VVS-barometeret:Fortsatt vekst i VKE-markedet

 
VVS-barometeret:Fortsatt vekst i VKE-markedet Bildet: - Vi vil se en rask utvikling av nye produkter og løsninger framover, sier Mats Eriksson som er daglig leder i Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE), (Foto: Bjørn Laberg)
16.05.13: ? Vi forventer en årlig vekst i markedet for ventilasjon, kulde og varmepumper på tre prosent fram mot 2015, sier daglig leder i VKE, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Mats Eriksson.
16.05.13: – Vi forventer en årlig vekst i markedet for ventilasjon, kulde og varmepumper på tre prosent fram mot 2015, sier daglig leder i VKE, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Mats Eriksson.
Av Oddvar Lind

- Samtidig ser vi en rask utvikling mot passivbygg og nesten nullenergibygg som betyr nye utfordringer for bransjen, sier Eriksson til VVS aktuelt.

Markert vekst
– Våre medlemsbedrifter vil bidra aktivt med mer energieffektive installasjoner og bedre behovsstyring i boliger og bygninger. Krav til passivhus innebærer for eksempel en halvering av energibudsjettet. Vi vil se en rask utvikling av nye produkter, løsninger og installasjoner i årene som kommer, understreker han.
En markedsrapport fra VKE som nettopp er offentliggjort, bekrefter at klimamarkedet er på vei oppover. For nye boliger forventes en markert vekst, særlig for segmentet leiligheter. ROT Bolig og Yrkesbygg viser stabil vekst, og VKE tilskriver energieffektivisering en betydelig innvirkning.

Deltar aktivt
Eriksson sier at VKE deltar aktivt i utformingen av de framtidige energikravene i TEK. Disse kravene vil bety mye for klimamarkedet, og det blir svært viktig å tenke helhet i utformingen av nye boliger og bygninger. For å få gode løsninger må alle involverte parter jobbe sammen, fra arkitekter til driftsansvarlige, påpeker han.
– Energibruken til ventilasjon og kjøling utgjør en betydelig andel av den totale energibruken. I TEK 10-bygg er andelen 30-50 prosent for yrkesbygg, mens andelen for boliger er 10-15 prosent. Med passivbygg og nesten nullenergibygg vil energibruken gå ned samtidig som nye utfordringer skal løses, presiserer han.
– I passivbygg blir for eksempel tappevannsandelen viktigere. Effektbehovet går ned. Det innebærer bruk av andre typer produkter og løsninger, legger han til.

Foran TEK
Eriksson og hans kolleger i VKE er fullt klar over at deler av byggebransjen og leverandørindustrien ligger foran TEK-kravene. Det betyr at kravene til lavere energiforbruk og høyere miljøstandard er strengere enn myndighetenes krav.
– Dette er en meget interessant utvikling som vi følger nøye. Når flere kunder og leietakere etterspør økt energieffektivitet, kommer svarene fra bransjen raskt. Vi kommer til å se store omstillinger fram mot 2020 når kravet om nesten nullenergibygg blir innført, sier han.

Rask omstilling
Bedrifter og bransjer som er flinke til å omstille seg, vil få den raskeste veksten. Samtidig får vi økt etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Det er allerede et problem å få tak i kvalifiserte fagfolk. Olje- og offshorebransjen støvsuger markedet i noen områder, bekrefter Eriksson.

– Vi ser imidlertid at arbeidet med å utdanne flere fagskoleingeniører gir resultater. I linja for Klima, Energi og Miljø (KEM) vil det utdannes rundt 150 fagskoleingeniører årlig framover. I tillegg blir det nødvendig å ta inn flere fagfolk fra utlandet. Erfaringen viser at de fleste av disse fagfolkene gjør en god jobb i Norge, sier Eriksson til slutt.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår