50 prosent har ingen miljøplaner

 
50 prosent har ingen miljøplaner- Når 53,9 prosent sier at de ikke har tenkt til å gjøre noe mer enn TEK17, så er det proffenes svar på de mange festtalene her under Bygg Reis Deg, om at «her skal vi være visjonære og her skal vi ta ansvar sammen». De fleste har tenkt til å følge lovens krav og ikke noe mer, sa produkt- og utviklingsansvarlig i Byggfakta, Pål Engeseth, da han presenterte undersøkelsen under Bygg Reis Deg-messen i dag. (Foto: Bjørn Laberg).
BYGG REIS DEG 2019: I en Byggfakta-undersøkelse svarer 53,9 prosent av de ansvarlige for framtidens byggeprosjekter at de ikke vil gjøre noe utover det som kreves i TEK17 på miljøsiden. Men miljømerking er ingen flopp, sier Pål Engeseth i Byggfakta.

Av Byggfakta-redaksjonen

53,9 prosent av de ansvarlige for framtidens byggeprosjekter svarer i undersøkelsen at de ikke har planer om å gjøre noe utover det som kreves i TEK17 på miljøsiden, og over halvparten tror også at det i tilfelle vil være dyrere.

Men produkt- og utviklingsansvarlig i Byggfakta, Pål Engeseth, tror BIM-modellenes inntog på drift- og vedlikeholdssiden vil sette en fart på miljøinteressen.

Byggfakta har gjennomført en undersøkelse for å finne ut hvor mange tiltakshavere og arkitekter som har ambisjoner om å sertifisere til BREEAM-standard eller Svanemerket, og hvordan de vurderer økonomien i det.

54 prosent vil kun gå for TEK17

Det ble sendt ut spørsmål til 1000 tiltakshavere og arkitekter, som har byggeprosjekter med mer enn 50 millioner i byggekostnad registrert i Byggfaktas database. Basert på de 100 svarene vi fikk, sier 53,9 prosent av de ansvarlige på framtidens byggeprosjekter at de ikke har planer om å gjøre noe utover det som kreves i TEK17. 31 prosent svarer at de vil gjennomføre miljøtiltak utover TEK17, men at de ikke går inn for miljøsertifisering som BREEAM eller Svanemerket.

 - Når 53,9 prosent sier at de ikke har tenkt til å gjøre noe mer enn TEK17, så er det proffenes svar på de mange festtalene her under Bygg Reis Deg, om at «her skal vi være visjonære og her skal vi ta ansvar sammen». De fleste har tenkt til å følge lovens krav og ikke noe mer, sier Engeseth.

De fleste tror det er dyrere med miljøtiltak

Undersøkelsen viser også at over halvparten, 52 prosent, tror det vil bli opp til fem prosent dyrere å gjennomføre miljøtiltak. 33,5 prosent tror det blir dyrere enn fem prosent. Kun 13 prosent tror det blir ingen eller en redusert kostnad.

-  Men dette viser at over halvparten vurderer at det å satse miljøvennlig, ikke påvirker kostnadene nevneverdig. Og det er jo bra. Men vi har også noen som tror at miljøvalg koster vesentlig mer. Og det må vi gjøre noe med, sier Engeseth.

 - Svarene viser altså at til tross for at det har skjedd en rasende utvikling i byggebransjen angående oppmerksomhet og bevissthet rundt nødvendigheten av et grønt skifte, vurderer over halvparten av respondentene det som dyrere å velge miljøvennlig, sier Engeseth.

Svarene som kom var fra aktører som til sammen har store planer i byggemarkedet, for store verdier. Disse 100 prosjektene utgjør ca. 18 milliarder kroner, og 16,9 prosent av besvarelsene kom fra aktører som planlegger bygg i Oslo-området. Boligsegmentet er den klart største kategorien.

 - Selv om vi bare fikk svar fra ca. 100 tiltakshavere og arkitekter, så ser vi at de representerer en ganske betydelig verdi, sier han.

Ingen flopp

Under presentasjonen av undersøkelsen stilte Engeseth spørsmålet «Miljømerking – en flopp eller virkelighet?»

Han understreker at han tror at dette med miljømerking ikke er en flopp, og at miljømerking av bygg er noe som vil bre om seg mer og mer.

Han peker særlig på sammenhengen med BIM-modellens inntog i byggeprosjekter. For i undersøkelsen svarer halvparten av respondentene at de kommer til å bruke en BIM-modell for videre drift og vedlikehold.

 - Og da tenker jeg at hvis det er sånn at BIM blir brukt i drift- og vedlikehold, så kommer også valg av produkter til å ha noe med livsløpskostnad å gjøre. For da ser du også at velger du feil produkt, så kommer du også til å få en drifts- og vedlikeholdskostnad som er annerledes, sier Engeseth.

Se hele foredraget om undersøkelsen på vår Facebook-side her.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår