- Mye feil på skjøter med elektromuffesveis

Publisert: 18 Apr 2023
Av Elisabeth Hovda, sjefsingeniør i Oslo VAV
Høsten 2021 fant rørinspektørene i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune mye feil på skjøter med elektromuffesveis. Særlig mye feil fant de på DN355-ledninger. Av 18 muffeskjøter som ble sjekket fant de feil på 16. Sånn kan man ikke ha det, og vi skjønte at vi måtte gjøre noe med det. Det har vi gjort, og her skal jeg fortelle om hvordan vi gjorde det, og hovedtrekkene i det vi har funnet så langt.
Elektrosveisemuffer
Jeg antar at de aller fleste leserne av Rørbloggen vet hva elektrosveisemuffer er. For ordens skyld: Sveisemuffer er rørdeler i PE med innlagte varmetråder. Muffen træs over rørendene. Varme tilføres med strøm, som gjør at skjøten mellom muffa og rørene sveises sammen.
Les også: "Den enkle metoden" – elektrosveising av PE-rør
Prinsippet brukes ofte til å sveise skjøter der man ikke har tilgang for speilsveis, eller der begge ender av røret sitter fast og ikke kan beveges på under sveiseprosessen.
Krav til muffeskjøter
Elektromuffens produktstandard er del 3 av NS-EN 12201: Rørledninger av plast for vannforsyning og for avløp under trykk - Polyetylen (PE).
Oslo VAV stiller noen konkrete krav til resultatet av elektromuffeskjøter:
- Det skal ikke være mulig å se synlig kobbertråd noe sted i den ferdige skjøten. Verken på utsiden eller på innsiden. Dette er et omdiskutert krav. Vi mener synlig kobbertråd kan være indikasjon på sveisefeil som fører til bevegelser i materialet, og at dette dermed utgjør en underkjent sveis.
- Det skal ikke være synlig smeltet eller utflytende plastmasse i rørskjøten. Det er et krav vi er enige med alle produsenter om. Plast formerer seg ikke. Synlig utflytende masse er derfor en indikasjon på en svakhet eller et hull et sted, og utgjør en underkjent sveis. Vann finner som vi vet letteste vei. Vi vil helst ikke at det skal finne veien ut gjennom svakheten i en skjøt.
Eksempel på sveisefeil.
I fjor høst gjennomførte vi en serie tester av elektromuffer på PE. Dette ble gjort i samarbeid mellom VAVs egne fagfolk, leverandører og uavhengig testinstitutt. Vi testet elektromuffer i dimensjonene 180 og 355 mm, fra fire ulike produsenter. To av dem har vi rammeavtaler med.
Totalt har vi testet 36 elektromuffer. For å gjennomføre testingen har vi fått midler fra Folkehelseinstituttets program for teknologiutvikling i vannbransjen.
Sveiset i perfekte forhold – med "innlagte feil"
Testene er gjennomført på Oslo VAVs eget logistikksenter, innendørs under perfekte forhold. Vi har egne sertifiserte plastsveisere som har stått for gjennomføringen. De har sveiset med vårt eget utstyr, som selvfølgelig er kalibrert. De har sveist nøyaktig og riktig. Vi la inn ulike feil i sveiseskjøtene for å se effektene av dem i testene. Feilene var de vi mener er mest typiske feil erfart hos oss.
Les også: Er vi klare for den viktige sveisetesten?
Vi har testet hver muffe både ikke-destruktivt med digital røntgen og destruktivt med mekanisk avrivningstest.
Digital røntgen. Utstyr og eksempel på resultat.
Å undersøke rørskjøter med digital røntgen er ikke særlig vanlig i Norge. Mange har ikke engang hørt om metoden, og få har sett eller brukt metoden. I Sverige er det mer vanlig. Der er det flere kommuner som krever dokumentasjon av skjøter med digital røntgen etter sveis. Fordelen med den metoden er at får sett "inni" muffa uten å kappe den ut.
Feil som kan avdekkes ved hjelp av digital røntgen:
- Bindefeil
- Sprekker
- Porer
- Forurensning
- Avvinkling
- Utflytende masse
- Forflytning av varmetråder
Metoden digital røntgen kan imidlertid aldri si noe om styrken i sveisen. Å undersøke skjøter ute i grøft er også litt tungvint, men de har funnet fram til metoder for det i Sverige.
Destruktiv test
Etter digital røntgen fikk vi gjennomført mekanisk avrivningstest av skjøtene, i henhold til to ulike teststandarder:
- ISO 13954
- NS-EN 12814-4
Bildet: Eksempel på typer brudd og sveisefeil. Sprøbrudd (over) er et resultat av rør som ikke er skrapt. Duktilbrudd (under) er et tegn på en sterk skjøt.
Bildet: Her har det vært vann/fukt i skjøten under sveising.
ISO 13954 er gitt i produktstandarden NS-EN 12201-3. Avrivningstesten den beskriver går ut på at man spenner fast røret og prøver å dra av muffa. Svakheten med metoden er den i liten grad gir tilgang til selve sveisen. Det er en god bekreftelse på at sveiseskjøten er sterk. Men det er jo ikke røret og muffa vi skal teste i denne omgang: Vi var mest interessert i selve sveisen.
Avrivningstest ihht NS-EN 12814, del 4 er lite kjent i Norge, men også den er mer brukt i Sverige. Prøveemnene i denne standarden skal være slisset rundt skjøten. I testen drar man røret og muffa fra hverandre. Vår erfaring er at denne metoden har størst mulighet for å gi tilgang til selve sveisen.
Subjektiv tolkning av resultater
I løpet av testingen ble vi overrasket over å se hvor subjektiv tolkningen av resultatene er. Også hos fagfolk hos uavhengige testinstitutt som er flinke på plast og sveis. I ett tilfelle så jeg på et testresultat sammen med en rørprodusent. Vi har enige om at det viste sprøbrudd og porer som følge av vann. Men testinstituttets folk mente at det samme bruddet var duktilt, siden porene var bitte små.
Man blir litt i stuss når ett og samme funn tolkes så ulikt og subjektiv. Det åpner for at prøver som blir underkjent av én aktør kan bli godkjent av en annen. For ordens skyld: Sprøbrudd er brå brudd i skjøten, og ses som glatte partier. Duktilt brudd er et "seigere" brudd, og er et tegn på en sterkere skjøt. Sprøbrudd vil vi helst ikke ha, og det er som nevnt regulert med et maksimalkrav på 33 prosent av sveiseflaten i produktstandarden.
Våre tester av elektrosveisemuffer avdekker en hel del interessante ting. Både detaljer for oss som er "nerdeaktig" opptatt av teknikken i materialene, og praktisk orienterte funn som er mer relevante for utførende i felt.
Hva vi fant
Først og fremst: Riktig utførte skjøter er solide saker. Men de må utføres riktig og med stor nøyaktighet i alle ledd. Feil med skjøter skyldes som oftest slurv og feil bruk, sjelden feil med selve produktene. Dernest: Jo større dimensjoner, jo større fare for å gjøre feil. Det er viktig å ha i bakhodet for de som jobber ute. Testene gir også en god indikasjon på hvilke tiltak som er viktigst for å unngå feil:
Fjern oksidsjiktet ytterst. Men bruk et ordentlig roterende skrapeverktøy spesielt til formålet. Unngå egne lure løsninger med vinkelsliper eller andre redskaper. Mindre dimensjoner som DN180 er enkle å skrape, mens 355 gjerne blir en liten "treningsøkt". Mål spontykkelsen på fire steder rundt omkretsen røret, så er du sikker på at du har skrapt jevnt og godt hele veien rundt.
Bildet: Viktig å skrape jevnt og godt hele veien rundt.
Rensemiddel er viktig. Vi brukte lenge en type våtservietter der væsken inneholdt 11% vann. Det er greit på varme og fine sommerdager. Men i kaldt vær er det fort gjort at fukt blir liggende igjen. Fukt betyr porer, porer betyr sprøbrudd. Oslo VAV har gått over til å bruke en type våtservietter som inneholder bare 4% vann. Uansett rensemiddel: Det er viktig å rengjøre flatene i skjøten godt, og at rensemiddelet fordamper før montering.
Sveisemuffa må også vaskes godt! Selv om den kommer rett ut av esken eller plasten kan den være møkkete. Det utrolig viktig å vaske godt både innvendig i muffa og utvendig på røret.
Oppspenningsverktøy er en god vei til riktige skjøter. Vi har testet effekten av avvinkling. Jo mer avvinkling, jo større fare for utflytende masse. I noen tilfeller kan avvinkling også føre til stor varmeutvikling, og dermed gjøre at faren for brann er til stede. Om du bruker oppspenningsverktøy, så er du i alle fall sikker på at røret ikke står i spenn inne i muffa, og at det ikke er noen avvinkling der. Det kan være litt knot å benytte et slikt oppspenningsverktøy i starten, men man blir fort vant til det.
Vi har prøvd oppspenningsverktøy godkjent for både DN180 og DN355, og enkelte som også kan brukes i bend. Vi så at noen verktøy ble i svakeste laget for dimensjon 355. Det er viktig å ha et verktøy som er sterkt nok.
RIKTIG KAPP: PE-røret skal kappes vinkelrett på lengderetningen, slik at rørendene blir parallelle inne i muffa. Dersom kappet er skjevt kan rørenden komme inn i muffas varmesone. Det gir stor risiko for utflytende materiale. På samme måte som ved avvinkling kan man også her få varmeutvikling og risiko for brann. Vi i Oslo VAV har et eget mekanisk verksted som har laget enkle verktøy som sørger for rett og pent kapp hver gang.
Sveiseapparatet. Her er det mye på markedet. Det er viktig at apparatet er kalibrert, og det er viktig å vite hvor du har temperaturmåleren din, og at du har den ved sveisestedet for å få riktig sveisetid. Erfaringene fra ulike merker sveiseapparater er at de er ganske like gode alle sammen, bare med noen forskjeller. Vi liker apparater som har en app-løsning, spesielt der man med appen kan ta bilder og skrive inn informasjon på loggen. Tyngden varierer veldig på apparatene. Her er det lurt å prøve hva som passer best for en selv.
Strekkoden på muffene. Vær oppmerksom! Vi opplevde at strekkoden opplyste en kjøletid på ti minutter. Men så var det noen som etter hvert tittet på merkelappen, og der sto det 19 minutter.
Vi sjekket med produsenten, som opplyste at “... sveiseren skal vite hva han gjør. Han skal se på merkelappen, det er den som gjelder". Noen tror man bare kan bippe strekkoden i all enkelhet. Men her må man passe på.
Konklusjonen: Sveiser du riktig, så får du en god sveis. Også med elektrosveisemuffer. Jo større dimensjoner, jo vanskeligere er det å sveise riktig.
Om artikkelforfatteren:
Sjefingeniør Elisabeth Hovda er leder for Materialkomiteen i Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune. Hun har doktorgrad i anvendt mekanikk fra NTNU, og har siden 2001 arbeidet med materialer ved NTNU, i Standard Norge, FMC og siden 2016 i Oslo kommune.
KILDE: denne fagartikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no
Rørbloggen leverer innsikt, ekspertise, erfaringer og inspirasjon om PE trykkrør – rørdeler – vann og avløp.
-
- Målet om 100 % ombruk gir VVS-bransjen nye muligheter
Høye miljøambisjoner og en solid dose risikoforståelse. Det er hovedingrediensene som førte til 50 prosent ombruk av VVS-installasjoner og 36 prosent lavere klimagassutslipp i et rehabiliteringsprosjekt i Ski.
-
Wavin øker klimaengasjementet
I en tid der bærekraft og klima står høyt på agendaen, tar Orbia Building & Infrastructure Wavin sitt ansvar alvorlig.
-
Applauderer budsjettforlik med kraftig ENØK-satsing
Regjeringen har kommet frem til et budsjettforlik med SV som øker bevilgningene til Enova og Husbanken. Det får en tommel opp fra VKE.
-
Rørkjøp med solid satsning på 2024
Fremgangsrike forhandlinger med leverandører og partnere og en uovertruffen synlighet på sosiale medier gjør at Rørkjøp står sterkere enn noensinne i forkant av 2024, mener rørleggerkjeden.
-
- Heltene som sikrer at du og jeg kan surfe på nett
UTDANNING: Alt vi gjør på vår egen mobil eller PC foregår egentlig i store datasentre, mer berømt som «skyen». Uten datasentrene hadde vi ikke hatt sosiale medier, netthandel eller mulighet til å strømme favorittfilmen.
-
Tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Enebakk og Nittedal (NRI) innbyr til åpen anbudskonkurranse på Ventilasjonstjenester.
-
VA-dagene - faglig «vårslepp» i vannbransjen
Etter påske inviterer PAM Norge igjen til VA-dagene. Det er fjerde gang konferansen arrangeres for fagfolk i vannbransjen.
-
Byggenæringen samles rundt felles standarder
Samordningsrådet for digitalisering av bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen har levert sin sluttrapport.
-
VB Gruppen inngår 6-årig avtale med If Forsikring
Den strategiske samarbeidsavtalen vil styrke samarbeidet mellom Norges første rørleggerkonsern og et av Norges største forsikringsselskaper.
-
Borerigg skaper grønn dansk historie ved Aarhus Havn
DANMARK: En 31 meter høy, elektrisk dreven borerigg med 6000 hestekrefter har flyttet inn på Sumatravej ved Aarhus Havn.
-
Fornyet tillit til styret i Rørinspeksjon Norge
Årsmøtet i Rørinspeksjon Norge (RIN) nylig, fulgte nominasjonskomiteens innstilling. Alle de fire styremedlemmene som var på valg, fikk fornyet tillit for to nye år.
-
- Nå er det høysesong for tyveri fra byggeplass
Norske byggeplasser blir frastjålet verdier for milliarder hvert eneste år. Nå starter høysesongen for tyverier på byggeplassen.
-
NTNU tilbyr rammeavtale innen NoDig
AKTUELLE PROSJEKTER: NTNU i Trondheim tilbyr rammeavtale på rørfornying med strømperenovering. Arbeidene utføres som generalentreprise.
-
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall.
-
Regjeringen vil avskilte opplæringskontorene
I forslag til ny opplæringslov foreslår Kunnskapsdepartementet å avskilte opplæringskontorene som part i lærekontrakten og flytte lærlingtilskuddet over til bedriftene.
-
Evelina fra Ukraina fikk vannpris
Rådgiver Evelina Koltsova (27) i Asplan Viak ble onsdag kveld tildelt vannprisen Dråpen av PAM Norge. Hun takker juryen, og sender varme tanker til familien hjemme i Ukraina.
Aktivitetskalender
-
VA-dagene - faglig «vårslepp» i vannbransjen
Etter påske inviterer PAM Norge igjen til VA-dagene. Det er fjerde gang konferansen arrangeres for fagfolk i vannbransjen. -
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen.
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Enebakk og Nittedal (NRI) innbyr til åpen anbudskonkurranse på Ventilasjonstjenester. -
Tilbyr sjøledningsprosjekt på Hvaler
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune utlyser entreprise på ny sjøledning Revholmen- Kallera. -
FLOW Trøndelag VVS blir underentreprenør i Sit-prosjekt
Et stort studentbolig-prosjekt er i gang i Trondheim. Studentsamskipnaden Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skal bygge 724 nye studentboliger. FLOW Trøndelag VVS er meget fornøyde med å få ta del i dette prosjektet i Nardovegen 12-14, like ved Gløshaugen. -
Avinor tilbyr rammeavtale på leveranse av VVS-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor utlyser tre rammeavtaler innen ulike VVS-tjenester i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. -
ØRIK tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester. -
Ventilasjonsprosjekt ved Haukeland skole i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Bergen kommune tilbyr totalentreprise på ventilasjon og følgearbeider ved Haukeland skole. -
Tilbyr totalentreprise på varmeprosjekt i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser totalentreprise på utvidelse av varmeanlegg ved Li- hallen. -
Tilbyr rammeavtale innen vannmåling
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune tilbyr rammeavtale på levering av vannmengdemålere / husvannmålere, samt komplett system for innsamling av data og varsling av alarmer og lekkasjesøk. -
GK vinner storkontrakt på Vikingtidsmuseet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK har signert en flerfaglig teknisk underentreprise med AF Gruppen på 286 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet, der Statsbygg er byggherre. -
Arne Olav Lund bygger ny hovedvannledning i Lillestrøm
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap har inngått avtale med Arne Olav Lund AS, et datterselskap av Peab Anlegg AS, om bygging av ny hovedvannledning i Lillestrøm. -
Rogaland Teater tilbyr ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland Teater v/ Innkjøpsassistanse Vest AS, søker totalentreprenør til levering av nytt ventilasjonsanlegg. -
Tilbyr rammeavtale på VVS- og VA-oppdrag
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune tilbyr en rammeavtale på rørlegger, varme- VA og sanitærarbeid, samt sprinkleroppdrag. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Saltdal kommune i Nordland ønsker å opprette rammeavtale på anskaffelse av rørleggertjenester med materiell. -
DSB tilbyr serviceavtale på tekniske anlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) utlyser konkurranse om service- og vedlikeholdsavtale på tekniske anlegg ved avdelingens lokaler i Nydalen i Oslo. -
Tilbyr VA-prosjekt i Orkland kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Orkland Kommune i Trøndelag utlyser entreprise på sanering og opparbeidelse av ny avløpspumpestasjon. -
Søker rådgiver til badeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Steinkjerbygg KF søker konsulentbistand til å utarbeide vedlikeholdsplan for Dampsaga Bad.
Bransjekommentar
-
Skiftet ut 2,7 km undervannsledning
Fagartikkel: I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet. -
- Svært mange sprinkleranlegg har ikke hatt lovpålagt kontroll
FAGARTIKKEL: - Det er dessverre få sprinkleranlegg som blir kontrollert årlig slik de skal i henhold til lovverket. Mer enn halvparten av anleggene har aldri blitt kontrollert i det hele tatt. -
- Kan PE brukes i selvfall avløpsnett?
FAGARTIKKEL: - Svaret er ja, så klart! Men PE er ikke et opplagt valg. Andre materialer er faktisk lettere å velge. Hvorfor er det slik? -
- Ny veileder for vannbehandling vil gi energieffektivt og bedre vannkvalitet
FAGARTIKKEL: Overgangen til lavtemperatursystemer og varmepumper har ført til økende utfordringer med vannkvaliteten i bygg. -
- Har du husket den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt?
FAGARTIKKEL: - På samme måte som en blodprøve hos legen, kan en vannbehandlingskontroll fortelle oss om vannkvaliteten er innenfor de verdiene vi ønsker oss. -
- I ulvetider må noen passe på flokken vår
BRANSJEKOMMENTAR: - Lønnstyveri fører også til en konkurransevridning der seriøse bedrifter utkonkurreres til fordel for de useriøse. -
Fem viktige VVS-funksjoner i nye næringsbygg
FAGARTIKKEL: Skal du planlegge eller prosjektere VVS-anlegg i et nytt bygg? Da er det en rekke forhold å ta hensyn til. -
- Hvordan få flere unge inn i vannbransjen?
BRANSJEKOMMENTAR: - På vegne av VA-Yngre vil jeg snakke om hva som trengs for å rekruttere flere unge til vannbransjen, og fortelle om min egen vei inn i bransjen. -
Hvordan gjøre det enklere å hjelpe eldre på badet?
FAGARTIKKEL: Hvordan kan bad tilpasses for at eldre skal kunne bo lenger hjemme, òg for at helsefagarbeidere skal kunne utføre jobben sin best mulig? -
- Neste 50-årsflom kommer ikke om 50 år
KRONIKK: - Byggherrer i offentlig og privat sektor bør oppdatere sine kalkyler, og vurdere om de har gjort det de kan for å beskytte seg mot vannskader. -
- BIM er viktig i vannbransjen
FAGARTIKKEL: 3D-modeller og digitale løsninger for gjennomføring av anleggsprosjekter. Hvordan bruker man det i en kommunal VA-etat? -
- Dette må du beregne plass til i det tekniske rommet
FAGARTIKKEL: Det tekniske rommet er på mange måter hjertet i ethvert bygg. Derfra distribueres varme, vann og luft til hele bygget. Så hvor mye areal burde du sette av til det tekniske rommet? -
Ressursbank for overskuddsmasser
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva gjør man med overskuddsmasser? Med Bærum Ressursbank kommer overskuddsmasser til nytte med mest mulig gjenbruk og minst mulig transport. -
- Smart ledningsfornyelse kan gi lavere økning i vann- og avløpsgebyrer
KRONIKK: - Det er varslet rekordhøy økning i vann- og avløpsgebyrer fremover. For å holde kostnadene nede er det viktig at kommunene velger smarte og effektive løsninger. -
- Hvordan skal vi bruke energien effektivt?
Etter at energikommisjonen i vår la frem rapporten "Mer av alt – raskere" har energieffektivisering virkelig blitt satt på agendaen. Men hvordan skal vi klare å nå de hårete målene som ble foreslått av energikommisjonen? -
Tomme skolebygg gir legionellautsatte dusjanlegg
FAGARTIKKEL: Når høstsemesteret starter vil mange tappepunkter benyttes igjen for første gang på lang tid. Da er det en reel sannsynlighet for at Legionella kan ha etablert seg i skolens dusjanlegg.
Kurs og Seminarer
-
VA-dagene - faglig «vårslepp» i vannbransjen
Etter påske inviterer PAM Norge igjen til VA-dagene. Det er fjerde gang konferansen arrangeres for fagfolk i vannbransjen. -
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen.
Produktnyheter
-
Lanserer hansgrohe Pulsify Planet Edition
PRODUKTNYHET: Med hånddusjen Pulsify Planet Edition når hansgrohe nok en milepæl innen bærekraftig produktutvikling, hvor ressurser spares i alle deler av produktets livssyklus. -
Lanserer Waterguard+
PRODUKTNYHET: Waterguard, kjent som Norges mest solgte lekkasjesikring, tar et stort skritt fremover ved å bli en integrert del av Abra – markedets nye standard for infrastruktur i bygg og boliger. -
Lanserer Dekton Ukiyo
PRODUKTNYHET: Cosentino lanserer Dekton Ukiyo, den første riflede konstruksjon i sitt slag, designet av Claudia Afshar. -
Lanserer ny generasjon Aquarea luft-til-vann varmepumper
PRODUKTNYHET: 15. november ble M-serien til Panasonics Aquarea luft-til-vann varmepumper lansert på det globale markedet. -
Moelven og Isola lanserer ny våtromsløsning
PRODUKTNYHET: Ved å legge MEMBRA rett på kryssfineren, kan du flislegge uten ekstra platelag og smøremembran. Løsningen er teknisk godkjent. -
A. Bergli AS tilbyr rustfrie akkumulatortanker
PRODUKTNYHET: A. Bergli AS kommer nå med akkumlatortanker i rustfritt materiale. Alle tankene leveres for 10 bar trykk. -
Pipelife lanserer populært overvannsrør i lavere vekt
Pipelife har laget rørsystemet Pragma Infra for å få bukt med stadig flere flommer og økt nedbørsmengde. Nå lanseres to dimensjoner i lettvektsvarianter – fremdeles med ringstivhetsklasse SN 8. -
Geberit presenterer Monolith Plus
PRODUKTNYHET: Geberits nye Monolith Plus kombinerer eleganse og komfort. Den reviderte utgaven av Geberits utenpåliggende sisterne gir deg mer komfort på badet. -
Intelligent oppgradering av gulvvarmen
Med et enkelt grep kan man nå oppgradere gulvvarmeanleggene med energibesparende funksjoner – uten at det går på komforten løs! -
Ny STD-kjegle DN1600 med sentrisk plassert DN800 mannhull
PRODUKTNYHET: Loe Rørprodukter AS fortsetter å oppdatere sitt sortiment av kjegler. De siste månedene har bedriften jobbet med utvidelsen av sortimentet for STD-kjegler. -
Wavin presenterer nytt fjernvarmesystem
Wavin vil presentere Calefa II, deres nyeste innovasjon innen fjernvarmesystemer, under årets Urban Energi-messe. -
Mitsubishi Electric lanserer Murai 40HT
PRODUKTNYHET: Mitsubishi Electric har nylig introdusert Murai 40HT. Dette er en avansert og energieffektiv luft-til-vann-varmepumpe, spesielt utviklet for næringsbygg. -
TECE lanserer betjeningsplater i nye metalliske farger
PRODUKTNYHET: Nå lanserer TECE fire nye trendige metalliske farger for betjeningsplatene TECEnow, TECEloop og TECEsolid. -
Wedi lanserer Sanwell dusjveggmodul
BYGG REIS DEG 2023: Wedi presenterer Sanwell dusjveggmodul i samarbeid med d line. Modulen er utviklet for vanskelige integrasjoner, og er glimrende for montering direkte på utsiden av CLT- eller betongvegger. -
Wedi TopWall tilbys i diskret marmor- eller granittpreg
BYGG REIS DEG 2023: Våtromsoverflatene wedi TopWall har fått et nytt elegant utseende med et diskret marmor- eller granittpreg. -
TECE med nye designrister i frostet glass
PRODUKTNYHET: TECEdrainline-serien utvides nå med to nye design i frostet glass, som sømløst harmonerer med nyhetene i TECEsquare-serien.
Nyttekjøretøy
-
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler.