Rør gir rot

 
Rør gir rot Illustrasjonsbilde
01.11.12: - Dårlig avløpsnett kan gi oversvømmelser. Klimaendringer og befolkningsvekst gjør at avløpsnettet i norske kommuner sliter med å ta unna avløpsvannet.
01.11.12: - Dårlig avløpsnett kan gi oversvømmelser. Klimaendringer og befolkningsvekst gjør at avløpsnettet i norske kommuner sliter med å ta unna avløpsvannet.
Det kan gi oversvømmelser i kjellere når høststormene setter inn. Kommuner i Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Østfold bruker i snitt minst penger på fornying av avløpsnettet. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
– Feil og mangler med avløpsnettet kan gi store konsekvenser. Det kan føre til forurensing av drikkevannskilder, tilbakeslag og kjelleroversvømmelser, og skader på veier og hager. Det haster med å få oppgradert ledningsnettet slik at det kan håndtere klimaendringene, sier Bjarne Haugland som er daglig leder for bransjeorganisasjonen VA- og VVS-produsentene (VVP).

Kommunalt erstatningsansvar
En Høyesterettsdom i 2011 fastslo at kommuner kan være erstatningspliktige hvis vannskader oppstår som en følge av feil med avløpsnettet. Forsikringsselskapet If, som har 25 prosent av markedet, regner med et 50-talls saker hvor kommunene må ta på seg erstatningsansvaret i 2012. Det betyr at det totalt for forsikringsbransjen kan være flere hundre slike saker.
-Hvis ikke kommune-Norge er villig til å bruke mer ressurser på avløpsnettet vil trolig antallet erstatningssaker øke betraktelig, sier Haugland.
Følgene av et dårlig avløpsnett kan bli ekstra tydelige ved regnskyll. Og været har endret seg på en slik måte at slike regnskyll både har blitt kraftigere og vanligere enn tidligere. Mer regn og storm kombinert med at havnivået er ventet å stige vil sette avløpsnettet på store prøver.

Må øke kunnskapen
Flere fylker har utarbeidet risiko- og sårbarhetsanalyser for vann- og avløpsnettet som følge av de siste årenes flommer og endringer i klima. Nå mener VVP at det er kritisk å komme i gang med konkrete tiltak.
– Vi setter vår lit til at økt kunnskap om tilstanden til det norske ledningsnettet utløser økt fornyelse av vann- og avløpsnettet, sier Haugland og legger til at de konkrete planene varierer fra kommune til kommune.

Store fylkesvise forskjeller
En fylkesvisoversikt utarbeidet av Statistisk sentralbyrå viser at med dagens utskiftningstempo vil det ta 200 år å fornye avløpsnettet.
– Det sier seg selv at utskiftingstempoet må økes betraktelig for at vi fortsatt skal ha et system som fungerer. Etterslepet har etter beregninger fra Rådgivende Ingeniørers Forening nådd svimlende 110 milliarder kroner, sier Haugland.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår