Hva skjer med legemidler når de havner i avløpsvannet?

Publisert: 13 Nov 2023
I Norge har vi intet mindre enn 2600 renseanlegg. Alle med ulike krav til rensing, avhengig av hvor mange menneskers avløp anlegget skal håndtere, og hvor sårbar resipienten er.
I en ny rapport laget av COWI og forskningsselskapet Aquateam COWI på oppdrag for Norsk Vann, har de undersøkt 20 medisiner og 13 prioriterte vannregionspesifikke stoffer for å bedre kunne forstå hvordan disse stoffene påvirkes av ulike behandlingstrinn i norske avløpsrenseanlegg og hvor stoffene til slutt ender opp.
– Vi ser at selv om rensesystemene fjerner en del av stoffene, er det fortsatt en betydelig mengde som slippes ut i naturen. For å fjerne disse vil det kreve det at man bygger ut anleggene med avanserte og ressurskrevende rensemetoder, sier Oscar Lidholm, rapportforfatter og senior prosessingeniør i COWI.
Kan påvirke økosystemer
Ikke overraskende viste studien at medisiner, for eksempel hormonlignende stoffer, antibiotika og smertestillende, kan ende opp i våre ferskvanns- og saltvannsmiljøer etter utslipp fra renseanleggene.
– Dette er bekymringsfullt fordi stoffene kan påvirke vannlevende organismer og økosystemene i vannet, fortsetter Lidholm.
Ingeniørene brukte både målinger og beregninger basert på salgstall og modelleringer av ulike typer rensesystemer for å estimere hvor mye av disse stoffene som faktisk slippes ut i naturen. Deretter sammenlignet de disse estimatene med hvor mye av stoffene miljøet tåler (kalt PEC/PNEC-forholdet). Hvis PEC/PNEC-verdien er større enn 1, betyr det at det er en mulig miljørisiko.
– Noen av stoffene vi fant var over denne grenseverdien, som for eksempel et antiinflammatoriske legemiddel, et prevensjonsmiddel, et antibiotikum, en antiepilepsimedisin og et psykoleptika.

Risiko på land
Når det gjelder slam (restavfall fra rensesystemene) som brukes som jordforbedringsmiddel i landbruket, viste studien også at slammet potensielt kan inneholde miljøfarlige konsentrasjoner av legemiddelrester. Selv om noen stoffer kan brytes ned i jorden, er det fortsatt en mulig risiko for organismer som lever i jorden.
Disse funnene har viktige implikasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Internasjonalt er det økende press på kommunale rensesystemer for å forbedre fjerningen av uønskede stoffer fra avløpsvannet. Dette inkluderer blant annet hormonhermende stoffer, antibiotika og antibiotikaresistente bakterier, forklarer Lidholm.
– På nasjonalt nivå er behovet for bedre rensemetoder og økt forskning tydelig. Studien understreker viktigheten av å finne mer effektive måter å rense avløpsvannet på, samt behovet for å regulere og overvåke utslippene våre nøye. Dette er nødvendig for å beskytte både miljøet og helsen til de som er avhengige av vannet vårt.
Det er riktig nok lite data på hvordan konsentrasjonene av mikroforurensinger i avløpsvannet påvirker mennesker.
– De prioriterte stoffene vi undersøkte kan påvirke menneskers helse, men med legemidler vet vi ikke i disse konsentrasjonene.

Store utslipp av nitrogen fra blant annet renseanlegg kan føre til oksygenmangel på havbunnen (eutrofi), som igjen påvirker artsmangfoldet. Også legemiddelrester ender opp i vannet, og påvirker levevilkårene for organismene. Foto: COWI
Krav til mer rensing
Når EUs nye avløpsdirektiv kommer i 2024 med skjerpede krav til rensing, vil mange renseanlegg i Norge møte krav til biologisk og kjemisk rensing i større grad enn i dag.
– Det blir dyrt for mange norske kommuner. I Norge er det kun en tredjedel av alle renseanlegg som oppfyller dagens krav til rensing. I tillegg til at mindre renseanlegg må oppgraderes, vil også større renseanlegg få krav til rensing av for eksempel nitrogen og legemidler, og det er avansert teknologi, forklarer Ida Engan, sivilingeniør i COWI.
Det jobbes nå intensivt i Brussel med et forslag til nytt direktiv som blir behandlet av EU-parlamentet og EU-rådet.
– Det vil komme lister over mikroforurensinger som skal fjernes, og anlegg over en viss størrelse vil måtte fjerne disse, mens andre igjen må utføre risikovurderinger. Hvilke rensemetoder vi anbefaler vil også være avhengig av disse listene. Vi har med rapporten forsøkt å gi en introduksjon av kunnskapsgrunnlaget om noen av disse stoffene, sier Engan.
Fakta om rapporten Mikroforurensninger og legemidler i avløpsvann
- Basert på norske screeningundersøkelser gjennomført de siste 15 årene og tidligere risikovurderinger.
- Utvalgte Stoffer: 20 legemidler (inkludert 2 metabolitter) og 13 prioriterte og vannregionspesifikke stoffer ble studert nærmere.
- Prosjektets formål er å etablere et helhetlig kunnskapsgrunnlag om kilder og skjebne til mikroforurensninger og legemidler i avløpsvann. Dette inkluderte hvordan de påvirkes av ulike behandlingstrinn i norske avløpsrenseanlegg og hvor stoffene til slutt ender opp (slam, gass, renset avløpsvann/resipient).
- Rapporten forteller om hvordan renseprosesser og slambehandling påvirker innholdet av mikroforurensninger og legemidler i både avløpsslam og renset avløpsvann.
- For legemidler ble utslipp fra norske renseanlegg estimert ved hjelp av både målinger og modeller, basert på salgstall og ulike typer av renseanlegg.
- Estimerte miljøkonsentrasjoner (PEC) ble sammenlignet med effektkonsentrasjoner (PNEC) for å estimere risikokvotienten (PEC/PNEC), som er avgjørende for å vurdere mulig miljørisiko.
Fakta om EUs avløpsdirektiv
- EUs avløpsdirektiv ble vedtatt i 1991 og regulerer utslipp av kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelser. Direktivet har som formål å redusere utslipp av organisk materiale og næringssalter som kan føre til eutrofi (overgjødsling) i resipienter.
- Europakommisjonen la fram et forslag til revidert avløpsdirektiv 26. oktober 2022, etter en lang prosess med evaluering, høring og konsekvensutredning. Forslaget skal behandles i Europaparlamentet og i Rådet, og det er og det er forventet at et nytt direktiv vil vedtas i mars/april 2024.
- Norge har levert innspill til Kommisjonen før og under utredningsfasen av det reviderte direktivforslaget, gjennom Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet. Norge har også deltatt i ekspertgruppemøter.
- Det reviderte direktivet har som formål å beskytte mennesker og økosystemer fra de gjenværende kildene til forurensning, og å gi et forutsigbart rammeverk, bedre gjennomsiktighet og styring av avløpssektoren.
- Det reviderte direktivet inneholder blant annet nye krav til overvåking, rapportering, vurdering av følsomme områder, nye rensekrav for fosfor og nitrogen, krav til håndtering av regnvann og overvann, gjenbruk av vann og slam, samt tiltak for å redusere legemiddelrester i avløpsvannet.
-
Tilbyr sjøledningsprosjekt på Hvaler
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune utlyser entreprise på ny sjøledning Revholmen- Kallera.
-
Skiftet ut 2,7 km undervannsledning
Fagartikkel: I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet.
-
GK inngår langsiktig samarbeid med UiT
GK har inngått en omfattende rammeavtale med Universitetet i Tromsø (UiT). Avtalen har en verdi på 38 millioner kroner og strekker seg i utgangspunktet over to år, med mulighet for forlengelse opp til fire.
-
Hvor mye effekt trenger en utslippsfri byggeplass?
Sweco har levert den første av to rapporter som kartlegger effekt- og energibehovet til flere av Oslo Kommunes utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
-
NoDig Norway AS ser dagens lys
PipelineVision AS og NoDig Norway AS slår seg sammen. Det nye firmanavnet blir NoDig Norway, med en samlet omsetning på snaue 60 millioner kroner.
-
Ahlsell åpner fullsortimentbutikk på Ryen
Ahlsell styrker sin tilstedeværelse i Oslo ved å åpne ny fullsortimentsbutikk på Ryen. Butikken har strategisk beliggenhet ved "Ryen-krysset".
-
- Bransjedatabaser er vår digitale motorvei
– Produktdata er selve fundamentet for vår digitale fremtid i bransjen. Jeg liker å sammenligne det med en motorvei – det er denne som gir oss fart nok til å nå våre mål raskt og effektivt.
-
Vil styrke satsingen på fremtidens yrkesfag
– Vi er og vil fortsatt være stolte over vår deltakelse og prestasjoner i klassiske yrkesfag, men Norge må også følge med på utviklingen som skjer internasjonalt.
-
Lanserer hansgrohe Pulsify Planet Edition
PRODUKTNYHET: Med hånddusjen Pulsify Planet Edition når hansgrohe nok en milepæl innen bærekraftig produktutvikling, hvor ressurser spares i alle deler av produktets livssyklus.
-
Karin Eilertsen vinner Ingeborg-prisen 2023
INGEBORG-PRISEN 2023: I et meget sterkt felt av nominerte, gikk Ingeborg-prisen 2023 til nettverkets egen lysende stjerne i nord, rørlegger og distriktsjef Karin Eilertsen.
-
Norconsult vinner pris for beste infrastrukturprosjekt
Søndag ble det klart at Norconsult, med prosjektet Kattås Vannbehandlingsanlegg, er vinner av prisen Autodesk Design & Make Awards 2023.
-
Tilbyr rammeavtale innen vannmåling
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune tilbyr rammeavtale på levering av vannmengdemålere / husvannmålere, samt komplett system for innsamling av data og varsling av alarmer og lekkasjesøk.
-
- I ulvetider må noen passe på flokken vår
BRANSJEKOMMENTAR: - Lønnstyveri fører også til en konkurransevridning der seriøse bedrifter utkonkurreres til fordel for de useriøse.
-
- Felles varegruppestruktur vil tjene hele næringen
Norsk Byggtjeneste jobber nå frem en felles dataløsning for NOBB og NOBB-VAVVS. Tjenesten lanseres i løpet av første kvartal 2024.
-
Pipelife lanserer populært overvannsrør i lavere vekt
Pipelife har laget rørsystemet Pragma Infra for å få bukt med stadig flere flommer og økt nedbørsmengde. Nå lanseres to dimensjoner i lettvektsvarianter – fremdeles med ringstivhetsklasse SN 8.
-
Arne Olav Lund bygger ny hovedvannledning i Lillestrøm
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap har inngått avtale med Arne Olav Lund AS, et datterselskap av Peab Anlegg AS, om bygging av ny hovedvannledning i Lillestrøm.
Aktivitetskalender
-
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling.
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr sjøledningsprosjekt på Hvaler
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune utlyser entreprise på ny sjøledning Revholmen- Kallera. -
FLOW Trøndelag VVS blir underentreprenør i Sit-prosjekt
Et stort studentbolig-prosjekt er i gang i Trondheim. Studentsamskipnaden Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skal bygge 724 nye studentboliger. FLOW Trøndelag VVS er meget fornøyde med å få ta del i dette prosjektet i Nardovegen 12-14, like ved Gløshaugen. -
Avinor tilbyr rammeavtale på leveranse av VVS-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor utlyser tre rammeavtaler innen ulike VVS-tjenester i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. -
ØRIK tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester. -
Ventilasjonsprosjekt ved Haukeland skole i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Bergen kommune tilbyr totalentreprise på ventilasjon og følgearbeider ved Haukeland skole. -
Tilbyr totalentreprise på varmeprosjekt i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser totalentreprise på utvidelse av varmeanlegg ved Li- hallen. -
Tilbyr rammeavtale innen vannmåling
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune tilbyr rammeavtale på levering av vannmengdemålere / husvannmålere, samt komplett system for innsamling av data og varsling av alarmer og lekkasjesøk. -
GK vinner storkontrakt på Vikingtidsmuseet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK har signert en flerfaglig teknisk underentreprise med AF Gruppen på 286 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet, der Statsbygg er byggherre. -
Arne Olav Lund bygger ny hovedvannledning i Lillestrøm
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap har inngått avtale med Arne Olav Lund AS, et datterselskap av Peab Anlegg AS, om bygging av ny hovedvannledning i Lillestrøm. -
Rogaland Teater tilbyr ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland Teater v/ Innkjøpsassistanse Vest AS, søker totalentreprenør til levering av nytt ventilasjonsanlegg. -
Tilbyr rammeavtale på VVS- og VA-oppdrag
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune tilbyr en rammeavtale på rørlegger, varme- VA og sanitærarbeid, samt sprinkleroppdrag. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Saltdal kommune i Nordland ønsker å opprette rammeavtale på anskaffelse av rørleggertjenester med materiell. -
DSB tilbyr serviceavtale på tekniske anlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) utlyser konkurranse om service- og vedlikeholdsavtale på tekniske anlegg ved avdelingens lokaler i Nydalen i Oslo. -
Tilbyr VA-prosjekt i Orkland kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Orkland Kommune i Trøndelag utlyser entreprise på sanering og opparbeidelse av ny avløpspumpestasjon. -
Søker rådgiver til badeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Steinkjerbygg KF søker konsulentbistand til å utarbeide vedlikeholdsplan for Dampsaga Bad. -
Skien kommune søker ventilasjonsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Skien kommune søker ventilasjonsentreprenør for prosjektering og bygging av ny ventilasjon ved Kjørbekkhøgda skole.
Bransjekommentar
-
Skiftet ut 2,7 km undervannsledning
Fagartikkel: I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet. -
- Svært mange sprinkleranlegg har ikke hatt lovpålagt kontroll
FAGARTIKKEL: - Det er dessverre få sprinkleranlegg som blir kontrollert årlig slik de skal i henhold til lovverket. Mer enn halvparten av anleggene har aldri blitt kontrollert i det hele tatt. -
- Kan PE brukes i selvfall avløpsnett?
FAGARTIKKEL: - Svaret er ja, så klart! Men PE er ikke et opplagt valg. Andre materialer er faktisk lettere å velge. Hvorfor er det slik? -
- Ny veileder for vannbehandling vil gi energieffektivt og bedre vannkvalitet
FAGARTIKKEL: Overgangen til lavtemperatursystemer og varmepumper har ført til økende utfordringer med vannkvaliteten i bygg. -
- Har du husket den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt?
FAGARTIKKEL: - På samme måte som en blodprøve hos legen, kan en vannbehandlingskontroll fortelle oss om vannkvaliteten er innenfor de verdiene vi ønsker oss. -
- I ulvetider må noen passe på flokken vår
BRANSJEKOMMENTAR: - Lønnstyveri fører også til en konkurransevridning der seriøse bedrifter utkonkurreres til fordel for de useriøse. -
Fem viktige VVS-funksjoner i nye næringsbygg
FAGARTIKKEL: Skal du planlegge eller prosjektere VVS-anlegg i et nytt bygg? Da er det en rekke forhold å ta hensyn til. -
- Hvordan få flere unge inn i vannbransjen?
BRANSJEKOMMENTAR: - På vegne av VA-Yngre vil jeg snakke om hva som trengs for å rekruttere flere unge til vannbransjen, og fortelle om min egen vei inn i bransjen. -
Hvordan gjøre det enklere å hjelpe eldre på badet?
FAGARTIKKEL: Hvordan kan bad tilpasses for at eldre skal kunne bo lenger hjemme, òg for at helsefagarbeidere skal kunne utføre jobben sin best mulig? -
- Neste 50-årsflom kommer ikke om 50 år
KRONIKK: - Byggherrer i offentlig og privat sektor bør oppdatere sine kalkyler, og vurdere om de har gjort det de kan for å beskytte seg mot vannskader. -
- BIM er viktig i vannbransjen
FAGARTIKKEL: 3D-modeller og digitale løsninger for gjennomføring av anleggsprosjekter. Hvordan bruker man det i en kommunal VA-etat? -
- Dette må du beregne plass til i det tekniske rommet
FAGARTIKKEL: Det tekniske rommet er på mange måter hjertet i ethvert bygg. Derfra distribueres varme, vann og luft til hele bygget. Så hvor mye areal burde du sette av til det tekniske rommet? -
Ressursbank for overskuddsmasser
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva gjør man med overskuddsmasser? Med Bærum Ressursbank kommer overskuddsmasser til nytte med mest mulig gjenbruk og minst mulig transport. -
- Smart ledningsfornyelse kan gi lavere økning i vann- og avløpsgebyrer
KRONIKK: - Det er varslet rekordhøy økning i vann- og avløpsgebyrer fremover. For å holde kostnadene nede er det viktig at kommunene velger smarte og effektive løsninger. -
- Hvordan skal vi bruke energien effektivt?
Etter at energikommisjonen i vår la frem rapporten "Mer av alt – raskere" har energieffektivisering virkelig blitt satt på agendaen. Men hvordan skal vi klare å nå de hårete målene som ble foreslått av energikommisjonen? -
Tomme skolebygg gir legionellautsatte dusjanlegg
FAGARTIKKEL: Når høstsemesteret starter vil mange tappepunkter benyttes igjen for første gang på lang tid. Da er det en reel sannsynlighet for at Legionella kan ha etablert seg i skolens dusjanlegg.
Kurs og Seminarer
-
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling.
Produktnyheter
-
Lanserer hansgrohe Pulsify Planet Edition
PRODUKTNYHET: Med hånddusjen Pulsify Planet Edition når hansgrohe nok en milepæl innen bærekraftig produktutvikling, hvor ressurser spares i alle deler av produktets livssyklus. -
Lanserer Waterguard+
PRODUKTNYHET: Waterguard, kjent som Norges mest solgte lekkasjesikring, tar et stort skritt fremover ved å bli en integrert del av Abra – markedets nye standard for infrastruktur i bygg og boliger. -
Lanserer Dekton Ukiyo
PRODUKTNYHET: Cosentino lanserer Dekton Ukiyo, den første riflede konstruksjon i sitt slag, designet av Claudia Afshar. -
Lanserer ny generasjon Aquarea luft-til-vann varmepumper
PRODUKTNYHET: 15. november ble M-serien til Panasonics Aquarea luft-til-vann varmepumper lansert på det globale markedet. -
Moelven og Isola lanserer ny våtromsløsning
PRODUKTNYHET: Ved å legge MEMBRA rett på kryssfineren, kan du flislegge uten ekstra platelag og smøremembran. Løsningen er teknisk godkjent. -
A. Bergli AS tilbyr rustfrie akkumulatortanker
PRODUKTNYHET: A. Bergli AS kommer nå med akkumlatortanker i rustfritt materiale. Alle tankene leveres for 10 bar trykk. -
Pipelife lanserer populært overvannsrør i lavere vekt
Pipelife har laget rørsystemet Pragma Infra for å få bukt med stadig flere flommer og økt nedbørsmengde. Nå lanseres to dimensjoner i lettvektsvarianter – fremdeles med ringstivhetsklasse SN 8. -
Geberit presenterer Monolith Plus
PRODUKTNYHET: Geberits nye Monolith Plus kombinerer eleganse og komfort. Den reviderte utgaven av Geberits utenpåliggende sisterne gir deg mer komfort på badet. -
Intelligent oppgradering av gulvvarmen
Med et enkelt grep kan man nå oppgradere gulvvarmeanleggene med energibesparende funksjoner – uten at det går på komforten løs! -
Ny STD-kjegle DN1600 med sentrisk plassert DN800 mannhull
PRODUKTNYHET: Loe Rørprodukter AS fortsetter å oppdatere sitt sortiment av kjegler. De siste månedene har bedriften jobbet med utvidelsen av sortimentet for STD-kjegler. -
Wavin presenterer nytt fjernvarmesystem
Wavin vil presentere Calefa II, deres nyeste innovasjon innen fjernvarmesystemer, under årets Urban Energi-messe. -
Mitsubishi Electric lanserer Murai 40HT
PRODUKTNYHET: Mitsubishi Electric har nylig introdusert Murai 40HT. Dette er en avansert og energieffektiv luft-til-vann-varmepumpe, spesielt utviklet for næringsbygg. -
TECE lanserer betjeningsplater i nye metalliske farger
PRODUKTNYHET: Nå lanserer TECE fire nye trendige metalliske farger for betjeningsplatene TECEnow, TECEloop og TECEsolid. -
Wedi lanserer Sanwell dusjveggmodul
BYGG REIS DEG 2023: Wedi presenterer Sanwell dusjveggmodul i samarbeid med d line. Modulen er utviklet for vanskelige integrasjoner, og er glimrende for montering direkte på utsiden av CLT- eller betongvegger. -
Wedi TopWall tilbys i diskret marmor- eller granittpreg
BYGG REIS DEG 2023: Våtromsoverflatene wedi TopWall har fått et nytt elegant utseende med et diskret marmor- eller granittpreg. -
TECE med nye designrister i frostet glass
PRODUKTNYHET: TECEdrainline-serien utvides nå med to nye design i frostet glass, som sømløst harmonerer med nyhetene i TECEsquare-serien.
Nyttekjøretøy
-
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler.