Et statsbudsjett for grønn omstilling?

 
Et statsbudsjett for grønn omstilling?Bildet: Hege Holte Nielsen, energipolitisk rådgiver i Nobio (Foto: Nobio)
Dersom den nye regjeringen mener alvor med klimamålsetningene er det viktig at det vises en tydeligere vilje til endring.

Av Hege Holte Nielsen,
energipolitisk rådgiver i Nobio.

Dette må innebære økt skatt og avgift på fossile energikilder gjennom grønn skatteveksling  og en stimulering av fornybare energikilder ved reduserte avgifter og gode incentivordninger.

Biodrivstoff kan erstatte fossile energibærere og bidra til at Norge kommer et viktig skritt videre mot lavutslippssamfunnet. Godstransport og luftfart har i nær fremtid få eller ingen andre alternativer enn biodrivstoff som fornybart drivstoff. Statsbudsjettet viser at regjeringen ikke har tatt dette til seg. Det er behov for tydelige politiske signaler om at Regjeringen ønsker å fremme og stimulere til bærekraftig utvikling og bruk av avansert biodrivstoff som kan erstatte fossile energibærere der hvor det ikke finnes alternative løsninger. Fjerning av veibruksavgiften på biodrivstoff er i så måte et effektivt virkemiddel for å stimulere til å etablere til et marked og dermed produksjon av biodrivstoff i Norge.

Nobio er skuffet over at regjeringen avventer en eventuell endring i veibruksavgiften til revidert Statsbudsjett, i forbindelse med en helhetlig gjennomgang av kjøretøy- og drivstoffavgiftene. Vi har i dag sterke krefter som ønsker å satse på produksjon av biodrivstoff basert på biomasse fra skog. Fritak av veibruksavgiften både ved høy- og lavinnblanding av biodrivstoff som tilfredsstiller bærekraftskriteriene vil være et sentralt virkemiddel for å stimulere til en slik satsing i Norge.

Det er positivt at regjeringen ønsker en raskere utfasing av fossil fyringsolje som energibærer, samt å heve årlig bevilgning til Klimateknologifondet, slik at fondet økes til 62,75 milliarder kroner i 2016, mot de 50 milliarder kronene som var ambisjonen i klimaforliket. Avkastningen fra fondet vil medføre en økning i Enovas Energifond på 202 millioner kroner i 2015 som kan stimulere til miljøvennlig energiomlegging og medvirke til utvikling av energi- og klimateknologi i Norge. Innovasjon Norges miljøteknologiordning får også en økt bevilgning på 50 millioner.  Dette er tiltak som bidrar i positiv retning mot lavutslippssamfunnet, men økningene er ikke er tilstrekkelige for å sikre nødvendig omstilling. Her bør regjeringen være mer offensive.

I Mat-og Landbruksdepartementets budsjettforslag for 2015 er midler til investeringer i  flisutstyr og flislager fjernet. Dette er svært beklagelig og et nytt tilbakeslag for produksjon av bioenergi etter bortfallet av energiflisordningen. For å tilrettelegge for investeringer i nye varmesentraler er det viktig at det stimuleres til lokal flisproduksjon blant annet gjennom investeringsstøtte. Når dette leddet faller bort vil det bli vanskeligere å etablere varmeanlegg basert på bioenergi i områder hvor det er liten produksjon av brensel.

Nobio savner mer fokus på grønn skatteveksling som kan bidra til reduserte klimagassutslipp. Avgiftssystemet bør i større grad utvikles slik at fossile energikilder belastes med høyere CO2-kostnader og at fornybare energibærere stimuleres ved reduserte avgifter og gode incentivordninger. Her har vi mye å lære av Sverige. Nobio mener samtidig at regjeringen bør legge opp til en økning av el-avgiften for  å skape bedre konkurransevilkår for alternative fornybare energibærere. Fjernvarme og bioenergi vil kunne spille en sentral rolle ved å tilby forsyningssikkerhet og effekt i fremtidens energisystem dersom virkemidlene tilrettelegges for det. Regjeringen bør ta en mer aktiv rolle for å stimulere til lavere klimautslipp i Norge– ikke bare kjøpe kvoter i utlandet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår