Norconsult vinner pris for beste infrastrukturprosjekt

 
Norconsult vinner pris for beste infrastrukturprosjektBildet: Kattås Vannbehandlingsanlegg, er vinner av prisen Autodesk Design & Make Awards 2023. Foto: Norconsult
Søndag ble det klart at Norconsult, med prosjektet Kattås Vannbehandlingsanlegg, er vinner av prisen Autodesk Design & Make Awards 2023.

Prosjektet ble kåret til «Beste infrastrukturprosjekt» i klassen for Arkitektur, prosjektering og konstruksjon. Prisen ble delt ut under AU-konferansen i Las Vegas på søndag, en konferanse med 12 000 fysiske deltakere og over 20 000 online-deltakere.

Mottok pris: Kristoffer Bugge og Marius Jablonskis

150 fagmodeller

– Denne prisen viser at Norge og Norconsult er langt fremme innen digitalisering, og at vi kan hevde oss i tøff, internasjonal konkurranse. I prosjektet får vi frem hvordan vi kan utvikle nye metoder for heldigital prosjektgjennomføring og høste enda større verdi fra den digitale modellen, sier konserndirektør i Norconsult, Bård Hernes.

Prosjektet er Asker og Bærum Vannverks nye vannbehandlingsanlegg på Kattås i Vestmarka. Norconsult har hatt ansvaret for prosjektering av alle fag, med over 30 fagdisipliner involvert. Det er måten fagsamarbeidet er organisert på, med totalt 150 fagmodeller og 14 entrepriser, som gjorde at prosjektet gikk av med seieren. 

Modellbasert tilnærming har gitt betydelige effekter

Det omfattende samarbeidet mellom over 150 Norconsult-medarbeidere bidrar i sterk grad til prisen. Sammenliknet med tradisjonell gjennomføring ved bruk av arbeidstegninger, har det i dette prosjektet vært stor forbedring på intern og ekstern kommunikasjon mellom mennesker og maskiner. Overlevert anlegg vil derfor svare til brukernes forventning da de har vært 
med å forme det selv.  Jon Mobråten er prosjektleder for Asker og Bærum Vannverk, og forteller om et prosjekt som har vært åpen for ny teknologi og kreativt samarbeid.

– I den konseptuelle utformingen av prosjektets digitale tvilling, involverte vi operatørene som senere skal drifte anlegget. Den praktiske erfaringen, og eierskapet til deres nye arbeidsplass ble overført gjennom involverende teknologi og samarbeid. Dette har vært gøy og har sikret at anlegget bygges i henhold til våre forventninger og for motivert drift og bruk i fremtiden, sier Mobråten. 

Rent drikkevann til Asker og Bærum

Klimaendringer berører hele vannbransjen, og for mange drikkevannskilder er effekten av høyere temperatur og mer intens nedbør en betydelig økning av humusinnholdet i vannet. Humus vaskes ut fra jordsmonnet og er slik sett naturlig, men medfører problemer for desinfeksjonen av vannet. Vannverket på Kattås bygges for å løse dette problemet, slik at innbyggerne skal motta nok rent og trygt drikkevann i årene som kommer. Dette gjøres med felling og filtrering, etterfulgt av desinfeksjon med UV og klorering. Anlegget er bygget med en kapasitet på 80 000 kubikkmeter vann per døgn. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår