I mål med Halden kommunes første plusshus

 
I mål med Halden kommunes første plusshusBildet: - Det tekniske rommet er hjertet i bygget. Her får vi opp varmen fra grunn, som blir distribuert ut i bygget. Overskuddet fra produksjon av strøm fra solceller blir ført tilbake på strømnettet, noe som gir mer strøm ut på nettet og en besparelse på strømregningen, sier Ingar Orud, prosjektleder i Halden kommune (t.v.) og Lars Eivind Karlsen, prosjektleder i NCC
NCC overleverte nylig Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter til Halden Kommune. Solceller, ekstra isolering, energibrønner og varmepumpe er med på å gjøre dette til Halden kommunes første plusshus.

Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter er på 1 350 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Bygget består av flere avdelinger og vil bli benyttet av mennesker med nedsatt funksjon- og utviklingshemninger til tilrettelagt arbeid ut ifra egne forutsetninger.

- Vi gleder oss veldig til å åpne dørene her. Det har vært en veldig fin og lærerik samspillprosess fra oppstart av prosjekteringsfasen og videre gjennom hele utførelsesfasen, med en avslutning godt innenfor prosjektets tidsramme og budsjett, sier Ingar Orud, prosjektleder i Halden kommune.

Bildet: Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter er på 1 350 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Bygget består av flere avdelinger og vil bli benyttet av mennesker med nedsatt funksjon- og utviklingshemninger til tilrettelagt arbeid ut ifra egne forutsetninger. Foto: NCC

Hjertet i bygget

Arbeids- og aktivitetssenteret blir bygget med mer isolering enn de kravene som ligger i de byggetekniske forskriftene. På taket er det installert 600 kvm2 med solcellepanel. Disse er beregnet til å produsere ca. 80 000 kWh strøm i året. I tillegg har det blitt boret 4 energibrønner som skal forsyne bygget med varme, blant annet til gulvvarme, forbruksvann og forvarming av ventilasjonsluft.

- Det tekniske rommet er hjertet i bygget. Her får vi opp varmen fra grunn, som blir distribuert ut i bygget. Overskuddet fra produksjon av strøm fra solceller blir ført tilbake på strømnettet, noe som gir mer strøm ut på nettet og en besparelse på strømregningen, sier Lars Eivind Karlsen, prosjektleder i NCC.

Reduserte klimautslipp og gjenbruk i fokus

Arbeids- og aktivitetssenteret i Halden har i byggeperioden hatt 20 prosent lavere klimagassutslipp, enn gjeldende referansebygg i de byggetekniske forskriftene.

- Det har vært spennende å levere på de miljøkravene kommunen satt for byggingen av Båstadlund. NCC og Halden kommune fikk god erfaring med å bruke bergvarme fra Halden Helsehus-prosjektet, noe vi tok med i Båstadlund-prosjektet. Ved å tenke driftskostnader i utviklingsfasen, blir bygget billigere å drifte på sikt, sier Karlsen.

Det har vært fokus på avfallssortering i prosjektet, der NCC leverte på Halden kommunes mål på 90 prosent. Det har i tillegg vært gjenbruk av granittmur, granitt kantstein og knuste betongmasser fra rivearbeider. Her ble også vinduer fra eksisterende bygg levert for ombruk.

Bygget blir offisielt åpnet etter sommerferien.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår