Livslang jakt på energityver

 
Livslang jakt på energityver– Anslått energibruk for Marienlyst skole var 65 kwh/m2 år. I 2014 var vi nede i 63 kwh/m2 år. Og det til tross for at flere bruker skolen om kvelden enn beregnet. Vi er veldig fornøyde, sier Geir Andersen, teknisk sjef i Drammen Eiendom. (Foto: Flashpoint Studio).
Arbeidet med energieffektive nybygg stanser ikke når husene er ferdigbygget og klare til bruk. For å lykkes på sikt må energibruken følges over tid og justeres etter hvert, skriver futurebuilt.no.

– Nøkkelen til suksess ligger i å tenke miljø hele veien fra prosjektering og videre inn i selve driften, sier Elin Enlid, miljørådgiver hos Civitas, som bistår FutureBuilts forbildeprosjekter med å bygge klimavennlig.

For uansett hvor godt planlagt et nytt hus er, vil det ofte dukke opp noe uventet som virker inn på energibruken etter at det er tatt i bruk. Som for eksempel en veldig varm vinter. Eller at flere mennesker bruker bygget enn først beregnet. Dessuten trenger de fleste nybygg en innkjøringsperiode på et par år for å få systemene til å virke som de skal.

Stemmer kartet og terrenget?
FutureBuilt har høye ambisjoner for lavest mulig energibruk. Passivhus og plusshus, energiklasse A, varmepumper og energibrønner, solenergi, solid isolering og god ventilasjon – tiltakene er mange og detaljerte når et nytt bygg er under planlegging. Men hvordan går det med byggene når de er fiks ferdige og klare til bruk? Er energibruken i tråd med beregningene?

Drammen Eiendom er byggherre på Fjell barnehage og Marienlyst skole, som begge ble tatt i bruk i 2010. Teknisk sjef Geir Andersen har fulgt nøye med på utviklingen. Marienlyst skole var Norges første passivhusskole. Etter fire års drift er tallene veldig gode.

– Anslått energibruk var 65 kwh/m2 år. I 2014 var vi nede i 63 kwh/m2 år. Og det til tross for at flere bruker skolen om kvelden enn beregnet, og at vi ikke har varmepumpe. Det er strålende tall! Vi er veldig fornøyde, sier Andersen.

Økt bruk i helgene
Etter både ett og to års drift var tallene for Marienlyst dårligere enn i dag. Det forklarer Andersen med reparasjoner og innregulering. Det vil si at man måtte lære seg å bruke bygget og anlegget riktig. Men at energibruken økte etter tre års drift har andre årsaker.

– Skolen ligger et steinkast fra inngangen til Strømsgodsets fotballstadion, og mange fotballag begynte å bruke skolen i helgene i 2013. Det er klart energibruken går noe opp når lys og ventilasjon står på store deler av helga, påpeker Andersen.

I tillegg kan nok temperaturforskjeller forklare noe av den økte energibruken.

Det interessante er at skolen hadde enda mer bruk av bygget utenom skoletid året etter, i 2014, men da gikk likevel energibruken ned. Igjen kan temperatur være en forklaring for i fjor var det nemlig gjennomsnittlig to grader varmere enn i 2013.

Ikke helt perfekt
Fjell barnehage er også passivhus med lavt energiforbruk. Likevel er den ikke en like tydelig solskinnshistorie som Marienlyst skole. Beregnet energibruk før bygget kom i drift var 55 kwh/m2, men i 2014 ble det målt 70 kwh/m2.

– Vi burde fått mer uttelling for varmepumpa, sier Andersen, og forteller at det hefter litt usikkerhet ved tallene. Barnehagen består nemlig av et gammelt bygg fra 1925, i tillegg til et nybygg. Varmepumpa leverer til begge byggene, uten at det er mulig å måle hva som går hvor.

– Fra 2013 til 2014 fikk vi en nedgang på 10 kwh/m2 år, og det er bra. Men utgangspunktet var jo en god del høyere enn vi ønsket. Dessuten var 2014 et varmere år, noe som kan forklare den solide nedgangen, sier Andersen.

Han trekker fram et par mulige årsaker til at tallene ikke lever helt opp til ambisjonene: bygningsmassen og bruken.

– For det første er bygget langstrakt med litt dårlig formfaktor. Og så kan vi jo spørre om massivtre har den store isolasjonsevnen som vi håpet? For det andre er det større energibruk enn antatt – både matlaging og bruk av teknisk utstyr spiller inn her, sier Andersen.

På god vei
Han ønsker ikke å nekte folk å lage mat, eller endre på en så ny bygningsmasse bare for at tallene skal se bedre ut. Men oppfølging og god drift er viktig for Andersen og Drammen Eiendom. Det er det også for Entra Eiendom, medeier i Papirbredden 2, som kun har vært i drift i to år. Kontorbygget har passivhusstandard, med et mål om energiforbruk på 74 kwh/m2 år. Etter ett års drift var tallet 101, mens det i fjor var 92.

– Det er bra at energibruken har gått så mye ned på ett år, men vi må ikke la det bli en sovepute! Vi må kontinuerlig se om det er små ting som kan bidra til ytterligere reduksjon, sier Mona Aarebrot, regiondirektør for Stor-Oslo i Entra Eiendom.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår