Begeret fullt for Rørentreprenørene

 
Begeret fullt for RørentreprenøreneBildet: I dag har Rørentreprenørene Norge ved administrerende direktør Tor Backe, sendt inn en formell klage på Rørleggervakta 24vvs as sin virksomhet. Foto: Rørentreprenørene Norge
- Saken mot Rørleggervakta 24 vvs as har tatt helt av, og nå koker det i bransjen, både på nett og i sosiale medier. Nå håper vi Forbrukertilsynet kan se på saken så snart som mulig, slik at både publikum og våre medlemsforetak kan slippe denne form for usunn forretningsdrift.

Av Odd Borgestrand

Det skriver administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Tor Backe, i sin henvendelse til Forbrukertilsynet.  VVS aktuelt har fått tilgang til brevet. Backe leder den landsomfattende bransjeorganisasjonen for rørleggerbedrifter, med rundt 620 medlemsbedrifter, som er tilsluttet Byggenæringens Landsforening (BNL) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I henvendelsen til Forbrukertilsynet skriver Backe at Rørentreprenørene Norge nå føler at organisasjonen på vegne av rørbransjen må ta tak i saken og legge den frem for Forbrukertilsynet til vurdering idet organisasjonen, i likhet med flere andre, mener at denne virksomheten er i strid med markedsføringsloven – spesielt bestemmelsene i §§ 25 og 26.

De to paragrafene tar for seg god forretningsskikk og villedende forretningsmetoder:

§ 25.God forretningsskikk
I næringsvirksomhet må det ikke foretas handling som strider mot god forretningsskikk næringsdrivende imellom.

§ 26.Villedende forretningsmetoder
I næringsvirksomhet er det forbudt å anvende uriktig eller av annen grunn villedende fremstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser. Med fremstilling menes i dette kapittel enhver form for meddelelse eller utsagn i tale, skrift eller på annen måte, således også betegnelser, bilder, demonstrasjoner, emballasjens form, størrelse eller utstyr og lignende. Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om sammenlignende reklame.

Klage til Forbrukertilsynet
Forbrukertilsynet er tilsynsmyndighet som verner forbrukerne mot ulovlig markedsføring og urimelige kontrakter. Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, bekrefter at klagen fra Rørentreprenørene Norge er mottatt, og sier i en kommentar til VVS aktuelt at det er viktig at forbrukerne blir gjort kjent med konsekvensene av sin bestilling av denne type tjenester.
- Vi har regler som forbyr villedende markedsføring, og slik jeg ser det er det i dette tilfellet en åpenbar informasjonssvikt fra Rørleggervakta 24 vvs as sin side. Etter at vi er blitt gjort oppmerksom på denne saken vil vi absolutt se nærmere på forholdene rundt dette selskapet, sier Haug til VVS aktuelt.

Rørentreprenørene trekker fram medlemsbedrifter som har opplevd Rørleggervakta24 vvs as sin markedsføring på pulsen, og ber Forbrukertilsynet om å ta kontakt med medlemsbedrifter både i Oslo og Drammen. Rørleggervakta 24 AS i Oslo, mener navnet er nærmest identisk med Rørleggervakta AS og at det har forekommet en rekke forvekslinger mellom de to selskapene. Daglig leder i Rørleggervakta AS i Oslo, Jan Urdal, har overfor VVS aktuelt vært tydelig på at hans firma føler seg misbrukt. Navnet Rørleggervakta går igjen i en rekke byer i Norge, og det er dermed flere lokale rørlegger-firmaer som kan bli forvekslet med selskapet som har base på Sotra sør for Bergen.

Sterke beskyldninger
Rørleggervakta 24 vvs as sin advokat Morten Grimstad i AdvokatCompagniet DA i Bergen har tidligere overfor VVS aktuelt kommentert at Backe kommer med svært sterke beskyldninger.
I et brev til VVS aktuelt skrev han forrige uke at:
«Det er fullstendig misvisende at Rørleggervakta 24vvs as bryter markedsføringsloven, og en finner det svært merkverdig at Backe her kan være «dommer» for en slik vurdering, all den tid det er temmelig opplagt at det ikke foreligger noe brudd på markedsføringsloven i forhold til selskapets markedsføring».

Øystein Helgheim kom selv med følgende kommentar: «Dette er meget sterke beskyldninger, og de er fullstendig feilaktige. Administrerende direktør hos Rørentreprenørene har gjennom en årrekke drevet kampanjer og utpressing av bedrifter som har valgt å stå utenfor hans organisasjon. Dette er å betrakte som et kynisk spill og et forsøk på å forfordele markedet til dem som måtte velge å leve under hans paraply», skrev Helgheim.

Forbrukertilsynet tar saken
Backe håper Forbrukertilsynet vil se på saken så snart som mulig slik at både publikum og Rørentreprenørene Norges medlemsforetak kan slippe denne form for usunn forretningsdrift. Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, lover at henvendelsen vil bli behandlet så snart det lar seg praktisk gjøre. Det vil nå bli sendt en skriftlig henvendelse til Rørleggervakta 24 vvs as, slik at de kan komme med sitt tilsvar i saken. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår