Fjernkjøler en tredjedel av Københavns hoteller

 
Fjernkjøler en tredjedel av Københavns hotellerBildet: Sjøvannskammeret på Ofelia Plads. Foto: Hofor.
DANMARK: Fjernkjøling vinner terreng i den danske hovedstaden. Københavns havn kjøler nå ned en tredjedel av byens hoteller.

Hver dag pumper Hofor - Hovedstadsdistriktets Forsyningsselskap kaldt sjøvann opp fra Københavns Havn og inn i selskapets to store kjølesentraler.

Her kjøler vannet noen store rør med vann i, som så leverer kjøling til f.eks. hoteller før vannet sendes ut i havna igjen.

- Langt mindre energikrevende

- Det har sine klare energifordeler. For fjernkjøling bruker den langt mindre energi fordi den bruker havets naturlige kjølighet, i motsetning til tradisjonelle klimaanlegg som går på elektrisitet, sier Jakob Thanning, områdesjef i Customer Solutions & Remote Cooling i Hofor, til dagensbyggeri.dk

– Når en eiendom kobles til vår fjernkjøling, reduserer det CO2-utslippene med opptil 70 % sammenlignet med å bruke lokale utgåtte kjølesystemer. Sjøvann krever mindre strøm, og den enkelte eiendom kan dermed spare opptil 40 % sammenlignet med lokale strømdrevne systemer, sier han.

Mindre CO2 og støy

Hovedstaden har i underkant av 24.000 hotellrom, og Scandic Hotels er en av hotellkjedene som bruker fjernkjøling:

– Det er en stor fordel for oss at vi kan bruke fjernkjøling fra sjøvann, fordi det betyr at vi kan redusere CO2-utslippene på hotellene våre når vi bruker temperaturen på havet, sier Tage Holck, direktør for tekniske tjenester i Scandic Danmark, og legger til at fjernkjølingen også gir mulighet til å fjerne støyende lokale systemer fra hotellets tak og i stedet installere f.eks. solceller.

I tillegg til Københavns hoteller, bruker også flere banker, museer og varehus fjernkjøling. Dette har skjedd samtidig med at Hofor har utvidet fjernkjølingsnettverket, slik at enda flere deler av København kan få tilgang til den kollektive kjøleløsningen.

- Gir mer plass og finere fasader

Jakob Thanning forteller videre at fjernkjøling også sikrer bedre utnyttelse av eiendommens verdifulle kvadratmeter:

– Fjernkjølingen vår går under jorden, og det gjør det attraktivt i en romsulten by som København. Samtidig unngår vi støyende individuelle kjøleanlegg på utsiden av bygninger, slik vi ser i utlandet, og dette gir københavnerne flottere fasader med mer plass til takterrasse og balkonger og mer plass i kjellere.

Kilde: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår