gruppen AS
Julie Forseth er rørleggerlærling i GK. Hun har nå, som første kvinne, vunnet Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger. Nå skal hun representere Midt-Norge i NM for rørleggerlærlinger.

– Dette er historisk. Ikke bare er det første gang en kvinne som vinner, men det var to kvinner som konkurrerte om å kvalifisere seg til NM, sier fagleder på rør i GK, Hans-Petter Faaness.  

Presisjon og fine rørføringer

Mesterskapet ble arrangert av Rørentreprenørenes opplæringskontor i Trøndelag på Charlottenlund videregående torsdag den 9. mars. Julie konkurrerte mot Helene Lund Olsen som er lærling i rørbedriften K. Lund i Trondheim. 

– Julie viste med sin løsning på oppgaven at hun har sansen for å finne gode føringsbaner for et røropplegg på bad. Oppgaven ble utført med presisjon og fine rørføringer, sier Stian Finserås i prøvenemnda for rørleggerfaget i fylkeskommunen. 
Han var en del av juryen under mesterskapet og forteller at det kun var små marginer som skilte de to dyktige lærlingene. 

Bildet: Julie fikk skryt av å ha utført oppgaven med presisjon og fine rørføringer. Foto: GK Gruppen AS

Gøy og stressende 

Under mesterskapet fikk deltagerne i oppgave å montere en servant med vanninntak, avløp og vanntilkobling med kobberrør. De fikk fem og en halvtime på selve monteringen, samt tre timer i forkant på å lage en fremdriftsplan og planlegge oppgaven. Ifølge Forseth var det både stressende og gøy å konkurrere. 
– Det var skikkelig nervepirrende å skulle montere mens folk så på, særlig på slutten var jeg stressa. Jeg kjenner godt Helene og vet hvor dyktig hun er, så jeg hadde ikke forventet å vinne sier, Forseth. 

Bildet: Julie i gang med å montere en servant med vanninntak, avløp og vanntilkobling med kobberrør. Foto: GK Gruppen AS

God oppfølging

19-åringen fra Trondheim ser nå frem til NM som skal arrangeres under messen Bygg Reis Deg i Lillestrøm i oktober. 
– Jeg gleder meg til å være med i NM og regner med at det blir god oppfølging fra fag og håndverksansvarlig i GK og opplæringskontoret. Dette er gøy, en skikkelig motivasjonsboost, sier Forseth. 
Under NM skal hun konkurrere mot fire andre lærlinger fra de andre regionene i landet om å bli Norges beste rørleggerlærling. 

Flere kvinner til rørbransjen 

At en kvinne for første gang skal representere regionen i NM for rørleggerlærlinger, mener Hans Petter Faaness i GK er et tegn på at bransjen går i riktig retning. 
– Vi ser at rørfaget har blitt mer populært blant unge jenter, i 2022 var det nesten dobbelt så mange jenter som søkte seg inn på rørfag på videregående sammenlignet med 2020. At tallene peker oppover er gode nyheter for bransjen, sier Faaness. 
Han håper Julies deltagelse i NM kan bidra til at enda flere jenter ser på rørleggerfaget som en karrieremulighet. 

– Gode og synlige ambassadører kan bidra til at andre jenter ser at det er en bransje for begge kjønn. Julie er dyktig og vi skal heie henne frem i NM, avslutter Faaness.  

Bildet: Julie konkurrerte mot Helene Lund Olsen (t.v.) som er lærling i rørbedriften K. Lund i Trondheim. Her er de i gang med å lage en fremdriftsplan og planlegge oppgaven. Foto: GK Gruppen AS

Bildet: Det ble en jevn konkurranse. Kun små marginer skilte de to dyktige lærlingene. Foto: GK Gruppen AS

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår