Nye koblingsstasjoner i Narvik

 
Nye koblingsstasjoner i Narvik
ABB/Skanska er i full sving med å bygge nye koblingsstasjoner ved Skjomen og Sildvik i Narvik. Arbeidet startet i mars og skal pågå ut 2018.

Av Tore Kubberød

Formålet med de nye stasjonene er å sikre strømforsyningen i regionen for fremtiden. De to eksisterende stasjonene er gamle og er preget av å ha vært utsatt for vær og vind.

Sildvik

Dagens stasjon i Sildvik er bygget i 1982 og består av fire 132 kV linjeavganger eiet av Statnett, og et transformatorfelt eiet av Nordkraft Produksjon AS. Stasjonen ligger ved Rombaksfjorden, og komponentene er utsatt for korrosjon og slitasje som følge av saltpåvirkning og fuktighet.

For å sikre forsyningssikkerheten i årene som kommer søkte Statnett om å få bygge om til et innendørs gassisolert anlegg og dermed omgå problemer med salt og fuktighet. Stasjonen knytter produksjonen i Sildvik kraftverk til sentralnettet, og 132 kV-ledningen fra Sildvik til Rombak utgjør den eneste forsyningen til Ofotbanen på norsk side. I tillegg er det avganger til Kvandal og Narvik, samt en utlandsforbindelse til Sverige.

Konsesjon på ombygging av Sildvik stasjon ble gitt til Statnett SF og Nordkraft Produksjon AS. Tiltaket medfører oppføring av to nye bygninger på stasjonsområdet og at eksisterende utendørs koblingsanlegg fjernes.

Skjomen

Skjomen stasjon ble oppført i 1973 i tilknytning til Skjomen kraftverk eid av Statkraft. Det er et innendørs gassisolert 132 kV koblingsanlegg bygget inne i fjellet, med avganger til Ofoten, Narvik og Ballangen, samt tre avganger til Statkrafts transformatorer.

Stasjonen er et av de første gassisolerte anlegg som ble bygget i Norge, og der finnes ikke reservedeler til anlegget i dag. Anlegget har passert antatt teknisk levealder. Av den grunn, for å bedre forsyningssikkerheten i området, søkte Statnett om konsesjon til å føre opp et nytt gassisolert anlegg.

Konsesjon på ombygging for Skjomen stasjon er gitt til Statnett SF og Statkraft AS. Tiltaket medfører at det settes opp en ny bygning på stasjonsområdet utenfor inngangen til fjellanlegget.. Det er også gitt tillatelse til å bygge et cirka 80 meter langt skredsikringsnett og bruk av areal til midlertidig riggområde og massedeponi.

FAKTA

Nybygg av koblingsstasjoner i Narvik

Nordland

Prosjektnavn: Sildvik og Skjomen Koblingsstasjoner

Byggestart: Mai 2017

Ferdig: 2018

Verdi: Cirka 160 millioner kroner

Tiltakshaver: Statnett

Totalentreprenører: Skanska/ABB

Arkitekt: Sweco Norge AS

RI Bygg/anleggstekn. : Multiconsult AS

RI Byggeteknikk: Indira Management AS

RI Elektronikk:  Bravida AS

RI Brannsikkerhet:  COWI AS Tromsø

RI VVS/Klima/ventilasjon: GK Inneklima AS

RI VVS: Ofoten Rør AS

Fasadeentreprenør: Element Nor AS

Ventilasjonsinstallatør: GK Inneklima AS

Rørlegger: Ofoten Rør AS

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår