- Fjernproduksjon og droner er framtiden

 
- Fjernproduksjon og droner er framtiden- De som satser digitalt vil øke produktiviteten, skriver Kenny Ingram i denne kommentaren. (Foto: Getty Images).
KOMMENTAR: Produktiviteten i byggebransjen ligger så langt bak andre industrier at for å ta igjen må entreprenører for alvor redusere tidsbruk og budsjettsprekker. Den eneste måten å gjøre det på er å modernisere, skriver Kenny Ingram i IFS.

Av: Kenny Ingram, industridirektør i IFS

Hvis entreprenørene fortsetter på gamlemåten er det bare fornuftig å forvente at helt andre typer selskaper begynner å ta markedsandelene deres. I Norden samarbeider flatpakke-eksperten Ikea, med Skanska i form av BoKlok, som hittil har bygget over 11.000 modulbaserte hjem. Nå utvider de og har de sikret seg en kontrakt om å bygge 162 boligbygg i Worthing, England.

Nå har også Amazon gått inn i boligmarkedet med selskapet Plant Prefab. Ideen er at det er lettere å selge smarte hjem dersom all kablingen, sensorer og utstyr er bygget inn og ikke lagt til etterpå. Amazon har også startet å selge ferdigproduserte sykehusrom.

Vil etablerte byggeselskaper være de som leder veien mot nye innovative løsninger? Eller vil det være progressive selskaper fra utsiden som vil ta denne rollen? Dette har McKinsey spurt over 300 beslutningstakere i byggebransjen om. Majoriteten forventer økt konkurranse fra teknologi- og programvareselskaper og start-ups. 23 prosent tror konkurransen vil komme fra Kina.

Prefabrikkering vil øke med 50 prosent innen 2023

I 1940 og 1950 opplevde Storbritannia en økning av prefabrikkerte hjem. De var nødvendige etter krigen, men husenes dårlige kvalitet var berømt. Likevel holdt mange seg helt til 1970-tallet og gjorde jobben med å gi folk tak over hodet. Veggene, takene og andre komponenter var produsert som moduler og satt sammen på tomten.

Nå returnerer bransjen til å bygge prefabrikkert, men denne gangen med helt kompromissløs kvalitet. Det er også raskere og mer forutsigbart enn standard byggemetoder. McKinsey sier at modulbygg kan redusere tiden det tar å bygge med så mye som 50 prosent, og samtidig bidra til kostnadsbesparinger på 20 prosent.

I Kina har det bevist at de kan reise en 57-etasjers bygning på bare 19 dagermed denne metoden. Jeg tror 50 prosent alle byggeprosjekter vil benytte moduler innen fem år. Det vil minske leveringstiden på nye prosjekter med 40 prosent. Men hva med identiteten til et bygg? Entreprenørene må redusere de unike engangsprosjektene og heller standardisere. Det reduserer tid og penger brukt på design. Samtidig får man bygg av høyere kvalitet ved gjenbruk av standard elementer og delmoduler.

De som satser digitalt vil øke produktiviteten

Ifølge McKinsey-rapporten vil produktiviteten i bransjen øke med 20 prosent de neste fem årene. Den dårlige nyheten at dette kun vil skje for de som tar i bruk ny teknologi.

For store entreprenørselskaper kan det virke fryktinngydende. Om du sier til et byggefirma at de må bruke kunstig virkelighet og planlegge prosjektene sine i 4D blir mange ofte litt skremt. I tillegg må de bruke 3D-printing og BIM-data er helt obligatorisk. Bruk av roboter og droner blir helt sentralt for anleggsarbeid og vedlikeholdsarbeid vil inkludere laserskanning. Alt dette må derimot ikke gjøres samtidig.

Entreprenører må i dag bruke systemer som lar dem overvåke og drifte hele livssyklusen til et byggeprosjekt, fra kontraktsinngåelsen til byggestart og videre til vedlikehold og drift. Dette krever at man beveger seg bort fra gammeldagse regneark og heller jobber i større sammenkoblede systemer.

Da brittiske Carillion gikk konkurs, var nok ikke mangelen på innsyn

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår