Eaton lanserer nytt energilagringssystem

 
Eaton lanserer nytt energilagringssystemBildet: Jon Helsingeng, daglig leder i Eaton Norge
Et nytt energilagringssystem fra Eaton gjør det enkelt å lagre energi fra fornybare energikilder og kan muliggjøre lading av elektriske kjøretøy i næringsbygg og områder med kapasitetsproblemer.

– Vårt nye energilagringssystem, xStorage Compact, gjør det enkelt for gårdeiere å håndtere effekt- og energiutfordringer i næringsbygg. Ofte er dette knyttet til lading av elektriske kjøretøy og å optimalisere egenprodusert solenergi, sier Jon Helsingeng, daglig leder i energistyringsselskapet Eaton i Norge, i en pressemelding.

Solkraftmarkedet i Norge doblet seg fra 2018 til 2019

NVE lanserte i slutten av mai en markedsundersøkelse som kartlegger utviklingen av solenergi i Norge. Her kom det frem at solkraftmarkedet i Norge doblet seg fra 2018 til 2019. Totalt ble det installert over 51 MW med solceller i 2019, året før ble det installert 23,5 MW.

– Veksten for solceller vil fortsette i årene fremover. Norge ligger fortsatt langt bak Sverige og Danmark på dette området. Vi har altså fortsatt et stort potensial for å produsere mer solenergi, sier Helsingeng og fortsetter:

– I takt med at solproduksjonen øker, øker også viktigheten av energilagring og intelligent styring av energi. Dette er en trend jeg tror vi kun har sett starten på.

Batteriet styres direkte mot solceller

Det nye energilagringssystemet er tilrettelagt for å lagre egenprodusert solenergi. Når strømproduksjonen er høy og forbruket lavt, lagres solenergi på batteriet istedenfor at energien sendes ut på strømnettet for en billig pris. På den måten får gårdeiere utnyttet mer av egenprodusert solenergi.

– Bruk av batteri øker selvforsyningsgraden og bidrar til økt forsyningssikkerhet. Samtidig gir batterier verdifull fleksibilitet i forbruksmønsteret for både netteier og brukere. Dermed vil behovet for ytterligere nettinvesteringer reduseres, sier Helsingeng, som sikter til en pågående elektrifisering av samfunnet og utbyggingen av strømnettet.

Samlet sett var det installert over 120 MW med solceller i Norge ved utgangen av 2019. Om lag 60 prosent av solcellekapasiteten i 2019 ble installert på nærings- og industribygg, ifølge markedsundersøkelsen til NVE.

Det nye energilagringssystemet kan i tillegg til å lagre solenergi brukes til lastfordeling, som en energireserve ved strømbrudd, samt styre strømmen på en økonomisk og samfunnsnyttig måte ved å fjerne topper i strømforbruket.

– Når toppene i strømforbruket kuttes, reduseres både strømregningen og belastningen på strømnettet. I så måte nyter både innkjøper og samfunnet godt av teknologien, sier Helsingeng.

Energilagring muliggjør elbillading

Helsingeng ser også for seg at energilagring vil få en stadig viktigere rolle i etableringen av ladestasjoner for elbil. I dag er det utfordringer knyttet til etableringen av ladestasjoner i flere områder. Problemet er at lokale strømnettet ikke er dimensjonert for hurtiglading av mange elbiler samtidig.

– Løsningen er å øke kapasiteten med et energilagringssystem. Da slipper man den dyre kostnaden knyttet til å bygge ut strømnettet, og samtidig får man etablert elbillading på en effektiv og smart måte, avslutter Helsingeng.

Det nye energilagringssystemet fra Eaton, xStorage Compact, er to meter høy, 60 cm. bred og 104 cm. dyp og veier mellom 690 og 725 kilo. Energilagringssystemer kan dimensjoneres fra 20 til 200 kilowatt og fra 21 til 750 kilowatt timer alt etter om man velger nye eller resirkulerte batterier.

Energilagringssystemet xStorage Compact er:

•           Et alt-i-ett-system som passer for industri- og næringsbygg.
•           Utviklet for å oppta liten plass.
•           Modulært og skalerbart.
•           Systemet kan brukes til å lagre solenergi, redusere topper i strømforbruket og som reservekraft eller lastflytting. Systemet kan kobles til strømnettet og bidra til mer intelligent styring av energi. Det innebærer at man blant annet kan muliggjøre elbillading i næringsbygg og områder med lav strømkapasitet.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår