Vil halvere CO2-utslipp fra VVS-installasjoner

 
Vil halvere CO2-utslipp fra VVS-installasjonerBildet: - GK er partner i Grønn VVS fordi vi fremover ønsker å tilby våre kunder klimatiseringsløsninger med klimabudsjett og å levere ferdige anlegg med klimaregnskap, sier Mads Mysen.
Forskningsprosjektet Grønn VVS skal bidra til å halvere CO2-utslipp fra VVS-installasjoner. GK vil bidra til mer kunnskap om miljøpåvirkningen fra tekniske installasjoner i bygg.

Grønn VVS er initiert av Erichsen & Horgen og er støttet av Norges forskningsråd. Prosjektet går fram til 2025. Ved siden av GK er også KLP Eiendom, Höeg Eiendom, Swegon, Pipelife, Armaturjonsson og OsloMet partnere i Grønn VVS.

Kunnskapsvakuum

- Kunnskap om miljøpåvirkningen fra VVS-installasjoner er i dag svært begrenset. Dette kunnskapsvakuumet er en utfordring for byggenæringen, som etterspør kompetanse og prosedyrer for å identifisere og prosjektere miljøvennlige løsninger, sier fagdirektør Mads Mysen i GK.

Pilotstudier utført av Erichsen & Horgen indikerer at VVS-installasjoner står for 20 – 40 prosent av klimagassbelastningen for henholdsvis nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Mens en sammenligning av ulike rørkvaliteter tyder på at det med relativt enkle grep er mulig å redusere klimagassutslipp fra rørproduksjon med 65 prosent.

Ny tjeneste

Den overordnede ideen i Grønn VVS er å etablere en ny tjeneste for prosjektering og realisering av VVS-installasjoner med lavest mulig miljøpåvirkning - både bundne og driftsmessige utslipp.

Tjenesten skal utvikles stegvis. Første skritt er kunnskapsoppbygging gjennom studier av miljøpåvirkning i bygg, barrierer og mulighetsrom. Andre skritt er utforming av en prosedyre for prosjektering av installasjoner med minimal miljøpåvirkning. Det tredje steget er uttesting i fullskala forbildeprosjekter.

Klimatiseringsanlegg med klimaregnskap

- I forbindelse med det grønne skiftet vil markedet stille stadig strengere krav til lave klimagassutslipp. GK er partner i Grønn VVS fordi vi fremover ønsker å tilby våre kunder klimatiseringsløsninger med klimabudsjett og å levere ferdige anlegg med klimaregnskap, sier Mads Mysen.

KILDE: gk.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår