Opplæringskontorene beholder dagens rolle

 
Opplæringskontorene beholder dagens rolleIllustrasjonsbilde. Foto: Niels Elling Wisth / NewPro
Nå har Kunnskapsdepartementet endelig fått ferdigstilt forskrift til opplæringsloven og etter mye trykk fra arbeidslivets parter har opplæringskontorene beholdt dagens rolle som navet i lærlingeløpet.

I de tidligste utkastene til opplæringsforskriften var det sådd tvil om dagens opplæringskontor ville beholde den rollen de har hatt i opplæringsløpet. Lærlingekontrakten skulle signeres direkte med bedrift, opplæringskontoret ville ikke kunne gir undervisning og en eventuell avtale med bedrift og opplæringskontor måtte gjøres utenom opplæringsløpet.

– Opplæringskontorenes viktigste rolle er å sikre kvaliteten på yrkesopplæringen gjennom koordinering og støtte til både lærlinger og bedrifter. Heldigvis har regjeringen fått direktoratet til å snu på punktet, etter veldig mye hardt arbeid av spesielt NHO Byggenæringen, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Opplæringskontorene har en spesiell rolle i byggenæringen og den store majoriteten av lærlingene har vært tilknyttet et opplæringskontor. Derfor har det vært spesielt viktig for bransjen å beholde opplæringskontorene slik de har fungert i dag.

Krav til vedtekter

Det har blitt en innstramming på hvordan et opplæringskontor skal organiseres. Det er kommet krav til vedtekter, registrering i enhetsregisteret og styresammensetning. Fylkeskommunen er også pålagt å godkjenne opplæringskontoret på lik linje som en opplæringsbedrift, noe de også gjorde tidligere.

– Vi mener dette kun styrker opplæringskontorene og vil få luket vekk noen av de litt mer useriøse aktørene. Opplæringskontoret Kulvent er heldigvis godt rustet til å imøtekomme disse endringene, sier Espen Rønning til vke.no

Fag- og yrkesopplæring i forskriften

I tillegg til rollen til opplæringskontoret regulerer også forskriften store deler av organiseringen av fag- og yrkesopplæring på videregående skole. Noe av det man finner i forskriften er:

• Godskriving av gjennomgått opplæring eller praksis dersom man ønsker å ta fagbrev som praksiskandidat eller ønsker å benytte retten til yrkesfaglig rekvalifisering

• Krav til godkjenning av lærebedrifter

• Sammensetning av samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY)

• Rollen og oppgaven til yrkesopplæringsnemndene

• Formidling av læreplasser

• Organisering av fagprøver og prøvenemnder

Forskriften er nå publisert på Lovdata

(KILDE: VKE.no)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår