- Bygg og anleggsbransjen er et godt sted å være

 
- Bygg og anleggsbransjen er et godt sted å væreBildet: Kathrine Nilssen. Foto: Even Baardseth
KVINNEDAGEN 8. MARS: - Skal vi rekruttere flere kvinner må vi bruke mer tid på å snakke opp arbeidsplassen, og mindre tid på å snakke om de få mennene som ikke kan oppføre seg.

Av Kathrine Nilssen, HMS- og miljøleder i Backe Stor-Oslo

Hvilke foreldre ønsker å sende sin datter til en arbeidsplass som omtales som krenkende, sexistisk og lite tilpasset kvinner. Ikke mange jeg kjenner i alle fall. Jeg tror dessverre at det er et omdømme bransjen sliter med, og som påvirker rekrutteringen direkte. Vi sitter i stor grad selv med nøkkelen til å gjøre noe med det. Jeg mener to forhold er særlig viktige:
Vi må bli flinkere til å snakke opp enn å snakke ned. Vi må synliggjøre og tydeliggjøre den flotte arbeidsplassen vår bransje kan tilby.

I min masteroppgave fra noen år tilbake undersøkte jeg nettopp hvorfor kvinner trives i bransjen. Det de først og fremst forteller om er meningsfylte arbeidsoppgaver, et varmt og inkluderende arbeidsmiljø og ikke minst utviklingsmuligheter. Dette er en oppfatning som forsterkes av alle de dyktige kvinnelige fagarbeiderne som poster fra sin hverdag på sosiale medier. Kontoer som montørjentene el og it, anleggskvinner, byggmina og victoria_elektriske viser til de grader at bygg og anleggsbransjen er et godt sted å være. Også for kvinner.

Å snakke opp betyr ikke at vi skyver utfordringer under teppet. Vi jobber daglig og hardt for å for å bryte ned uønsket kultur og legge til rette for mangfold på arbeidsplassen. Men det vi samtidig bør bruke våre stemmer og spalteplass til, er nettopp å løfte frem hvorfor kvinner trives innenfor bygg- og anlegg. Det er det som må bli snakkisen, og det er det foreldre og unge kvinner må få høre og ha kunnskap om når de skal gjøre sine valg om karriere.

Jenter må erfare gjennom oppveksten at kvinner også kan skru, bygge og fikse ting. Det høres kanskje banalt ut, men jeg tror fremdeles vi må ha flere kvinner som skrur, bygger og fikser ting. Dette viser både de små jentene og de små guttene at kjønn ikke er en forhåndsdefinert rolle. Alle har like muligheter. Utfordringen kommer nå vi som voksne gjennom egen adferd signaliserer noe annet. Satt på spissen så må jenter se at mor bytter dekk på bilen og skifter et kledningsbord på huset. Barnehagene trenger ikke vente på en mannlig ansatt før de snekrer fuglekasser. Det er de små tingene som til sammen gjør den store forskjellen.

Sammen skal vi gi de unge jentene lyst til å jobbe hos oss. Det er vårt felles ansvar å sikre at de gode arbeidsforholdene denne bransjen har for kvinner ikke forblir en godt bevart hemmelighet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår