TEK 17 under lupen på Våtromsdagene

 
TEK 17 under lupen på VåtromsdageneBildet: Fagsjef Bjørn Grimsrud i Fagrpdet for våtrom skjulte ikke på noen måte at det er mye klipp og lim i TEK 17, og at kravene til våtrom ikke er tydelige nok. Foto: Odd Borgestrand
VÅTROMSDAGENE: Våtromsdagene 2018, i regi av Fagrådet for våtrom, er årets møteplass for proffene. Det er 140 proffer som skal ta for seg «kvalitet i alle ledd», og da settes TEK 17 under lupen.

Av Odd Borgestrand

Det er de tekniske kravene og detaljer i regelverk som blir belyst for deltakerene på årets konferanse.  Her er det «nerdenes møteplass», hvor lover og paragrafer måles opp mot sunn fornuft.

Riktig jobb første gang er viktigere enn noen gang i dagens arbeidsmarked med tøff konkurranse og høyt konfliktnivå. Nå er det bare byggteknisk forskrift TEK 17, som gjelder, og Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud leverte en svært kritisk gjennomgang av den reviderte våtromsparagrafen» i TEK 17.  Her kom angrepene på Direktoratet for byggkvalitet som perler på en snor.

Klipp og lim

Fagsjefen skjulte ikke på noen måte at Direktoratet for byggkvalitet er kjent med at Fagrådet mener det er mye klipp og lim i TEK 17, selv om det ligger mye fornuft bak ytelseskrav og funksjonskravene i TEK 17.

- Kravene til våtrom er såkalt funksjonskrav. Hovedsaken er at våtrom skal prosjekteres slik at det ikke oppstår skader. Her står det at gulv skal ha tilstrekkelig fall til sluk, understrekte Grimsrud.

Godt håndverk

Ett eksempel var at det i 93 år har vært god håndverksmessig utførelse å sørge for godt fall på gulvet i baderom. Dette punktet er nå mindre synlig i TEK 17, og Grimsrud, ristet på hodet over dette. Senere i konferansen vil direktoratet få anledning til å besvare kritikken. I tillegg til TEK 17 kan den enkelte kommuner komme med sine egne, lokale bestemmelser som også håndverkere må ha oversikt over.

Uavhengig kontroll.

Fagrådet for våtrom mener det ofte er feil fokus for uavhengige kontroller på våtrom.

- Det er en rekke feiltolkninger av regelverk der veiledning og lovverk ikke er overensstemmende. Det er også manglende forståelse hos håndverker og kontrollør om hva som skal kontrolleres. Det er også en gjenganger at kontrolløren enten ikke er tilstede eller ikke er uavhengig. Samlet sett registrer vi likevel at uavhengig kontroll bidrar til bedre sluttresultat, sa Grimsrud.

Trygt valg

Grimsrud mente at bruk av våtromsnormen er et trygt valg av kvalitetsnivå. Her er løsningene ferdig tolket. Han mente å dokumentere at et stort flertall av forbrukerne mener det er svært viktig å følge BVN når bad skal bygges eller rehabiliteres.

- TEK 17 er et godt argument for å ta i bruk byggebransjens våtromsnorm, konkluderte møteleder Johnny Almvang.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår