HYSS-gjennombrudd

 
HYSS-gjennombrudd– HYSS-systemet er utviklet for optimalt samspill mellom solvarme, varmepumpe og energilagring.
Etter fem års utviklingsarbeid, inkludert felttester i Norge, Sverige og Danmark, kan nå imponerende resultater fremvises for HYSS-systemet (Hybrid Solar System).

– Etter 1 år i drift hos kunde viser systemet en årsvarmefaktor (SCOP) på hele 7,6, skriver Free Energy AS i en pressemelding.
Utviklingsarbeidet er gjennomført av Free Energy Innovation i samarbeid med et Nordisk utviklingssenter. Teknologisk Institutt (TI) i Danmark har utført de offisielle testene og beregnet årsvarmefaktoren (SCOP) i henhold til Ecodesign direktivet.

– HYSS-systemet er utviklet for optimalt samspill mellom solvarme, varmepumpe og energilagring. Ved hjelp av en egenutviklet inverter-styrt varmepumpe, med en kompressor som håndterer brinetemperaturer opp til 40°C kombinert med en intelligent og innovativ styring, utnyttes solvarmen der den gjør mest nytte. I 4-6 måneder bidrar solvarmen til den største delen av oppvarming og varmtvannsbehov.

– Resten av året bidrar solvarmen til å forvarme den inngående brinevæsken til varmepumpen, noe som resulterer i en betydelig høyere virkningsgrad på varmepumpen. Det er den intelligente automatiske samhandlingen mellom solvarme, varmepumpe, lagertank og energilager som gjør det mulig for HYSS systemet å oppnå den høye årsvarmefaktoren (SCOP).

– I perioder med mye sol vil overskuddet av solenergi via kollektorslangen avleveres til grunnen for kortidslagring å bidra til å re-lade energilageret. Dette gjør også HYSS-systemet til et bra alternativ i de tilfeller hvor man har for grunne borehull (eller for kort markslynge) som for eksempel ved utbytte av eksisterende væske/vann varmepumpe.

– Alle komponenter er valgt for å klare en høyere innkommende brinetemperatur. Kabinettet måler 60x60x220 cm og inneholder alt av teknisk utstyr til systemet, inkludert styring via iPad mini, sirkulasjonspumper, ekspansjonskar, påfyllingskit for brine, lagertank og kompressor m.m. Varmepumpen har oppnådd høyeste energimerking A+++ (uten tilført solvarme) i henhold til EU`s Ecodesign direktiv (EN14825) som trer i kraft i løpet av 2015. Gjennom utviklingsfasen indikerte beregninger og forsøk at HYSS systemet ville kunne oppnå en SCOP på mellom 6-8.

– Det faktum at HYSS leverer en årsvarmefaktor på 7,6 er banebrytende med tanke på at felt-tester utført i Norge på 15 stk væske/vann varmepumper i perioden fra mai 2012 til mai 2013, viser en gjennomsnittlig SCOP på 3,0. Mer omfattende felt-tester er gjennomført i Danmark av Energinet DK i 2010-2014 på 300 stk væske/ vann varmepumper og i Sverige av Svenske Energimyndigheten i 2013-2014 på 20 stk væske/vann varmepumper, skriver Free Energy  AS avslutningsvis i pressemeldingen.

Resultatene fra testene viser en gjennomsnittlig SCOP på 2,9 i den danske undersøkelsen og 2,7 i den svenske.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår