Datasenter vil varme 10.000 leiligheter

 
Datasenter vil varme 10.000 leiligheterIllustrasjonsbilde
IT-selskapet Borderlight skal bygge en 5 megawatt datahall i Stockholm, hvor Fortum Värme vil resirkulere overskuddsvarme.

Av Bjørn Laberg

Datahallen er designet spesielt for varmegjenvinning og vil kunne dekke varmebehovet til 10.000 leiligheter. Datahallene avgir en stor mengde energi, hvor varmen vanligvis blåses bort. Borderlights datasenter er utviklet spesielt for å konvertere så mye som mulig av overskuddsenergi til fjernvarme. Serveren, selve hjernen i datahallen, er bygd for å bli lastet med opptil 100 kW per 19-tommers rack. Det er omtrent ti ganger mer enn en gjennomsnittlig datahall.

– Datasentre er allerede storforbrukere av energi i dag, og øker stadig etter hvert som samfunnet trenger sentralisert datakraft. Varmegjenvinning gir en helt ny energikilde, med lavt klimaavtrykk, Energikilden har også høy driftssikkerhet 24 timer i døgnet, alle dager. Borderlight og GoGreenHost har en veletablert kundebase både i offentlig sektor og eksport av datakraft som har store utviklingsbehov. Målet er å inngå avtaler med lokale energiverk i Sverige om distribusjon av cirka 30 megawatt dette året, og ytterligere 60 megawatt neste år fordelt, på 1-6 megawatt, sier Sten Oscarsson, administrerende direktør for Borderlight og GoGreenHost.

Den tekniske løsningen i datahallen kommer fra Borderlights søsterselskap GoGreenHost, og er basert på nyutviklet varmegenvinningsteknologi, integrert direkte i serversystemer og med ny varmepumpedesign. Varmen konverteres til fjernvarme til riktig temperatur, som Fortum Värme kjøper og leverer til sine kunder i Stockholm. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår