Tvedestrands første passivhus

 
Tvedestrands første passivhusBildet: Skanska bygger nye omsorgsboliger nedenfor Strannasenteret i Tvedestrand. (Foto: Agder Wood)
I Tvedestrand bygger Skanska 12 omsorgsboliger som passivhusstandard. Avstanden fra TEK10 med Husbankens tilleggskrav og opp til passivstandard var ikke stor.

Utgangspunktet for kommunen var TEK10 og Husbankens tilleggskrav for å kunne lånefinansiere prosjektet i samme bank. I konkurranseutlysningen ba kommunen om pristillegg for passivstandard, og det viste seg å være svært overkommelig.

- Når vi først hadde kalkulert inn bedre kvalitet på vinduer og ventilasjonsanlegg som Husbanken krevde, var det bare 10 cm mer isolasjon og en luft-til-vann varmepumpe som skulle til for å innfri passivstandarden, forteller kommuneingeniør Arne Thorvald Aanonsen.

Kommunen har nemlig en policy at alle bygg over 500 m2 skal ha vannboren varme, så det var allerede innkalkulert. Enovatilskuddet på 550.000 kr og lavere energikostnader dekker hovedandelen av merkostnaden ved å løfte kvaliteten til passivhus.
- Kommunen må gå foran som et godt eksempel og vise at det er både fornuftig og lønnsomt å bygge framtidig. De som flytter inn her betaler 6000 kr i måneden og får høy standard, et friskt og godt inneklima, og ikke minst svært lave strømkostnader, sier han.

Aanonsen er også tilfreds med at Skanska vant oppdraget, siden de har god erfaring blant annet med tetthet og detaljer som er viktig i slike prosjekter.
- Dette er boliger som er tilpasset personer med spesielle behov, og i første etasje legges det opp til døgnkontinuerlig hjelp. Det blir dessuten tatt i bruk ny velferdsteknologi i form av et elektronisk nattilsyn med alarmer tilpasset hver enkelt beboer. I andre etasje vil beboere som i større grad klarer seg selv flytte inn, men også her vil man kunne benytte seg av kommunens ansatte.

Omsorgsboligene er beregnet å koste 38 millioner kroner, og er med dette den største kommunale investeringen i Tvedestrand etter at ombyggingen av Lyngmyr skole var ferdig for noen år siden. Tvedestrand kommune har fått 10 millioner kroner i tilskudd av Husbanken til dette prosjektet. Leilighetene skal stå ferdige til innflytting i november.

(Kilde: Agder Wood)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår