Elektrisitet – en del av løsningen

 
Elektrisitet – en del av løsningenIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Flere organisasjoner har skrevet innlegget «Selvmål fra NVE om nye energikrav til bygninger». Problemet er ikke at regjeringen avvikler reguleringen av elektrisitet i bygg under 1 000 m2, men den inkonsekvens at forslaget samtidig forbyr elektrisitet i bygg over 1 000 m2.

Av Jan Harsem, informasjonsansvarlig i Elvarme Norge

Bakgrunnen er regjeringens forslag til nye energikrav i forskriftene (TEK 15) som snart skal vedtas og tre i kraft etter høringen tidligere i år. Regjeringen foreslår å avvikle reguleringen av direktevirkende elektrisitet i bygg over 1 000 m2. For bygg over 1 000 m2 vil regjeringen kreve energifleksible varmeløsninger, som regel vannbåren varme.

Organisasjonene avviser nye energikrav som åpner for elektrisitet til oppvarming og skriver: «For at Norge skal kunne kutte klimagassutslipp og nå våre klimamål, er det viktig å frigjøre elektrisitet i byggsektoren gjennom energieffektiviseringstiltak, og gjennom å bruke fjernvarme, varmepumpe, bioenergi og solvarme til oppvarming av bygninger». Resonnementet står i kontrast til klimameldingen og byggemeldingen fra 2012:

• Noreg skil seg frå andre land ved at hovuddelen av energibruken i bygg kjem frå elektrisitet, pri¬mært basert på vasskraft. Samanlikna med andre land har Noreg derfor låge klimagassutslepp frå drift av bygg. (Stortingsmeldingen om bygningspolitikken (Meld. St. 28 (2011 – 2012) Gode bygg for eit betre samfunn side 74).

• I forhold til de fleste andre land har Norge svært lave utslipp fra innenlandsk stasjonær energiforsyning. Det skyldes at elektrisitet står for en stor andel av energiforbruket og at norsk elektrisitetsproduksjon i all hovedsak er vannkraft. (Klimameldingen Meld. St. 21 (2011 – 2012) side 33).

• Utslipp fra oppvarming av bygg (boliger, næringsbygg og driftsbygninger) har vist en nedadgående trend siden 1990. Dette skyldes blant annet overgang til elektrisitetsbasert oppvarming inkludert varmepumper og tilkobling til sentrale energisystemer som fjernvarme, samt energieffektivisering. (Klimameldingen Meld. St. 21 (2011 – 2012) side 34.

Når organisasjonene fremstiller anvendelse av elektrisitet til oppvarming som et klimaproblem, så velger de andre kriterier for sin argumentasjon enn det som er grunnlaget for den samme klimameldingen som de henviser til. Elektrisitet er ikke problemet, men en viktig del av løsningen. Problemet er ikke at regjeringen avvikler reguleringen av elektrisitet i bygg under 1 000 m2, men den inkonsekvens at forslaget samtidig forbyr elektrisitet i bygg over 1 000 m2. Denne grensen må fjernes, eller i det minste settes betydelig høyere.

Hvis dette blir resultatet, vil byggeiere og brukere i næringsliv, kommuner og øvrig offentlig sektor påføres betydelige kostander som kunne vært frigjort til andre og mer nyttige formål. De folkevalgte søker balanse i budsjettene. I denne situasjonen er det ubegripelig at de enorme kostnadene til andre infrastrukturer for oppvarming enn elektrisitet skal skjermes og prioriteres.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår