Razzia avslørte utbredt bruk av illegal arbeidskraft

 
Razzia avslørte utbredt bruk av illegal arbeidskraftTo inspektører fra Arbetsmiljöverket og Skatteverket på en av de myndighetskoordinerte kontrollene. (Foto: Arbetsmiljöverket i Sverige).
30 personer viste seg å jobbe ulovlig da svenske myndigheter kontrollerte arbeidsforholdene på 75 byggeplasser. De avdekket grove brudd på arbeidsbestemmelsene.

(Kilde: Byggvärlden/Arbetsmiljöverket i Sverige)

Drøyt 100 selskaper var involvert i arbeidet som ble kontrollert, og på 75 av byggeplassene over hele Sverige fant myndighetene illegal arbeidskraft, brist i personalanliggender og brudd på arbeidsmiljøreglene.

 - Det sørgeligste er at så mange personer jobber med liv og helse som innsats, sier Arne Alfredsson, konstituert avdelingssjef på Arbetsmiljõverket.

Åtte myndighetsorganer har på oppdrag fra regjeringen arbeidet sammen for å stanse brudd i arbeidslivet. Kontrollene foregikk i hele forrige uke og ble rettet mot byggesektoren, der arbeidsulykker og regelovertredelser er vanlige.

 - Den her typen myndighetskontroller skjer alltid uanmeldt ettersom vi vil se hvordan virkeligheten ser ut. Utvalget av arbeidsplasser ble gjort delvis ut ifra indikasjoner fra de ulike myndighetene, men også ut ifra tips fra allmennheten, sier Arne Arlfredsson, som er ansvarlig for myndighetskoodinerte kontrollen.

Illegal arbeidskraft, feilaktige personalanliggender og farlige bygginstallasjoner er noen av de vanligste bruddene. Det Alfredsson synes er mest alarmerende er hvor mange som går til jobben med livet som innsats.

 - Vi finner alltid brudd når vi gjennomfører åre kontroller. Men det som er sørlige er hvor mange som er nødt til å risikere liv og helse. Denne gangen var det et av fire selskaper som fikk umiddelbart arbeidsstans. Dette gjør oss bekymret, for dette skal ikke være ok på arbeidsmarkedet i 2019. Ingen skal måtte risikere å bli skadet eller ikke komme hjem i det hele tatt, sier han.

Under kontrollen besøkte myndighetene 75 byggeplasser, både nybygg og renoveringsprosjekter.

FAKTA

Noen resultater fra kontrollene:

  • Nærmere 30 personer jobbet ulovlig på de kontrollerte byggeplassene
  • Drøyt fire av 10 selskaper får krav om å utbedre brudd på regler om arbeidsmiljø.
  • Nesten fire av 10 selskap risikerer å måtte betale sanksjoner
  • En fjerdedel av selskapene fikk umiddelbart forbud mot aktivitet på grunn av alvorlige brudd på arbeidsmiljøregler.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår