- BIM fremmer godt samarbeid mellom fag

 
- BIM fremmer godt samarbeid mellom fagBildet: Stine Valø. Foto: André Riise
BIM-kompetanse er svært ettertraktet i byggebransjen. Vi har snakket med byggingeniør Stine Valø (26), som satser på BIM-videreutdanning ved Fagskolen Oslo.

Til daglig har hun prosjektlederansvar i Vestvågøy kommune. Valø ønsker nå å blant annet tilegne seg større ferdigheter innen digital problemløsning. 

Hektisk oppstart

- Etter videregående med studiespesialisering innen realfag utdannet jeg meg som byggingeniør, med fordypning i konstruksjonsteknikk på OsloMet. Per dags dato er jeg trainee som prosjektleder innen vann og avløp i Lofoten og jobber med infrastruktur i Vestvågøy kommune, sier Stine Valø, som fikk en hektisk oppstart med brudd i vannforsyningen. Hun beskriver arbeidssituasjonen som hektisk og spennende, men tenker nå å oppgradere sin kompetanse med et års fulltidsstudie innen BIM. Valø har allerede levert en bachelor innen laserscanning.

Oppdage avvik så tidlig som mulig 

- I et av fagene på OsloMet fikk vi som oppgave å modellere en tomannsbolig. Hele prosessen der de ulike fagene samarbeidet på tvers av kompetanse, var veldig lærerik. Senere da vi skulle velge bacheloroppgave endte vi fort med å gå i retning av BIM. Bacheloroppgaven vår handlet hovedsakelig om implementering av 3D-laserskanning i byggebransjen og alle prosessene rundt dette. Vår oppgave var hovedsakelig å prosessere skanninger og oppdage avvik så tidlig som mulig i byggefasen. Det gjorde vi ved å legge de digitale skanningene over den prosjekterte modellen av bygget. Og dette fortsatte vi med gjennom hele byggefasen, sier Valø videre.

- Hvordan fikk du følelsen av at BIM er viktig?

- Jeg har alltid vært opptatt av teknologi og design, spesielt innen bygg. Da jeg bestemte meg for å gå videre med en ingeniørutdannelse, ville jeg fortsette å dyrke den interessen for design og visualisering. Derfor fikk jeg tidlig i studiet øynene opp for BIM. Gjennom flere av fagene på universitetet fikk vi utforske ulike modelleringsprogrammer, og det falt veldig i smak, sier hun.
 
- Noen arbeidsoppgaver du ville klart bedre med god digital kompetanse?

- På arbeidsplassen min i Lofoten ser jeg store fordeler ved å ha digitale modeller. Men min nåværende jobb er ikke så tett knyttet opp til digitale løsninger. Nå som jeg jobber med VA, ser jeg likevel stor nytteverdi ved smartere digitale kart over all infrastruktur. For å henge med i digitaliseringen og effektivisere arbeidsoppgavene på en arbeidsplass er jeg overbevist om at det er nødvendig med et løft i digital kompetanse, forklarer Stine. 

- En liten smakebit på viktigheten

- Ved å implementere digitale prosesser som dette, kan aktørene spare både miljøet og prosjektene for de potensielle store kostnadene som blant annet avvik skaper. Dette tror jeg blant annet kan være en stor bidragsyter for en bærekraftig utvikling i byggebransjen. I tillegg tror jeg BIM er en viktig del av bransjen for å fremme godt samarbeid mellom fag og viser hvordan vi hele tiden kan forbedre oss ved hjelp av digitalisering, sier Valø.

- Alt dette ga en liten smakebit på viktigheten av den digitaliseringen som byggebransjen er under og jeg tror det kan være utrolig spennende å få være en del av denne moderniseringsprosessen. Å erfare dette behovet på nært hold gjør meg enda mer ivrig etter å spesialisere meg innen BIM, understreker hun.

- Hvilken type jobb sikter du mot etter fagskolestudiet?

- Med en dypere forståelse for BIM sikter jeg meg hovedsakelig inn mot en jobb der jeg kan utvikle meg selv innen digital modellering og teknisk tegning, hovedsakelig innen konstruksjon. Da tenker jeg forkunnskapene mine fra ingeniørstudiet vil være til god nytte. Det er vanskelig å si allerede nå hvilken retning jeg vil sikte meg inn mot, men det ikke utenkelig at jeg vil helle litt mer mot mine interesseområder design og arkitektur, avslutter byggingeniør Stine Valø.

FAKTA:

• Fagskolen Oslo har toårig videreutdanning på heltid og deltid innen blant annet bygg og elkraft.

• Fagskolen Oslo har ettårig videreutdanning innen BIM, kun på heltid. 

• BIM står for Bygnings Informasjons Modellering: 3D-modellering med informasjon knytet til elementene og prosjektering med digitale metoder av hus, utenomhus og tekniske installasjoner. 

• BIM-kompetanse er svært ettertraktet i byggebransjen.
https://fagskolen-oslo.no/studier

 

Bildet: Til daglig har Stine Valø prosjektlederansvar i Vestvågøy kommune. Her fra en befaring ved et høydebasseng i Lofoten. Foto: Privat

Bildet: Stine Valø har sin arbeidshverdag innen vann- og avløpssektoren i Lofoten. Hun ser stor nytteverdi ved smartere digitale kart over all infrastruktur. Foto: Privat

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår