Smart strøm og grønne forbrukere

 
Smart strøm og grønne forbrukereIllustrasjonsbilde
Det grønne skiftet fra fossil til fornybar energi betyr en energiforsyning i verden, basert på variable kilder.

Av Siri Hall Arnøy
Zero, Politisk rådgiver innen fornybar energi

Behovet for strøm, også når sola ikke skinner og vinden ikke blåser, leder til ulike konklusjoner: Noen vil framheve det som en mulig nisje for norsk gasseksport, noen ser på nye muligheter i form av for eksempel bedre batterier, og noen peker på at forbrukerfleksibilitet har et stort, uutnyttet potensial. Da den tyske tankesmia Agora Energiewende for to år siden oppsummerte sitt arbeid fram til da med å publisere 12 lærdommer fra Energiewende, kom fleksibilitet alt som tredje punkt: «There’s plenty of flexibility – but so far it has no value».

Når det gjelder tilgangen på energi er denne tankegangen velkjent: Energieffektivisering kan være like viktig som å bygge ut ny produksjon hvis vi for eksempel trenger mer elektrisitet til å drive bilene våre i framtiden enn i dag. Men også når det gjelder effekt – tilgang på energi i tilstrekkelig mengde på det tidspunktet vi vil ha den – kan tilpasning på forbruks-siden være et viktig supplement til å bygge ut reservekraftverk, mer strømnett og større lagringsmuligheter.

For den enkelte vil dette bety for eksempel at elbilen venter med å lade til etter at middagslagingen er ferdig, eller at varmekablene på badet kobler ut en liten stund mens vannkoker, kaffetrakter og brødrister sørger for en OK start på dagen.

Tunge, internasjonale selskaper som Apple og Google jobber intenst med løsninger for smarte hjem og smartere energistyring. Samtidig er vi i ferd med å rulle ut nødvendig infrastruktur for fleksibilitet i Norge: AMS eller smart strøm – de nye strømmålerne som alle nordmenn skal få innen 2019 – gir nye muligheter til å ta i bruk forbrukerfleksibilitet. Ikke fordi det er AMS som sikrer at det blir en bryter som kobler elbil-lader, matlaging og varmekabler – men fordi AMS gjør det mulig å sette en pris på fleksibilitet, og dermed legger grunnlaget for at nettselskapene eller nye tjenesteleverandører begynner å levere løsninger som utnytter potensialet.

Samtidig kan vi få bedre oversikt over eget strømforbruk – en rapport utarbeidet for NVE i fjor høst anslo at dette kan utløse energisparing på over 10 % av energiforbruket i en typisk husholdning. Samtidig viser nye amerikanske erfaringer at smarte målere ikke i seg selv er nok, det er avgjørende hvordan informasjonen presenteres for forbrukerne. Nå følger NVE og Enova opp med en konkurranse der målet er kartlegging av hvilke virkninger ulike formidlingsløsninger fra smarte målere har på forbruk.

ZERO har lenge vært opptatt av hvordan vi skal rydde plass for de smarte, grønne forbrukerne i energipolitikken. Smart strøm/AMS blir en viktig brikke.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår