- Det er en farlig tid å være uforsikret på

 
- Det er en farlig tid å være uforsikret påBildet: Espen Swartling, norgessjef i Allianz Trade
Tall fra Allianz Trade tyder på at forsikringsgraden i norsk bygg- og anleggsbransje er på vei opp, men fremdeles lavest i Norden.

– Byggeselskaper i Norge er generelt dårligere til å forsikre fordringene sine enn tilsvarende selskaper i våre naboland. Vi mener det er å ta stor risiko, sier Espen Swartling, norgessjef i verdens største kredittforsikringsselskap, Allianz Trade.

I Norge utgjør bygg og anlegg 16 prosent av det totale kredittforsikringsvolumet for Allianz Trade. Det er det laveste nivået i Norden.

Samtidig tyder tallene på at forsikringsgraden har økt kraftig. Ved inngangen av året utgjorde bygg og anlegg 10 prosent av kredittforsikringsvolumet i Norge for selskapet.

Økt konkursrisiko

Kredittforsikring innebærer at man får igjen pengene hvis kunden går konkurs eller av andre grunner ikke kan betale for seg. At betalingen uteblir er en særlig stor risiko for små- og mellomstore byggeselskaper, forklarer Allianz Trade-sjefen.

– Selskapene har gjerne bundet opp mye av bedriftens ressurser i én eller noen få store kontrakter. Hvis en stor kunde går konkurs, går leverandøren ofte med i dragsuget. Det har vi sett gang på gang, sier Swartling.

Han mener den økt forsikringsgraden reflekterer at konkursrisikoen har økt denne våren.

– Byggeprosjekter har generelt stor gjeldsgrad. Når rentene stiger kraftig, faller betalingsevnen hos utbyggerne, samtidig som færre byggeprosjekter settes i gang. Det er en farlig tid å være uforsikret på, sier han.

Lav kunnskap

Espen Swartling tror mange byggeselskaper ville forsikret avtalene sine om de visste at det var mulig.

– Kredittforsikring er ukjent for mange. I Norge er det mange små byggeselskaper som ikke har noen tradisjon for kredittforsikring. Større selskaper forsikrer i større grad fordringene sine, sier han.

Den høye norske tilliten er også en faktor, mener Swartling.

– Selskapene føler at de kjenner kundene sine godt og kan stole på dem. Men at man stoler på noen, er ikke noen garanti for at de ikke går konkurs, avslutter han.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår