Fase ut oljefyren?

 
Fase ut oljefyren?Illustrasjonsbilde
Går du med tanker om å bli kvitt oljefyren, eller å få på plass mer energieffektive løsninger til vinteren, er det på tide å gå i gang. Start med å få oversikt over støtteordningene. Det kan være mye å hente.

Det er Enova som administrerer de fleste aktuelle støtteordningene for energieffektivisering, men rørleggere som spesialiserer seg på installering av vannbårne oppvarmingssystemer kan hjelpe deg med oversikt over hvilke systemer som utløser rett til støtte og hvordan vannbårne oppvarmingsløsninger best kan kombineres i din bolig.

Gjennomfører du en eller flere av tiltakene som inngår i Enovas ordninger, har du rett på å få tilbake deler av utgiftene gjennom å fremvise kvitteringer for utført arbeid. Du kan få støtte til flere tiltak som baserer seg på overgang til vannbårne varmeløsninger. For eksempel:

• Installering av luft-vann varmepumpe (Luft til luft utløser ikke støtteordning).
• Installering av vann-vann varmepumpe
• Installering av avtrekksvarmepumpe
• Fjerning av oljekjele og tank kan utløse rett til støtte om du erstatter den med fornybar energikilde.
• Utskiftning av oljekamin som erstattes med fornybar varmekilde
• Installering av solfanger som varmer opp vann
• Ombygging til vannbårne oppvarmingsløsninger i eksisterende bolig

Fyring med fossil energi blir forbudt fra 2020. Det er altså ikke oljefyr i seg selv som blir ulovlig, men å bruke fossilt brensel som energikilde. Med andre ord kan du skifte ut tradisjonell fyringsolje med miljøvennlige brenselalternativer dersom du har en oljefyrkjele som ikke lider av elde og slitasje.

- Hvordan forbudet mot fossilt brensel skal håndheves er ikke klart.  Men det er ikke selvsagt at tilskudd som dekker energitiltak i dag opprettholdes når forbudet er et faktum. I dag er det mulig å få støtte til en rekke energismarte løsninger i forbindelse med utfasing av fossilt brensel, sier fagsjef for energi og miljø Eli Hermine Heyerdahl Eide hos Rørentreprenørene Norge.

Det er verdt å merke seg at du kan kombinere flere tiltak som for eksempel installering av varmepumpe og ombygging til vannbåren varme.  Er du usikker på hva som er mest hensiktsmessige energiløsninger for din bolig, kan det være et godt utgangspunkt å be om en vurdering fra en energirådgiver. Å få utarbeidet en energirapport med energimerking og anbefalinger til tiltak, utløser rett til støtte fra Enova. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår