- Dette blir et unikt sted for testing og innovasjon innen VA-sektoren

 
- Dette blir et unikt sted for testing og innovasjon innen VA-sektorenBildet: Peer-Christian Nordby, markedssjef i Olimb Rørfornying AS, forklarer prinsippene med rørfornying og installasjon av glassfiberstrømpe under åpningen av Vannsenteret nylig.
Nylig åpnet Vannsenteret, det nye nasjonale senteret for vanninfrastruktur. Peer-Christian Nordby, markedssjef i Olimb Rørfornying AS, har vært med i forarbeidene frem til åpningen av senteret.

Nasjonalt senter for vanninfrastruktur blir et samlingssted og arena for erfaringsutveksling og kompetanseheving for alle i VA-bransjen. Markedssjef i Olimb Rørfornying AS, Peer-Christian Nordby, har fulgt med siden ideen ble unnfanget og frem til i dag. Han har tatt del i forarbeidene frem til åpningen av senteret, og forteller at dette er en stor milepæl for bransjen.

– Det har vært en lang vei å komme hit, med mange personer som har vært engasjert i arbeidet. Det opprinnelige initiativet ble tatt opp av Rørinspeksjon Norge allerede i 1995, og et navn som bør trekkes frem i denne sammenheng er Arve Hansen. Han var en av pådriverne for det som resulterte i Vannsenteret som vi står ved i dag.

En arena for opplæring og faglig påfyll

Nordby sier at Vannsenteret vil bli en naturlig arena for erfaringsutveksling, kompetanseutvikling og opplæring for alle i VA-bransjen.
– Dette blir et unikt sted for testing og innovasjon innen VA-sektoren. For de som allerede er i bransjen, og kanskje spesielt de som driver med drift og vedlikehold, så blir dette stedet for faglig påfyll og opplæring.

Befolkningsvekst og våtere klima setter både rørene og bransjen under press. Det er et stort vedlikeholdsetterslep på vann- og avløpsnettet, og Norsk Vann har beregnet at investeringsbehovet ligger på omtrent 330 milliarder kroner frem til 2040. Det er også en kjensgjerning at bransjen mangler fagfolk på de fleste områder, og her vil Vannsenteret kunne bidra til å rekruttere de som skal løse fremtidens utfordringer med vann og avløp.

– Vannsenteret kan bidra til å sette fokus og øke interessen for de utfordringene VA-Norge står ovenfor. Dette er et fantastisk sted for å drive opplæring av fremtidens kloke hoder. Plasseringen på campus til NMBU vil ha veldig stor betydning for de som studerer vann og avløp på alle nivåer. sier Nordby.

Fremtidens løsninger er gravefrie

For å ta igjen vedlikeholdsetterslepet og samtidig holde kostnadene nede, er det viktig å velge smarte og kostnadseffektive metoder. Innenfor ledningsfornyelse gir gravefrie metoder flest meter rør for pengene på kortest tid, samtidig som det skåner omgivelsene for unødvendige inngrep og utslipp.

– Ved dette senteret kan de i bransjen som driver med gravefrie metoder samles og vise de forskjellige løsningene, ikke minst for de unge som representerer fremtidens VA-bransje. Studentene tenker allerede mye på klima, miljø og bærekraft, og dette vil nok ha stor betydning for hvilke metoder som blir valgt i fremtiden, mener Nordby.

I forbindelse med åpningen av senteret ble VAnnfestivalen arrangert for studenter innen vannfag fra hele Norge. Nordby hadde satt opp en enkel demonstrasjon av rørfornying for studentene og andre nysgjerrige.

– Det var hyggelig og interessant å få være med på dette som deltaker. Jeg har inntrykk av at studentene er veldig fornøyde med arrangementet, og det kan gi studentene god innsikt i VA-systemet og hvilke muligheter som finnes både tradisjonelt og gravefritt.

Et samlingssted for hele bransjen

Både det offentlige og private bransjeorganisasjoner har vært representert og engasjert i arbeidet med senteret. Når det nå står klart vil det fungere som et samlende sted for hele VA-bransjen.

– Det er ikke tvil om at det også har blitt lagt ned et enormt arbeid fra Sjur Tveite. Som han sa i sin åpningstale gjør utfordringene vi står ovenfor behovet for et slikt senter større enn det noensinne har vært. Når senteret nå er oppe og går gjelder det å fylle det med aktiviteter, og vi får håpe at VA-bransjen kjenner sin besøkelsestid og tar det i bruk, oppfordrer Nordby.

Bildet: Fra åpningen av det nye Vannsenteret på Ås

Om Olimb Rørfornying AS:

Olimb Rørfornying AS har spesialisert seg på å fornye vann- og avløpsrør med minimal inngripen i grunn og bygg. I stedet for å grave opp eller rive ut gamle rør og montere nye, rehabiliterer vi rørene på innsiden av det eksisterende rørnettet. Dette gir kortere installasjonstid og mindre belastning for folk, miljø og infrastruktur. Selskapet er den største og eldste aktøren innen rørfornying i Norge. Olimb Rørfornyings danske eier, Per Aarsleff Holding AS, er bransjeledende i Europa. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår