Nytt samarbeid om energiteknologi

 
Nytt samarbeid om energiteknologi
På Campus Evenstad har Statsbygg etablert et unikt energisystem. Nå blir erfaringene herfra viktige i Mikroforum - et nytt initiativ for mikronett og energiteknologi.

Energianlegget på Campus Evenstad i Østerdalen er et av de mest avanserte i landet. Her er blant annet batteribank, solceller, solvarmeanlegg og et flisfyrt anlegg for produksjon av strøm og varme. Evenstad er dessuten det første stedet i Norge der elbiler kan kobles opp til anlegget, for å være en del av batteriparken og forsyne campus med strøm.

Nå vil Statsbygg undersøke hvordan erfaringer fra dette anlegget kan brukes i andre anlegg. Statsbygg er derfor med på å starte et nasjonalt, tverrfaglig samarbeid for innhenting og deling av data og kunnskap om hvordan vi bedre kan ta i bruk mikronett og ny energiteknologi.

Dette initiativet kalles Mikroforum. Her samarbeider Statsbygg med Nelfo, Glitre Energiløsninger, Solcellespesialisten AS, Pixii AS og Solenergiklyngen (i regi ECO Inside-prosjektene) og andre sentrale aktører fra ulike deler av energimarkedet.

– Det er viktig for oss at kunnskapen og erfaringene fra Evenstad-anlegget samles og gjøres tilgjengelig for undervisning og forskning. Målet med pilotprosjektet på Evenstad er å akselerere utviklingen og bruken av fornybar energiteknologi i både Statsbygg og samfunnet, sier drift- og vedlikeholdsdirektør Jarle Kvalvik i Statsbygg.

Tilgjengeliggjør data via Mikroforum
Det forskes allerede mye på anlegget på Evenstad i dag. Gjennom Mikroforum kan måledata fra anlegget gjøres bedre tilgjengelig for nettopp forskere og studenter.

– Det vil blant annet være interessant å se nærmere på samspillet mellom nye typer energiteknologi i et energianlegg, og hvordan anlegget samvirker med forbrukerbehov og kraftnettet, sier Kvalvik.

Visjonen er at anlegget kan være uavhengig av kraftnettet og selvforsynt med miljøvennlig fornybar energi.

– På veien dit vil vi høste erfaringer og lærdom, som det allerede nå er stort behov for både i markedet og i utdanning, sier Kvalvik.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår