– Kampen kan vinnes!

 
– Kampen kan vinnes!Bildet: En engasjert administrerende direktør i BNL ba aktører i VA og VVS bransjen droppe naiviteten og sørge for kvalitet i alle ledd når de er på byggeplassene. (Foto: Odd Borgestrand)
– Vi skal møte det grønne skiftet og meisle ut en kraftfull næringspolitikk. Den dagen vi kan samle oss i næringen vil vi også få et politisk gjennomslag, mener administrerende direktør i Byggenæringens Landsforbund, Jon Sandnes.

Av Odd Borgestrand

Under VA/VVS møteplassen nylig slo Sandnes fast at byggenæringen er født pessimister. Samtidig er næringen en indikator på hvordan det går med Norge.

– Vi er landets største distriktsnæring, slo Sandnes fast.
– Vi tror det går dårlig. Selv er jeg betalt for å være bekymret, men jeg ser enorme muligheter. Vi har et høyt aktivitetsnivå, men marginene blir stadig strammere. Likevel er norsk industri og byggenæring i stand til å ta opp kampen mot utenlandske aktører. Det er en forutsetning at må bli med på den digitale hverdagen, sa Sandnes.

Hev guarden
- Medlemmene i Byggenæringens Landsforbund produserer for 245 millioner kroner i timen. Når vi skal produsere så mye er det viktig at det vi produserer også har kvalitet, og at våre folk har den nødvendige kompetansen. Vi må vite hva vi holder på med, slo Sandnes fast.
Bare innen rehabiliteringsmarkedet er det forventet en omsetning på 140 milliarder kroner i år. Det er innen dette segmentet bransjen har den største utfordringen med arbeidskriminalitet Hver tredje krone i dette markedet er svart, mener Skattedirektøren. Sandnes mener bransjen må slutte å være naive.
– Dere må heve guarden og sikre kvaliteten på det dere leverer. Bestillere, entreprenører og leverandører må bli bevisst på hva som skjer, understreket han.

HMS kort
– De kriminelle i arbeidsmarkedet utnytter at deres aktivitet gjerne faller mellom flere etater. Det er vanskelig å avdekke omfanget av den kriminelle virksomheten uten omfattende kontroller og undersøkelser med samarbeid mellom etatene. De som ikke følger norsk lov, lager seg et handlingsrom. Det er derfor behov for et bredt sett av tiltak for å få bukt med arbeidsmarkedskriminaliteten, mente Sandnes.
– Som bransje må hver enkelt bedrift forebygge at kriminelle kommer inn i prosjektene. Med et fulldigitalt ID-kort, som nå heter HMS kort kan vi være i «nåtid». På den måten kan vi sikre at ansatte arbeider i «hvite» bedrifter og at de er den de utgir seg for, fortsatte Sandnes.
Han mener byggenæringen fortsatt trenger aksjoner som avslører de useriøse.

Egen sjekkliste
– De seriøse må ikke tape i konkurransen, og derfor har BNL laget egen sjekkliste sammen med politiet, skatteetaten og tollvesenet for å utarbeide en enkel veileder for å sikre at entreprenørene har seriøse firmaer med på sitt lag.
Antallet ledd i underleverandørkjeden må begrenses og plikten til å bære ID-kort må overholdes, mener Sandnes.
Han slo fast at byggenæringen ikke er en kriminell næring, men har en struktur som gjør det mulig å gjemme seg. Han minnet om at også materialdumping er et stort problem. 
– Leverer vi de produktene som er avtalt eller er det dårlige kopier. Vi må ta ansvar for hva vi leverer. Riksadvokaten mener arbeidskriminaliteten er en trussel mot hele samfunnets verdier. Jeg er enig. Svart arbeid er omfattende. Hvis vi har samme nivå som i Sverige er det snakk om 130 milliarder kroner i året i vår bransje, sa Sandnes.

Teknologiens inntog
– Byggherrer må ikke ensidig fokusere på lavest mulig pris, men etterspørre kompetanse, kvalitet, HMS, læringer og referanseprosjekter, understreket Sandnes i sitt innlegg på konferansen. Dette gjelder både for private og offentlige byggherrer, fortsatte han.
– Det offentlige står for 40 prosent av alle anskaffelser i Norge. Ny teknologi kan snu opp ned også på vår næring. Vi kan ikke stanse den nye teknologien, men vi kan utnytte den, samtidig som vi ta vare på vårt nøkkelpersonell. Byggenæringen vil også bli berørt, eller rammet om du vil. De som sover i den teknologiske timen er ferdig i sitt marked, sa Sandnes til slutt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår