Merkedag for rent og sikkert vann

 
Merkedag for rent og sikkert vannBildet: Grunnstein og første spadetak for det nye vannbehandlingsanlegget for Ålesundsregionen
Mandag ble første spadetak tatt for det nye vannbehandlingsanlegget for Ålesundsregionen. Når anlegget står ferdig, blir det en ny tidsregning for sikkert og rent drikkevann.

«Gamle» Ålesund kommune og Sula kommune har Brusdalsvatnet som eneste drikkevannskilde. Siden man i tillegg bare har ett anlegg for vannbehandling, er drikkevannsforsyningen svært sårbar. Derfor bygger man nå et nytt drikkevassanlegg i tillegg det gamle, der begge anleggene hver for seg kan klare å gi rent vann til alle innbyggerne.

I tillegg til daglig hovedforsyning til Sula og Giske, er Brusdalsvatnet også vannkilde og reservevann for Giske. Utbyggingen gjelder derfor hele regionen og skal sikre nesten 70.000 menneske rent vatn. 

En ny tidsregning

Prosjektleder for Fremmerholen vannbehandlingsanlegg, Marthe Therese Strømme, sier at når det nye anlegget kjem i drift i 2026, så vert samfunnssikkerheit og beredskap mykje betre ved at ein på ein heilt annan måte enn før sikrar reint og trygt drikkevatn til folk 
- 160 år etter at Ålesund fikk sitt første vannverk er det veldig stas å få sette i gang bygging av et nytt vassbehandlingsanlegg som vil bli en ny tidsregning innen drikkevannsforsyning. Når innbyggerne våre er sikret med to vannbehandlingsanlegg, vil det bli som å gå fra et enmotors- til tomotors fly, sier prosjektleder Marthe Therese Strømme.

Anlegg for framtiden

Også ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, som tok første spadetak sammen med enhetsleder Hans Olav Naas i Giske og Birgitte Valderhaug i Sula kommune, viste til historien og hvor viktig vann har vvært for utvikling av sivilisasjoner.
- Fremmerholen vannbehandlingsanlegg er et prosjekt som vil bety mye for framtiden og være en forutsetning for videre utvikling av regionen vår, sa Aurdal.
Kommuneoverlege Alexander Dalsbø Wiig dro også de lange historiske linjene og viste til at forurenset vann var en av årsakene til Romarrikets fall. 
- Det er einviktig påminning om hvor viktig rent vann er og at vi må ta vare på drikkevannskilden vår. 

Bildet: F.v., Birgitte Valderhaug, senioringeniør Sula kommune, Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund og Hans Olav Naas, enhetsleder, teknisk i Giske kommune

Avgjørende for næringsmiddelindustrien

I tillegg til drikkevann til folk, er rent vatn en avgjørende faktor for den store næringsmiddelindustrien i området. Hver eneste dag hele året leverer dagens vannbehandlingsanlegg 27 millioner liter rent vann.  Mye av dette blir brukt av lokale industribedrifter som produserer mat. Derfor var Roger Hofseth, grunder og CEO i sjømatprodusenten Hofseth AS, invitert til å legge ned grunnstein.
Han fortalte at de får store problemer dersom de ikke har tilgang på rent vann. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår