Satser på miljøvennlige energiløsninger på Svalbard

 
Satser på miljøvennlige energiløsninger på SvalbardBildet viser deler av solcelleanlegget på lufthavnen (foto:Avinor)
Vindmøller og solceller skal erstatte noe av energiforbruket Avinor får fra kullkraft på Svalbard. Lufthavnen har kommet langt i arbeidet.

I 2018 begynte planleggingen for etablering av vindkraft både på flyplassen og på flynavigasjonsanlegget på Torfjellet. Lufthavnen har fra før etablert solcelleanlegg, som har produsert tilsammen 120 000 kWt.

- Prosjektet med utbygging av solceller kom i gang i 2016, og det er initiert av Avinor Svalbard lufthavn. Det var mye skepsis både lokalt på Svalbard, og delvis også blant leverandører, men vi har nå bevist at det kan produseres solcellekraft også på Svalbard, forteller lufthavnsjef Carl Einar Ianssen i en pressemelding.

- I sommer kom vindmøllen på Torfjellet på plass, og vi fikk også godkjent søknad for etablering av vindmølle på flyplassen. De møllene som nå monteres kan ikke sammenlignes med de som monteres på fastlandet, hverken i størrelse eller i kapasitet, men de er såpass store at de representerer en god test for bruk av vindmøller på Svalbard, forklarer Ianssen.

- For Avinors egen drift har vi en ambisjon om nullutslipp innen 2030.  Svalbard lufthavn blir spesielt synlig i Avinors klimaregnskap i og med at både fjernvarme og elektrisitet kommer fra kullkraftverk, det er derfor viktig å iverksette tiltak som reduserer dette. Jeg er imponert over arbeidet som gjøres med dette lokalt, sier konsernsjef i Avinor og styreformann for Svalbard lufthavn AS, Dag Falk-Petersen. ​

Den første vindmøllen som er installert på Svalbard. (foto:Avinor)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår