Den trådløse rørinspektøren

 
Den trådløse rørinspektørenBildet: Ulike dimensjoner av den Østeriske Pipe Inspector blir presentert i Norge for første gang under Rørinspeksjon Norges fagtreff i Stavern i midten av august. Direktør i MTA-Messtechnik GmbH, Marko Taferner, (t.h.) vil selv stå for demonstrasjoner og foredrag om rørinspeksjon. Her sammen med sin markedssjef Sylvia Petschnig. (Foto: Odd Borgestrand)
Trådløs rørinspeksjon av ledningsnett for vann og avløp, olje, gass og fjernvarme med integrert lekkasjesøking. Det er hva det Østeriske selskapet MTA-Messtechnik GmbH vil demonstrere under fagdagene til Rørinspeksjon Norge i Stavern 13-15.august.

Av Odd Borgestrand

- Dette handler om å utarbeide sikre prognoser for tilstand og behov for vedlikehold og fornyelse av både offentlig og privat ledningsnett, sier direktør Marko Taferner.
Etter drøyt 30 år i bransjen har han utviklet og patentert en såkalt Pipe-Inspector som gjør det mulig å gjennomføre trådløs inspeksjon av rørledninger med en lengde opp mot 50 km og som takler bend opptil 90 grader.

Den trådløse rørinspektøren er produsert i dimensjoner fra DN50 til DN 300, og ytterligere dimensjoner er nå underveis.  Neste år kommer også en ny applikasjon for ledningslokalisering. Prototypen er allerede utviklet, men Taferner trenger noe mer tid for å kvalitetssikre oppfinnelsen før den blir satt i produksjon. Ledningseiere, kommuner og entreprenører i 37 land har allerede tatt i bruk den trådløse Pipe Inspector, og Taferner har tidligere også utført oppdrag med lekkasjesøking for norske og svenske kommuner. Da benyttet den sympatiske østerrikeren også muligheten til å lære godt svensk og brukbart norsk.

50 kilometers kapasitet
Med et fulladet batteri kan inspektøren undersøke opp mot 50 kilometer på ett døgn. Inspektøren egner seg godt for ledninger som er vanskelig tilgjengelig, eksempelvis på flyplasser, under motorveier, industriområder eller sensitive områder, sier Taferner til VVS aktuelt.

En sonde
Rørinspektøren er produsert slik at den holder seg flytende i røret. Den er en batteridrevet og kabelfri sonde. Den optiske inspeksjonen med lekkasjesøking av hele rørstrekk, betegner Taferner som en stor og viktig nyhet også for vannbransjen.
- Her kan vi betjene trykkledninger opp til 100 bar, forteller han entusiastisk.
- Inspektøren innhenter kontinuerlig data fra rørets innside for å kartlegge rørets tilstand uten å gjennomføre graving eller andre inngrep på ledningen. Det er ikke nødvendig med høytrykkspyling i forkant av inspeksjonen. Innvendig groing og andre fremmedlegemer kan selvfølgelig hindre framdrift av inspeksjonen, men uansett blir dette da oppdaget. Sonden er konstruert på en måte at den ikke skal kjøre seg fast. Dersom den likevel skulle kjøre seg fast så vil så vil den innebygde sonden kunne lokaliseres, sier han.

Lytter seg fram til lekkasjene
Sonden er utstyrt med en mikrofon som gjør det mulig å oppdage selv de minste lekkasjer med en eksakt posisjon. Trykkendringer spilles inn under hele inspeksjonen. Det er også mulig med innvendig temperaturmåling og lengdemåling med meteranvisning. Alt blir lagret i et internt minne på hele 64GB. Bildefrekvensen øker med hastigheten, men det er hele tiden video i HD-kvalitet

Under IFAT-messen i Mücnhen viste direktør Marko Taferner fram ulike modeller for ulike rørmaterialer, og disse modellene vil også bli presentert under RINs fagdager i Stavern.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår