Sammen om energiovervåking og driftsoptimalisering av bygg

 
Sammen om energiovervåking og driftsoptimalisering av byggBildet: - SmartTune vil bidra til flere energieffektive bygg i fremtiden, sier Nicolai Dirdal, CEO i Simien AS og Christoffer Hernæs, CDO i Skanska Norge AS.
Skanska Norge AS, Piscada AS og Simien AS inngår strategisk samarbeid og etablert det nye selskapet SmartTune AS. SmartTune skal tilby fremtidsrettede løsninger for overvåking og optimalisering av energibruk i bygninger.

Formålet med SmartTune er å lukke gapet mellom den prosjekterte energiytelsen og den faktiske ytelsen til et bygg, også kalt «the energy performance gap». Ved hjelp av skybaserte simuleringer i sanntid og avansert maskinlæring hjelper SmartTune byggeier til å forstå hvor og hvorfor dette gapet oppstår.

Denne informasjonen er viktig for å kunne gjøre tiltak som optimaliserer energiytelsen, bedrer inneklimaet og reduserer driftskostnadene i hele byggets levetid.

- Skape en mer effektiv og bærekraftig byggebransje

– Vi ser frem til å kunne hente ut kommersiell effekt gjennom å ta SmartTune videre fra et forskningsprosjekt til et etablert selskap sammen med våre partnere Piscada og Simien. Det er summen av de tre partenes unike kapabiliteter som gjør det mulig å realisere det kommersielle potensialet sier Christoffer Hernæs, CDO i Skanska, og styreleder i det nyetablerte selskapet.

– Å investere i innovative programvareselskaper med tydelige mål om å skape en mer effektiv og bærekraftig byggebransje er kompletterende for vår kjernevirksomhet. Samarbeidet gir oss en unik mulighet til å bruke vår bransjekunnskap i utvikling av avanserte digitale løsninger som bidrar til flere energieffektive bygg i fremtiden, sier Hernæs.

– For Piscada er dette en fantastisk mulighet til å utvide vårt tilbud innen energistyring, sier Torgeir Pedersen, CEO i Piscada.

– Ved å kombinere våre skybaserte løsninger med Skanskas bransjeerfaring og Simiens avanserte analyser, kan vi tilby noe helt nytt til markedet. Omsatt til energi, har byggeier fått et lavere energiforbruk i bygget sitt enn hva som har vært mulig tidligere. Dette som følge av mer innsikt i hvordan bygget fungerer og dermed bedre forutsetninger for å kunne «tune inn» bygget, sier Pedersen.

Bildet: Torgeir Pedersen, CEO i Piscada

Teknisk prosjektleder

Simien ser også store fordeler ved samarbeidet. Selskapet vil i begynnelsen stå for den daglige driften i SmartTune og inneha rollen som teknisk prosjektleder.

– Vår ekspertise innen maskinlæring vil spille en sentral rolle i utviklingen av SmartTunes teknologi, sier Nicolai Dirdal, CEO i Simien.

– Vi har allerede installert en tilbakemeldingsmodul i signalbygget Vertikal Nydalen. Denne gir eierne svar på brukernes inneklimaopplevelser. Kombinert med simuleringsdata fra vårt beregningsprogram Simien PRO og reelle klima- og driftsdata fra Piscada, får vi et samlet datagrunnlag som analyseres i sanntid. Dermed har vi et unikt grunnlag for lære mer om bygget og optimalisere energibruken, avslutter Dirdal.

Skanska AS er en ledende aktør innen bygg- og anleggsbransjen i Norge, kjent for sitt sterke fokus på bærekraft og innovasjon og grønn forretningsutvikling. Piscada AS utvikler innovative skybaserte software-løsninger for drift, overvåkning og analyse av tekniske installasjoner i bygg. Simien AS er Norges ledende teknologiselskap for energiberegning av boliger og næringsbygg.

Bygger på forskningsprosjektet SmartTune

Forretningsidéen til SmartTune AS bygger på forskningsprosjektet SmartTune og doktorgradsavhandlingen til Niels Lassen, Dr.Ing. og sjefsrådgiver i Skanska Teknikk.

– SmartTune er i praksis en digital tvilling for byggets energibruk og inneklima. Ved å kombinere data fra designfasen (SIMIEN-modell), driftsfasen og brukertilbakemeldinger får vi med en helt ny type driftsverktøy høyverdige data, som gir oss mange spennende muligheter som andre verktøy ikke har. Vi har allerede høstet mye læring av løsningen i pilotprosjekter som Powerhouse Telemark og Nydalen Vertikal. Nå gleder vi oss til å dele løsningen med flere og utvikle den videre i eget selskap, sier Lassen avslutningsvis.

Bildet: Niels Lassen, Dr.Ing. og sjefsrådgiver i Skanska Teknikk

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår