- Nå er det høysesong for tyveri fra byggeplass

 
- Nå er det høysesong for tyveri fra byggeplassBildet: Etter flere tyveri fra anleggsplassen på Valgrinda i Trondheim tok NCC kontakt med Ramirent for å leie det nye overvåkningssystemet til Onsite Security. – Erfaringene er så bra at vi uten tvil vil benytte det også på fremtidige byggeplasser, sier anleggsleder Helge Aaberg i NCC (midten), her sammen med Thomas Hovdahl i Ramirent og Beate Johannessen i NCC. Foto: Ramirent
Norske byggeplasser blir frastjålet verdier for milliarder hvert eneste år. Nå starter høysesongen for tyverier på byggeplassen.

Våren og sommeren er høysesong for innbrudd og tyverier på byggeplasser rundt i Norge – og det er mange av dem. I en undersøkelse gjennomført av Byggenæringens Landsforening i 2019 kommer det frem at en av fem bedrifter er rammet av tyverier på byggeplassen, og det kommer frem at tyveriene forårsaker både økte kostnader og forsinkelser i byggeprosessen. 

Eksplosiv økning i vinningskriminalitet

– Antall innbrudd og tyverier gikk noe ned under pandemien, men har nå tatt seg opp igjen i betydelig grad. Den kraftige økningen synes å fortsette. Nå står vi overfor høysesongen – som er våren og sommeren, forteller Nina Charlotte Bjørsland Svingen, vaktleder i sikkerhetsselskapet, Onsite Security AS. 

I Sverige ble det i løpet av 2020 rapportert om 5 835 innbrudd på svenske byggeplasser – tilsvarende nesten 16 innbrudd om dagen (If.no). En statistikk som da hadde økt med nesten 60 prosent over de siste fem årene, og som hvert år tilsvarer tyvegods til en verdi nærmere 2 milliarder svenske kroner. Norge ligger nok ikke veldig langt etter. 

– Den største utfordringen er vinningskriminelle. Vi ser en eksplosiv økning etter at grensene ble åpnet igjen etter pandemien, men også at flere kommer over grensen til Norge på våren, sommeren og i ferietiden. Disse oppsøker målrettet byggeplasser, der gjerne større verdier kan være oppbevart, sier Svingen. 

Overvåkningssystem for byggeplassen

Ramirent er Norges ledende utleieleverandør av maskiner og utstyr til bygg- og anleggsbransjen. Vi er en totalleverandør og kundens støttespiller uansett behov – også når det gjelder områdesikring, adgangskontroll, sikkerhetssystemer og forebygging av tyverier. Samarbeidet med Onsite Security AS ble inngått i 2019, for å bistå kunder med å bekjempe tyverier og innbrudd. Et samarbeid som har gitt svært gode resultater. 

– Vi vet at overvåkningssystemet har stoppet flere tyverier – eller tilløp til tyverier, for med dette sikkerhetssystemet, skjer ikke selve innbruddet, sier Bjørn Dyngeland, produktleder i Ramirent. 

«Snakkende» overvåkingskameraer

Systemet er basert på et overvåkingskamera for byggeplass med det siste innen moderne teknologi – inkludert kommunikasjonssystem og 20 ganger optisk zoom. 

– Vi kaller det grønn overvåking. Med «snakkende» overvåkingskameraer og direktebilder som sendes til sentralen på sekunder, har du ikke behov for kjørende vektere. Ved å erstatte tradisjonell overvåkning med kjørende vektere, vil du i sum redusere både klimautslipp og kostnader, forklarer produktlederen. 

Med overvåkingssystemet kan sentralen snakke direkte til uvedkommende.

Avskrekkende effekt

– I de fleste tilfeller er det avskrekkende nok å fortelle dem at området er overvåket, eller at vi har bilder av vedkommende, hva de har på seg, utseende på bilen og skiltnummer. Det vi egentlig gjør er informasjonsinnhenting og forebyggende arbeid, forklarer Svingen. 

Materialet er like fullt bevis, som Onsite Security ofte blir bedt om å oversende til politiet i forbindelse med straffesaker. 

– Overvåkningskameraene er ekstremt gode, og kan ta bilder på lang avstand. Vi kan zoome inn og fange opp bilder av personer og skiltnummer ut til hundre meter. For en byggeplass, som kan strekke seg over store arealer, dekker overvåkningskameraene hele området på en god måte, legger Dyngeland til. 

Vinningskriminelle og organisert kriminalitet

Svingen kan fortelle at de hvert år merker at aktiviteten tar seg opp så snart temperaturene stiger og snøen slipper taket. Bakgrunnen er rett og slett at forholdene gjennom våren og sommeren gjør det lettere å ta seg til byggeplassen til fots og med bil. 

– I tillegg er det flere innreisende til landet vårt, og det gjør det lettere for vinningskriminelle å ta seg over grensen sammen med turistene, sier hun. 

Det er også disse tyveriene som har størst alvorlighetsgrad. Bare det siste året er det meldt om titalls tyverier hver eneste dag på byggeplasser i Norge, med verdier frastjålet for opp til flere millioner kroner ved bare ett av tilfellene. 

– Dette er organisert kriminalitet og personer som vet hva de skal gå etter. De vet for eksempel at aktørene på byggeplassen har rutiner for å låse inn det mest verdifulle utstyret i containere på natten, og går målrettet inn for å bryte seg inn i disse, forklarer vaktlederen.  

Kameraer direkte rettet mot utstyrscontainerne

Det gjør det imidlertid enklere for Onsite Security å overvåke og oppdage dem, for da setter de naturligvis opp kameraer direkte rettet mot utstyrscontainerne. Da blir trusselen mot verdiene som er lagret, redusert ned mot null. 

– Ved uønskede hendelser kan vi overføre bilder i sanntid direkte til politier og raskt gi dem oversikt over hvor uvedkommende befinner seg på byggeplassen, sier Svingen. 

Hun forteller at det den siste tiden har vært en økning i tyverier av GPS-er og annet utstyr inne i lastebiler, landbruksmaskiner og anleggsmaskiner, som det er grunn til å låse inn heretter. 

– Det har den seneste tiden vært flere massetyverier av GPS-utsyr fra anleggsmaskiner. Dette er en stor utfordring for mange kunder, og spesielt i offentlige byggeprosjekter hvor det er et krav at anleggsmaskinene skal ha GPS-utstyr og innhente data for å være i bruk. Det kan raskt ta flere uker før nytt utstyr er installert, og i mellomtiden må anleggsmaskinene kanskje stå uvirksom. Denne typen tyverier er alvorlige og kostbare for kunden. 

Bildet: Denne lille overvåkningssenheten skal gjøre livet surt for tyver som ønsker å gjøre innbrudd på byggeplasser. Foto: Onsite Security

Sørger for at innbrudd og tyverier aldri skjer

Ramirent har i dag et stort utvalg overvåkningskameraer tilgjengelig for utleie i sitt sortiment, ved en rekke avdelinger over hele Norge. 

– Tilbakemeldingene fra kundene så langt er utelukkende positive. Det er mindre kostbart enn å ha vektere innom til alle døgnets tider, og har gitt bedre resultater. De fleste vektere er ofte på plass etter at et innbrudd har skjedd, men med denne typen overvåking kan du faktisk forhindre et innbrudd, sier Dyngeland.

Antall overvåkningskameraer, plassering av dem og smart-teknologi kan tilpasses og skreddersys for hver enkelt lokasjon, behov og kunde. 

Farlig plass for uvedkommende

Overvåkningskameraet kan monteres av ansatte på byggeplassen eller med bistand fra Onsite Security. Overvåkningskameraene er bevegelige og overvåker 360 grader i området der det er satt opp, i tillegg til at det har 20 ganger optisk zoom.

– Det er også betryggende for en byggeplassleder at byggeplassen er overvåket – ikke bare for tyver, men for at personer ikke skal oppholde seg der. En byggeplass kan være en farlig plass for uvedkommende, sier produktlederen. 

Tall fra Onsite Security viser at overvåkningskameraet vil forebygge innbrudd, tyveri og andre uønskede hendelser i 95-97 prosent av tilfellene. Det vil si at innbruddet blir avverget og gjerningspersonen blir pågrepet av politiet eller drar fra stedet. 

Bildet: Her på Onsite Securitys vaktsentral på Hamar blir anleggsplasser over hele landet overvåket døgnet rundt, og vekterne på sentralen kan snakke direkte til uvedkommende via et helt nytt overvåkningssystem. Foto: Onsite Sceurity

Oppfordring fra politiet – sikre utstyr og verktøy godt

Kristin Stavik Moshagen, seniorrådgiver i Innlandet politidistrikt, henviser til en rapport for straffesakstall gjennomført i 2022, der tallene viser en økning i antall tilfeller av vinningskriminalitet i fylket. Det er første gang det er registrert en økning på fem år. Det ble i 2022 registrert 4290 anmeldte forhold, mot 3440 anmeldte forhold i 2021. Sett over en lenger periode har det vært en nedgang – spesielt med strengere innreiseregler under koronasituasjonen. Nå er tallene tilbake på nivået som før pandemien, som tyder på at mobile vinningskriminelle er tilbake. 

Hun har følgende tips til byggebransjen for å forebygge tyverier og innbrudd: 

• Sikring av verktøy – hvilke låser blir brukt? Sørg for solide låser. I sakene Innlandet politidistrikt har håndtert den senere tid har det vært brukt låser som er relativt enkle å bryte opp. 

• Merking av verktøy – hvis politiet skal klare å knytte godset opp mot den kriminelle handlingen kan merking være avgjørende.

• Belysning på steder hvor verktøy blir oppbevart er av stor betydning – god belysning kan hindre at de kriminelle slår til.

• Sørg for overvåkning av området der verktøyet blir oppbevart. Sjekk med datatilsynet om regler for overvåkning i det aktuelle området. 

• Hold god oversikt over verktøy som blir liggende igjen på byggeplassen etter endt arbeidsdag eller før ferier – både beskrivelser, serienummer og lignende. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår