Rensing for milliarder i Drammensregionen

 
Rensing for milliarder i DrammensregionenBildet: Fungerende kommunalsjef for infrastruktur og samferdsel i Drammen kommune, Johannes H. Devold, presenterte planene for avløpsrensing i Drammensregionen under VA messa i regi av VVP på Gardermoen i dag. Foto: Odd Borgestrand
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen.

Av Odd Borgestrand

- Planene er godkjent av de folkevalgte i alle de tre kommunene, og etter planen skal det nye milliard-anlegget stå ferdig i 2030.

Det fortalte fungerende kommunalsjef for infrastruktur og samferdsel i Drammen kommune, Johannes H. Devold, under VA messa i regi av VVP på Gardermoen i dag.
Det er godt kjent at Ytre Oslofjord er under sterkt press og dermed må renses med nitrogen.
I Drammensregionen er Solumstrand renseanlegg bygget for å rense organisk stoff, og det nye renseanlegget skal etter planen etableres i fjellet Nordbykollen ved Solumstrand. Dermed blir det også et nytt transportsystem for store deler av en region med drøye 200.000 innbyggere.

Åtte alternativer

Totalt åtte ulike alternative konsepter har vært vurdert. Alle kommuner vil redusere sine totale driftskostnader når anlegget er oppe og går. Totalkostnadene ble i 2021 beregnet til 2,4 milliarder, inklusive overføringsledninger både i sjø og på land. De årlige driftskostnadene er beregnet til 155 millioner kroner i 2021-tall. Johannes H. Devold mer enn antydet at dette prisoverslaget neppe vil være fasit når anlegget står klart.
- Drammen tar 62 prosent, Lier 31 prosent og Asker sju prosent av kostnadene for det nye renseanlegget. Kostnadene for transportsystemet fram til det nye renseanlegget skal bekostes fullt ut av hver enkelt kommune. Totalt skal det etableres nærmere 45 kilometer med nye ledninger i tillegg til kummer og pumpestasjoner, sa Devold.

Nitrogenrensing

- Drammenselva er mer sårbar enn Drammensfjorden, og den beste løsningen er å ha ett sentralt renseanlegg i Drammen med nitrogenrensing og utslipp på 90 meters dyp i Drammensfjorden. Det skal etableres et felles interkommunalt selskap for dette prosjektet, opplyste Devold
I Nordbykollen skal det sprenges ut flere store fjellhaller etter modell fra VEAS. Startsignalet for å gå videre er nå gitt av de tre kommunene, og neste skritt er å utarbeide et forprosjekt.  Detaljprosjekteringen begynner i 2026.  Selve anleggsarbeidene vil i hovedsak gå fra 2026 til 2028.  Målet er et nytt renseanlegg og transportsystem i løpet av 2030.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår