Besøker verdens største solcellefirma

 
Besøker verdens største solcellefirmaDrar til Kina: Andrej Kuznetsov (t.v.), Junjie Zhu, Xinwei Sun, KaiqiI Xu, Henrik Hassel og Kjetil Karlsen. Fredrik Arnesen Stulen var på utveksling i Australia da bildet ble tatt. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO
UiO har samarbeidet med kinesiske kolleger om solcelleforskning i en årrekke. Nå bærer samarbeidet også frukter i form av studentutveksling.

For første gang skal UiO-studenter ha internship i det kinesiske selskapet Jinko Solar, som er verdens største innen solceller. I sommer skal fem studenter fra Norge jobbe på Jinkos forsknings- og utdanningssenter i Haining, omlag 100 kilometer fra Shanghai. Studentene får også besøke selve produksjonsanlegget.

Prøver ut ny teknologi
Oppholdet ved Jinko er mulig takket være finansiering gjennom INTPART (internasjonale partnerskap)-ordningen. Det norsk-kinesiske solcellesamarbeidet ble etablert i fjor. En teknologi som kinesiske og norske forskere sammen har utviklet, er under utprøving ved Jinko:

— Vi har utviklet en metode for å lage struktur i overflaten av solcellene, forteller Andrej Kuznetsov.

Effektivt med opp-ned-pyramider
En glatt silisium-overflate reflekterer rundt 30 prosent av sollyset. Med riktig struktur i overflaten kan refleksjonen reduseres nærmest til null. Det betyr økt effektivitet for solcellene. Opp-ned-pyramider har vist seg å være en veldig effektiv struktur. Dette har vært kjent i forskningen, men ved UiOs MiNaLab klarte forskerne sammen med kinesiske kolleger å lage en produksjonsmåte som gir den rette pyramideformen.

— Vi har funnet ut at i et bad med en bestemt løsning av nanopartikler får vi etset fram den riktige overflaten, sier Kuznetsov.

Han forteller også at Jinko har bygget et eget laboratorium og satt sammen et team av forskere for å videreutvikle teknologien og undersøke om det er mulig å skalere den opp til industriproduksjon.

(Kilde: UiO)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår