Innovativt VA-prosjekt på Lambertseter

 
Innovativt VA-prosjekt på LambertseterBildet: Den nye vannledningen til Lambertseter er en 500mm SDR11 GEROfit REX ledning. Dette er et diffusjonstett PE rør med diffusjonssperre av aluminium/polymer matrix og beskyttelseskappe av polypropylen. Dette er et «high end» rør som Oslo kommune ville ha i det aktuelle området av sikkerhetsmessige årsaker. Foto: Odd Borgestrand
Moderne ledningsteknologi og en kombinasjon av NoDig-metoder og konvensjonell graving blir tatt i bruk når Oslo VAV nå etablerer ny hovedvannledning for innbyggerne på Lambertseter.

Av Odd Borgestrand

Vannforsyningen til Lambertseter har de siste årene vært sårbar, og det er oppstått gjentatte driftsavbrudd på den eksisterende ledningen. Det var derfor nødvendig for oss å etablere en ny hovedledning for å øke leveringssikkerheten for drikkevann til Lambertseter, opplyser seksjonsleder for vanndistribusjonen i Oslo VAV, Lars Wermskog til VVS aktuelt.

Den aktuelle traseen går fra Enebakkveien gjennom Abildsømyra, krysser under E6 og opp til Lambertseterveien 54. Prosjektet har en total lengde på 520 m hvorav rundt 150 meter er tradisjonelt grøfteanlegg.
– I tillegg til økt leveransesikkerhet til beboerne i området er også brannvannkapasiteten viktig for oss, understreker Wermskog og prosjektleder i Oslo VAV, Ersin Coskun.

Totalentreprise
Stavangerfirmaet Norwegian Pipeline Drilling AS vant totalentreprisen på prosjektet og har engasjert Holland Boring AS som underentreprenør på styrt boring i løsmasser, ØPD Group på sveising av PE rør, og Waahlberg Handel AS som agent for rørprodusenten Gerodur. Grossistfirmaet Brødrene Dahl står for selve leveransene av rør og rørdeler til prosjektet. Total kontraktssum er tett på 17 millioner kroner.
Konvensjonell graving har aldri vært tema når den nye vannledningen til Lambertseter skal krysse under den sterkt trafikkerte E-6 og Lambertseterveien.
– Vi har vært tett dialog med Statens vegvesen om dette. Her har det vært sterkt fokus på ekstra sikkerhet og en god trafikkavviklingsplan. Prosjektet har på ingen måte vært et hinder for trafikken, mener prosjektleder Coscun.

Krevende og risikabelt
Norwegian Pipeline Drilling er en av de mindre NoDig aktørene i Norge. Med bare syv ansatte og base i Rogaland hører oppdrag i Oslo med til unntakene framfor regelen.
– Det er vi som blir tilkalt når andre entreprenører mener prosjektet er krevende eller risikabelt, sier daglig leder Magnus Birkeland med et skjevt smil.
Selskapet har arbeidet i skyggen av større NoDig aktører siden 1993, og har sin styrke i den såkalte Microdrill-metoden, som er en kombinasjon av styrt oljeboring og landbaserte metoder fra blant annet gruveindustrien.  Selskapet har utviklet høy kompetanse innen styrt boring i fjell, og Magnus Birkeland har sørget for at firmaet er godkjent entreprenør i høyeste tiltaksklasse 3. Birkeland er en senior sivilingeniør med lang og allsidig erfaring fra krevende anleggsoppdrag i inn - og utland, hvorav mange år fra tunnelssprenging og styrt boring av småtuneller.

Geometriske utfordringer
Norwegian Pipeline Drilling tar seg av den krevende boringen i fjellmassene ned mot Lambertseterveien og under E-6. Den største utfordringen har vært den geometriske utformingen av tilførelsestraseen gjennom fjell. Hullet er bananformet og forholdsvis bratt. Nettopp framføring av en stor PE-ledning på 500 mm med denne radiusen er et krevende oppdrag, innrømmer Birkeland-brødrene. 

- Vi befinner oss i et grenseområde på grunn av rørenes stivhet, forklarer Kaare Birkeland. Selve fjelltunellen er på 150 meter, og det ble innertier på treffpunkt høydemessig. Sidemessig ble det et avvik på en snau halvmeter, og det er godt innenfor, mener Birkeland.
Den nye vannledningen legges i en kurve gjennom fjellet fra Lambertseterveien og til en mottaksgrop på motsatt side av E-6. Høydeforskjellen er på drøyt 30 meter fra E-6 og opp mot Lambertseter. Fra mottaksgropa føres ledningen videre gjennom det sårbare myrområdet Abildsømyra, der Holland Boring har gjennomført underentreprise med styrt boring. Etter gjennomført boring gjennom myra føres vannledningen videre med konvensjonell graving med en duktil ledning mot tennisbanen ved Enebakkveien på Skullerud. 

Trygg og god vannforsyning
Allerede i slutten av februar regner prosjektleder Ersin Coskun med at befolkningen på Lambertseter vil kunne få glede av en trygg og god vannforsyning og brannvannberedskap.
For prosjektleder Coskun er Lambertseter-prosjektet spesielt fordi det er det første prosjektet han leder med totalentreprise.  
- Nå har jeg kun kontakt med Norwegian Pipeline Drilling, som igjen sørger for at alt går etter de planer som er lagt for hele prosjektet. Anleggsleder Kaare Birkeland har solid erfaring og følger opp både egne ansatte og øvrige aktører på en god måte, sier en godt fornøyd Coscun.
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår