- Mye feil på skjøter med elektromuffesveis

Publisert: 18 Apr 2023
Av Elisabeth Hovda, sjefsingeniør i Oslo VAV
Høsten 2021 fant rørinspektørene i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune mye feil på skjøter med elektromuffesveis. Særlig mye feil fant de på DN355-ledninger. Av 18 muffeskjøter som ble sjekket fant de feil på 16. Sånn kan man ikke ha det, og vi skjønte at vi måtte gjøre noe med det. Det har vi gjort, og her skal jeg fortelle om hvordan vi gjorde det, og hovedtrekkene i det vi har funnet så langt.
Elektrosveisemuffer
Jeg antar at de aller fleste leserne av Rørbloggen vet hva elektrosveisemuffer er. For ordens skyld: Sveisemuffer er rørdeler i PE med innlagte varmetråder. Muffen træs over rørendene. Varme tilføres med strøm, som gjør at skjøten mellom muffa og rørene sveises sammen.
Les også: "Den enkle metoden" – elektrosveising av PE-rør
Prinsippet brukes ofte til å sveise skjøter der man ikke har tilgang for speilsveis, eller der begge ender av røret sitter fast og ikke kan beveges på under sveiseprosessen.
Krav til muffeskjøter
Elektromuffens produktstandard er del 3 av NS-EN 12201: Rørledninger av plast for vannforsyning og for avløp under trykk - Polyetylen (PE).
Oslo VAV stiller noen konkrete krav til resultatet av elektromuffeskjøter:
- Det skal ikke være mulig å se synlig kobbertråd noe sted i den ferdige skjøten. Verken på utsiden eller på innsiden. Dette er et omdiskutert krav. Vi mener synlig kobbertråd kan være indikasjon på sveisefeil som fører til bevegelser i materialet, og at dette dermed utgjør en underkjent sveis.
- Det skal ikke være synlig smeltet eller utflytende plastmasse i rørskjøten. Det er et krav vi er enige med alle produsenter om. Plast formerer seg ikke. Synlig utflytende masse er derfor en indikasjon på en svakhet eller et hull et sted, og utgjør en underkjent sveis. Vann finner som vi vet letteste vei. Vi vil helst ikke at det skal finne veien ut gjennom svakheten i en skjøt.
Eksempel på sveisefeil.
I fjor høst gjennomførte vi en serie tester av elektromuffer på PE. Dette ble gjort i samarbeid mellom VAVs egne fagfolk, leverandører og uavhengig testinstitutt. Vi testet elektromuffer i dimensjonene 180 og 355 mm, fra fire ulike produsenter. To av dem har vi rammeavtaler med.
Totalt har vi testet 36 elektromuffer. For å gjennomføre testingen har vi fått midler fra Folkehelseinstituttets program for teknologiutvikling i vannbransjen.
Sveiset i perfekte forhold – med "innlagte feil"
Testene er gjennomført på Oslo VAVs eget logistikksenter, innendørs under perfekte forhold. Vi har egne sertifiserte plastsveisere som har stått for gjennomføringen. De har sveiset med vårt eget utstyr, som selvfølgelig er kalibrert. De har sveist nøyaktig og riktig. Vi la inn ulike feil i sveiseskjøtene for å se effektene av dem i testene. Feilene var de vi mener er mest typiske feil erfart hos oss.
Les også: Er vi klare for den viktige sveisetesten?
Vi har testet hver muffe både ikke-destruktivt med digital røntgen og destruktivt med mekanisk avrivningstest.
Digital røntgen. Utstyr og eksempel på resultat.
Å undersøke rørskjøter med digital røntgen er ikke særlig vanlig i Norge. Mange har ikke engang hørt om metoden, og få har sett eller brukt metoden. I Sverige er det mer vanlig. Der er det flere kommuner som krever dokumentasjon av skjøter med digital røntgen etter sveis. Fordelen med den metoden er at får sett "inni" muffa uten å kappe den ut.
Feil som kan avdekkes ved hjelp av digital røntgen:
- Bindefeil
- Sprekker
- Porer
- Forurensning
- Avvinkling
- Utflytende masse
- Forflytning av varmetråder
Metoden digital røntgen kan imidlertid aldri si noe om styrken i sveisen. Å undersøke skjøter ute i grøft er også litt tungvint, men de har funnet fram til metoder for det i Sverige.
Destruktiv test
Etter digital røntgen fikk vi gjennomført mekanisk avrivningstest av skjøtene, i henhold til to ulike teststandarder:
- ISO 13954
- NS-EN 12814-4
Bildet: Eksempel på typer brudd og sveisefeil. Sprøbrudd (over) er et resultat av rør som ikke er skrapt. Duktilbrudd (under) er et tegn på en sterk skjøt.
Bildet: Her har det vært vann/fukt i skjøten under sveising.
ISO 13954 er gitt i produktstandarden NS-EN 12201-3. Avrivningstesten den beskriver går ut på at man spenner fast røret og prøver å dra av muffa. Svakheten med metoden er den i liten grad gir tilgang til selve sveisen. Det er en god bekreftelse på at sveiseskjøten er sterk. Men det er jo ikke røret og muffa vi skal teste i denne omgang: Vi var mest interessert i selve sveisen.
Avrivningstest ihht NS-EN 12814, del 4 er lite kjent i Norge, men også den er mer brukt i Sverige. Prøveemnene i denne standarden skal være slisset rundt skjøten. I testen drar man røret og muffa fra hverandre. Vår erfaring er at denne metoden har størst mulighet for å gi tilgang til selve sveisen.
Subjektiv tolkning av resultater
I løpet av testingen ble vi overrasket over å se hvor subjektiv tolkningen av resultatene er. Også hos fagfolk hos uavhengige testinstitutt som er flinke på plast og sveis. I ett tilfelle så jeg på et testresultat sammen med en rørprodusent. Vi har enige om at det viste sprøbrudd og porer som følge av vann. Men testinstituttets folk mente at det samme bruddet var duktilt, siden porene var bitte små.
Man blir litt i stuss når ett og samme funn tolkes så ulikt og subjektiv. Det åpner for at prøver som blir underkjent av én aktør kan bli godkjent av en annen. For ordens skyld: Sprøbrudd er brå brudd i skjøten, og ses som glatte partier. Duktilt brudd er et "seigere" brudd, og er et tegn på en sterkere skjøt. Sprøbrudd vil vi helst ikke ha, og det er som nevnt regulert med et maksimalkrav på 33 prosent av sveiseflaten i produktstandarden.
Våre tester av elektrosveisemuffer avdekker en hel del interessante ting. Både detaljer for oss som er "nerdeaktig" opptatt av teknikken i materialene, og praktisk orienterte funn som er mer relevante for utførende i felt.
Hva vi fant
Først og fremst: Riktig utførte skjøter er solide saker. Men de må utføres riktig og med stor nøyaktighet i alle ledd. Feil med skjøter skyldes som oftest slurv og feil bruk, sjelden feil med selve produktene. Dernest: Jo større dimensjoner, jo større fare for å gjøre feil. Det er viktig å ha i bakhodet for de som jobber ute. Testene gir også en god indikasjon på hvilke tiltak som er viktigst for å unngå feil:
Fjern oksidsjiktet ytterst. Men bruk et ordentlig roterende skrapeverktøy spesielt til formålet. Unngå egne lure løsninger med vinkelsliper eller andre redskaper. Mindre dimensjoner som DN180 er enkle å skrape, mens 355 gjerne blir en liten "treningsøkt". Mål spontykkelsen på fire steder rundt omkretsen røret, så er du sikker på at du har skrapt jevnt og godt hele veien rundt.
Bildet: Viktig å skrape jevnt og godt hele veien rundt.
Rensemiddel er viktig. Vi brukte lenge en type våtservietter der væsken inneholdt 11% vann. Det er greit på varme og fine sommerdager. Men i kaldt vær er det fort gjort at fukt blir liggende igjen. Fukt betyr porer, porer betyr sprøbrudd. Oslo VAV har gått over til å bruke en type våtservietter som inneholder bare 4% vann. Uansett rensemiddel: Det er viktig å rengjøre flatene i skjøten godt, og at rensemiddelet fordamper før montering.
Sveisemuffa må også vaskes godt! Selv om den kommer rett ut av esken eller plasten kan den være møkkete. Det utrolig viktig å vaske godt både innvendig i muffa og utvendig på røret.
Oppspenningsverktøy er en god vei til riktige skjøter. Vi har testet effekten av avvinkling. Jo mer avvinkling, jo større fare for utflytende masse. I noen tilfeller kan avvinkling også føre til stor varmeutvikling, og dermed gjøre at faren for brann er til stede. Om du bruker oppspenningsverktøy, så er du i alle fall sikker på at røret ikke står i spenn inne i muffa, og at det ikke er noen avvinkling der. Det kan være litt knot å benytte et slikt oppspenningsverktøy i starten, men man blir fort vant til det.
Vi har prøvd oppspenningsverktøy godkjent for både DN180 og DN355, og enkelte som også kan brukes i bend. Vi så at noen verktøy ble i svakeste laget for dimensjon 355. Det er viktig å ha et verktøy som er sterkt nok.
RIKTIG KAPP: PE-røret skal kappes vinkelrett på lengderetningen, slik at rørendene blir parallelle inne i muffa. Dersom kappet er skjevt kan rørenden komme inn i muffas varmesone. Det gir stor risiko for utflytende materiale. På samme måte som ved avvinkling kan man også her få varmeutvikling og risiko for brann. Vi i Oslo VAV har et eget mekanisk verksted som har laget enkle verktøy som sørger for rett og pent kapp hver gang.
Sveiseapparatet. Her er det mye på markedet. Det er viktig at apparatet er kalibrert, og det er viktig å vite hvor du har temperaturmåleren din, og at du har den ved sveisestedet for å få riktig sveisetid. Erfaringene fra ulike merker sveiseapparater er at de er ganske like gode alle sammen, bare med noen forskjeller. Vi liker apparater som har en app-løsning, spesielt der man med appen kan ta bilder og skrive inn informasjon på loggen. Tyngden varierer veldig på apparatene. Her er det lurt å prøve hva som passer best for en selv.
Strekkoden på muffene. Vær oppmerksom! Vi opplevde at strekkoden opplyste en kjøletid på ti minutter. Men så var det noen som etter hvert tittet på merkelappen, og der sto det 19 minutter.
Vi sjekket med produsenten, som opplyste at “... sveiseren skal vite hva han gjør. Han skal se på merkelappen, det er den som gjelder". Noen tror man bare kan bippe strekkoden i all enkelhet. Men her må man passe på.
Konklusjonen: Sveiser du riktig, så får du en god sveis. Også med elektrosveisemuffer. Jo større dimensjoner, jo vanskeligere er det å sveise riktig.
Om artikkelforfatteren:
Sjefingeniør Elisabeth Hovda er leder for Materialkomiteen i Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune. Hun har doktorgrad i anvendt mekanikk fra NTNU, og har siden 2001 arbeidet med materialer ved NTNU, i Standard Norge, FMC og siden 2016 i Oslo kommune.
KILDE: denne fagartikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no
Rørbloggen leverer innsikt, ekspertise, erfaringer og inspirasjon om PE trykkrør – rørdeler – vann og avløp.
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt.
-
Ahlsell overtar Lindqvist AS
Ahlsell Norge AS har inngått avtale om kjøp av samtlige aksjer i Lindqvist AS. Selskapet leverer verktøy og forbruksmateriell til håndverkere og industri på Vestlandet.
-
- Slik har den russiske krigføringen rammet vann og avløp i Ukraina
KRONIKK: - Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen.
-
Assemblin kjøper R. Torgersen AS i Bergen
Assemblin overtok 30. mai 2023 alle aksjene i Ingeniørfirmaet R. Torgersen AS i Bergen og styrker dermed ytterligere sin satsing på ventilasjonsbransjen.
-
Tilbyr rammeavtale innen vannprøvetaking og overvåking
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg utlyser konkurranse om rammeavtale på tredjepartskontroll av vannprøvetaking og -overvåkning etter forurensingsloven.
-
Norconsult skal prosjektere gassanleggene i Livsvitenskapsbygget
Norconsult har inngått en avtale med AF Gruppen om prosjektering av gassanleggene i Livsvitenskapsbygget. Avtalen går frem til mars 2025.
-
Fjernvarme fra fjorden skaper nye arbeidsplasser
Coast Center Base (CCB) vil videreutvikle virksomheten på Ågotnes i Øygarden kommune, men kraftunderskudd i området er en stor utfordring. I samarbeid med Eviny har CCB nå funnet en lokal løsning der fjernvarme fra fjorden kan brukes til oppvarming og ...
-
Disse reglene gjelder for varmepumper i sameier og borettslag
Advokat Morten Fæste får mange spørsmål fra medlemmer som lurer på hvilke regler som gjelder for varmepumper i borettslag og sameier.
-
Ahlsell overtar Proffklær AS
Ahlsell Norge AS har inngått avtale om kjøp av samtlige aksjer i Proffklær AS, en av Norges største frittstående leverandører av arbeidsklær, profilklær og personlig verneutstyr.
-
Eaton omgjør egne kontorer til minikraftverk
Eaton har ved hjelp av solcelleanlegg med tilknyttede elbilladere og energilagring bygget om et av innovasjonshovedkontorene sine til et toppmoderne energiknutepunkt.
-
Fornyet tillit til styret i Rørinspeksjon Norge
Årsmøtet i Rørinspeksjon Norge (RIN) nylig, fulgte nominasjonskomiteens innstilling. Alle de fire styremedlemmene som var på valg, fikk fornyet tillit for to nye år.
-
- Nå er det høysesong for tyveri fra byggeplass
Norske byggeplasser blir frastjålet verdier for milliarder hvert eneste år. Nå starter høysesongen for tyverier på byggeplassen.
-
NTNU tilbyr rammeavtale innen NoDig
AKTUELLE PROSJEKTER: NTNU i Trondheim tilbyr rammeavtale på rørfornying med strømperenovering. Arbeidene utføres som generalentreprise.
-
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall.
-
Regjeringen vil avskilte opplæringskontorene
I forslag til ny opplæringslov foreslår Kunnskapsdepartementet å avskilte opplæringskontorene som part i lærekontrakten og flytte lærlingtilskuddet over til bedriftene.
-
Evelina fra Ukraina fikk vannpris
Rådgiver Evelina Koltsova (27) i Asplan Viak ble onsdag kveld tildelt vannprisen Dråpen av PAM Norge. Hun takker juryen, og sender varme tanker til familien hjemme i Ukraina.
Aktivitetskalender
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling. -
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall. -
AVK og Pipelife samarbeider om Vann & Miljø 2024
To markedsledere innen VA samarbeider om konferansen Vann & Miljø 2024. Målet er å skape en felles faglig arena for miljø, kompetanse og digitalisering. Konferansen vil være i Tønsberg 17.–18. april neste år. -
Inviterer til "RoomVent 2024"
"Healthy Air Together". Det er temaet for verdens viktigste konferanse innen ventilasjon og inneklima. Den 23.-26. april neste år møtes forskere og næringsliv på Nordbygg-messen for Scanvacs "RoomVent 2024". -
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi?
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr rammeavtale innen vannprøvetaking og overvåking
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg utlyser konkurranse om rammeavtale på tredjepartskontroll av vannprøvetaking og -overvåkning etter forurensingsloven. -
Viken utlyser byggautomasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til utskifting av automatikk- og SD-anlegg ved Nadderud vgs. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Ås kommune tilbyr rammeavtale for kjøp av rådgivningstjenester knyttet til reservevannsprosjekt i Ås og Frogn. -
Tilbyr rammeavtale på filter og reimer
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune utlyser konkurranse om rammeavtale for leveranse av ventilasjonsfilter og reimer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Tromsø kommune søker entreprenør til ventilasjonsprosjekt ved Tromsdalen skole. -
Ønsker oppgradering av tilluftsystem ved NRVA
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS) søker totalentreprenør til oppgradering av tilluftsystemet. -
Tilbyr rammeavtale på vedlikehold av ventilasjons- og varmeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: FREVAR KF tilbyr rammeavtale på vedlikehold og reparasjon av varmepumper, AC, ventilasjon m/varmeveksling, isvannsanlegg og vannbåren varme. -
Utlyser VA-entreprise i Moss
AKTUELLE PROSJEKTER: Moss kommune utlyser VA-prosjekt, inkludert ny vannledning og spillvannsledning. -
Utlyser bergvarmeprosjekt ved barnehage og skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn kommune utlyser konkurranse om etablering av bergvarmepumper (væske/vann) ved Flåtten barnehage og Grønli skole. -
Tilbyr VA-entreprise i Eidsvoll kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid utlyser entreprise på VA-prosjekt i Eidsvoll kommune. -
To Asker-skoler skal energioppgraderes
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser konkurranse om energisparetiltak på Vollen skole og Vettre skole. -
Tilbyr totalentreprise på energieffektivisering
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestfold og Telemark fylkeskommune søker totalentreprenør på energieffektivisering ved Vest-Telemark VGS, Dalen. -
NTNU tilbyr rammeavtale innen NoDig
AKTUELLE PROSJEKTER: NTNU i Trondheim tilbyr rammeavtale på rørfornying med strømperenovering. Arbeidene utføres som generalentreprise. -
Ønsker tilbud på ventilasjon i svømmehall
AKTUELLE PROSJEKTER: Larvik kommune tilbyr entreprise på utskifting av ventilasjonsanlegg i svømmehallen på Lardal ungdomsskole. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Frogn kommune tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester knyttet til rørleggertjenester. -
NRVA inviterer til samspillsentreprise
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) inviterer til konkurranse om samspillsentreprise for maskin, elektro og automasjon.
Bransjekommentar
-
- Slik har den russiske krigføringen rammet vann og avløp i Ukraina
KRONIKK: - Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen. -
Ny sveisestandard - praktiske erfaringer
FAGARTIKKEL: Ett og et halvt år med den nye sveisestandarden NS-INSTA 2072. Hva er erfaringene og forskjellene i praktisk bruk? -
- Kommuner må kunne premiere grønne bygg
KRONIKK: Et grønt skifte trenger flere økonomiske gulrøtter. Da er det synd at regjeringspartiene stemmer mot å gi kommunene mulighet til å gi grønne bygg redusert eiendomsskatt. -
- Plastflasker bør ikke bli til rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Å lage filtstrømper av resirkulerte drikkeflasker kan virke som en god idé. Men det er det ikke. -
- Branntetting av rør er en livsviktig prosess
FAGARTIKKEL: - Branntetting av rør er et viktig tiltak for å redusere skadeomfanget ved en brann. Spørsmålet er hvem som sitter med ansvaret for at det blir fulgt opp og gjennomført. -
På tide å tenke nytt om boligventilasjon?
BRANSJEKOMMENTAR: - Fraværet av plasskrevende aggregat og kanaler har gjort desentral boligventilasjon populært ved rehabilitering og oppgradering av boliger. -
- Mye feil på skjøter med elektromuffesveis
FAGARTIKKEL: - Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune fant feil på 16 av 18 skjøter med elektromuffesveis. Særlig på DN355 var det mye feil. Hvorfor? -
- Viktig at energisparing støtter et godt inneklima
FAGARTIKKEL: - Dårlig luftkvalitet og ubehag er en farlig kombinasjon og kan redusere læringen med mange prosent. -
- Takk for alt dere har lært meg om Norges viktigste infrastruktur
BRANSJEKOMMENTAR: - For fire år siden begynte jeg i jobben som direktør i Norsk Vann. Noe av det jeg husker best fra den første tiden er hvor lite jeg skjønte av VA. -
Duktile rørdeler til besvær
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer. -
- Mange gode grunner til å sveise mer PE med High Force-metoden
FAGARTIKKEL: PE-sveising med High Force-metoden (SHP) går fortere, og gir flere meter ledning pr arbeidstime – uten å gå på kompromiss med kvalitet. -
Trykktesting til besvær
FAGARTIKKEL: - Konsekvensene for å ha liten kunnskap om trykktesting kan bli fatale og få store negative konsekvenser. -
- Det kreves konkrete mål for å øke kvinneandelen i installasjonsbransjen
KRONIKK: Innen 2024 skal antallet kvinner i Assemblins produksjon i Norge dobles, fra 50 til 100. Det kan virke som et ambisiøst mål i en mannsdominert bransje, men vi er overbevist om at det kreves konkrete mål for virkelig å lykkes med å tiltrekke seg kvinner til vår sektor. -
Dilemmaer innen boligventilasjon
FAGARTIKKEL: Prosjektet Healthy Energy-efficient Urban Ventilation utforsker muligheter og utfordringer for god ventilasjon i blokkleiligheter, med særlig vekt på håndtering av fukt og matos. -
BIM - et viktig redskap for rørleggeren
FAGARTIKKEL: BIM har flyttet seg fra arkitektens skrivebord til byggeplassen. Det får konsekvenser for mange, blant annet for rørleggeren og for deg som oppdragsgiver, eller utførende prosjekteier. -
Energismarte bygg? Vi kan ikke vente mer!
KRONIKK: Opptil 50,4 prosent energikutt er mulig. Budskapet på Energismarte Bygg konferansen 2023 var tydelig. For å ha en bærekraftig fremtid, trenger byggebransjen forpliktende rammer og forutsigbare insentiver.
Kurs og Seminarer
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling. -
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall. -
AVK og Pipelife samarbeider om Vann & Miljø 2024
To markedsledere innen VA samarbeider om konferansen Vann & Miljø 2024. Målet er å skape en felles faglig arena for miljø, kompetanse og digitalisering. Konferansen vil være i Tønsberg 17.–18. april neste år. -
Inviterer til "RoomVent 2024"
"Healthy Air Together". Det er temaet for verdens viktigste konferanse innen ventilasjon og inneklima. Den 23.-26. april neste år møtes forskere og næringsliv på Nordbygg-messen for Scanvacs "RoomVent 2024". -
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi?
Produktnyheter
-
Lanserer Mitsubishi Gussuri
Mitsubishi Electric lanserer den nye ekstremt stillegående luft-luft vamepumpen Gussuri. -
Lanserer LK Gulvvarmelist Combi
LK Systems presenterer brukervennlige gulvvarmelister av 100 prosent gjenvunnet materiale, som er snille mot både miljøet og installatøren. -
C·BATH – en ny baderomsopplevelse fra Cosentino
C·Bath er et nytt merke fra Cosentino og består at to konsepter – The Bathelier, et eksklusivt konsept skapt av anerkjente designere fra hele verden, og C·Bath Studio, Cosentinos egen visjon. -
TECE lanserer håndlagd betjeningsplate i industrielt design
PRODUKTNYHET: Betjeningsplaten TECEsquare er en favoritt blant arkitekter og forbrukere som vil skape et moderne og personlig baderom. Nå suppleres serien med en industriell variant i rustet stål, hvor hver betjeningsplate bearbeides for hånd. -
A. Bergli AS med nytt gulvvarmesystem
PRODUKTNYHET: A. Bergli AS lanserer Varmtech Mini Comfort, lavtbyggende gulvvarmesystem. Total byggehøyde uten overgulv er 25mm. -
Lanserer nye baderom fra Ballingslöv
PRODUKTNYHETER: Baderomserien Lessmore fås nå i utførelsen dus gul. Servantskapet tilbys i 3 forskjellige bredder – 60, 80 og 100 cm. -
Bruker radondata til å optimalisere ventilasjon
Gjennom kontinuerlig overvåking av radonnivået i lokaler, kan SPIRIT radonsensor sørge for lavt radonnivå i arbeidstiden. -
TECE lanserer lav innbyggingssisterne
TECE følger trenden og lanserer en ny lav innbyggingssisterne. Den passer i mindre baderom, og gjør det mulig å ha en benkeplate – hele veien fra toalettet til et ovenpåliggende servant. -
GROHE lanserer SPA-serie
GROHE lanserer GROHE SPA – en ny serie kvalitetsprodukter som skal sikre personlig velvære, avslapping og eksklusive spaøyeblikk på badet. -
Lanserer nye Geberit AquaClean Sela i matt hvit
PRODUKTNYHET: Geberit har nå lagt til et dusjtoalett i sitt matte hvite sortiment. AquaClean Sela vil være tilgjengelig i den elegante og moderne fargen fra 1. april 2023. -
I dag lanseres NOBB Leverandør
- Endelig skriver vi 24. mars, og klokken 09:00 kunne vi åpne den nye versjonen av NOBB Leverandør for våre leverandørkunder. -
UWANO godt mottatt i Norge
Høsten 2021 lanserte Mitsubishi Electric varmepumper sin nye toppmodell, UWANO. Modellen har en fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til -30 grader og er testet på et av Norges kaldeste steder: Drevsjø. -
Designa lanserer fronter fra Nature by Designa
Designa lanserer nå helt nye fronter i et unikt design med utsøkte detaljer og finish. Baderomsinnredningen er kledd i naturmaterialer og gløder med sine fingertappede fronter i eik. -
Lunos desentral ventilasjon får trådløs styring
Det nye ventilatordekslet inneholder trådløs kommunikasjon og kan kobles direkte til 230 Volt så man slipper kabling mellom ulike rom. -
Tapwell utvider produktsortimentet
Sammen med Note Design har Tapwell utviklet et helt nytt sortiment av håndkletørkere, samt to nye overflater på blandebatterier til kjøkkenet. -
- Velg riktig radonmåler
På eiendommer med ventilasjon kan radonnivået variere kraftig, avhengig av om ventilasjonen er slått på eller ikke. For å optimalisere ventilasjonen på arbeidsplasser og skoler, er det derfor viktig å velge rett radonmåler.
Nyttekjøretøy
-
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil.