Kullkraft er 20 øre dyrere enn vindkraft

 
Kullkraft er 20 øre dyrere enn vindkraftNVE har gjort markedsanalyser som tyder på at den europeiske vindkraftproduksjonen vil dobles de neste 11 årene fram mot 2030. (Foto: Ishavskraft).
Nå er det mer lønnsomt å bygge ut nye kraftverk for produksjon av fornybar energi, enn å produsere energi fra eksisterende kull- og gasskraftverk. Med dagens høye råvarekostnader for kull og klimakvoter for å slippe ut CO2, koster det nesten 50 øre/kWh å produsere energi fra kullkraft, ifølge Ishavskraft.

(Kilde: Ishavskraft)

Årsaken til dette er teknologisk utvikling for utbygging av landbasert vindkraft, som har gjort det mye mer kostnadseffektivt å bygge nye vindkraftverk. I tillegg har kostnadene for å produsere strøm fra fossilt brensel som kull- og gasskraft skutt i været grunnet rekordhøye utslippskvoter.

Kullkraft 20 øre dyrere enn vindkraft

- Mens kraftprisene i Norden det neste tiåret ligger mellom 32 og 38 øre/kWh, vil kostnadene knyttet til utbygging og drift av landbasert vindkraft være under 30 øre/kWh, forteller handelssjef i Ishavskraft Tom Eirik Olsen i en pressemelding fra selskapet.

Med dagens høye råvarekostnader for kull og klimakvoter for å slippe ut CO2, koster det nesten 50 øre/kWh å produsere energi fra kullkraft. Det gjør det lønnsomt å bygge ut landbasert vindkraft i store deler av landet, med dagens kraftpriser.

- Dette gjør at vindkraft fra Norge og Sverige kan utkonkurrere gass- og kullkraft i Europa, gitt at det finnes overføringskapasitet, sier Olsen.

Et steg nærmere målene i Paris-avtalen

Allerede i dag ser man et skifte fra kullkraft til den mindre forurensende gasskraften. Jo høyere prisene er på CO2, jo større sannsynlighet er det for at strøm fra gasskraftverk utkonkurrerer kullkraftverkene.

- Med bare det halve utslippet av de klimaskadelige CO2-gassene sammenlignet med kull vil gasskraft være et viktig middel for å oppnå målene i Paris-avtalen om å redusere klimagassutslippene.

Vindkraft skaper høyt konfliktnivå

Generelt i Europa er interessen for vindkraft stor. En rapport fra Wind Europe viser at det ble investert 27 milliarder euro i europeisk vindkraft i 2018. NVE har gjort markedsanalyser som tyder på at den europeiske vindkraftproduksjonen vil dobles de neste 11 årene fram mot 2030. Det vil i så fall gjøre vindkraft til den største kilden til strøm i Europa.

Likevel er det stor lokal motstand mot utbygging av vindkraftverk flere områder i Norge. NVE har kartlagt hvilke områder i Norge som egner seg best for utbygging av vindkraftverk, men i flere av disse områdene er det store protester og motstand mot utbygging.

- Den siste perioden har vi mottatt mange henvendelser fra kunder som lurer på om vi kjøper strøm fra vindkraft. Flere privatkunder har tatt et bevisst valg om å bli kunde hos oss fordi vi per i dag kun kjøper strøm fra vannkraft til privatkundene våre, opplyser Gunn Tove Bjerkan, markedssjef i Ishavskraft.

Utredningene har splittet natur- og miljøbevegelsen i sine syn. Mens klimaaktivistene gjerne er for utbygging, er naturvernere imot ettersom vindmøller er et naturinngrep. Likevel er utbygging av landbasert vindkraft en kostnadseffektiv løsning som vil kunne bety mye i kampen mot klimagassutslipp.

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår