Aula de lux

 
Aula de luxBildet: I et miljø av 1700-talls bygninger i Solna kneiser praktfulle Aula Medica (Alle foto: Bjørn Laberg)
V-formet, arrogant og 32 meter høy. Bredbeint plassert, midt mellom verneverdige 1700-talls bygninger. Skjødesløst lent 23 meter ut over Solnavägen, med en helningsvinkel på over 30 grader. Aula Medica kan ta pusten fra noen og enhver.
Av Bjørn Laberg 

VVS aktuelt fikk mandag en guidet tur til Karolinska Institutets aula, i regi av Nordbyggs arrangør, Stockholmsmässan.   

Frem fra skuffen
Det spektakulære, syv etasjer høye bygget, kalt Aula Medica, sto ferdig i august 2013, og huserer rektoratet og administrasjonen ved Karolinska Institutet. Foruten kontorplasser til cirka 90 ansatte, 100 konferanseplasser, samt et par restauranter, er selve hjertet i det prisbelønte bygget selve aulaen, med plass til 1000 personer.

– Planene om å bygge et nytt auditorium på campus ble lansert allerede på 1930-tallet, men ble ikke realisert, på grunn av stramme økonomiske rammer. Først i 2000 ble planene tatt frem fra skuffen, og i 2001 ble det arrangert arkitektkonkurranse, sier Rune Fransson, innovasjons- og infrastrukturdirektør ved Karolinska Institutet, til VVS aktuelt. 

H & M-hjelp
Arkitektkonkurransen ble vunnet av Wingårdhs Arkitektkontor, men på nytt ble prosjektet lagt på is på grunn av manglende investorer. Denne gang ble utsettelsen på seks år. I 2007 sørget imidlertid 350 millioner svenske donasjonskroner fra Hennes & Mauritz- gründerne, familien Persson, for at spaden endelig kunne settes i jorda.
– Som man ser er dette et sensitivt område, med flere 1700-talls bygninger. Vi måtte tidlig ta et valg om aulaen skulle fremstå som en tradisjonsbærer for stedets øvrige arkitektur, eller gå i en helt motsatt retning. Det er vel ikke vanskelig å se hvilket uttrykk vi landet på, smiler Fransson.

Aula5.jpg   Aula8.jpg Bildet A: Det ene hjørnet på Aula Medica lener seg i en vinkel på 33 grader ut over Solnavägen. Bilde B: Over 6000 fargede glassruter, noen tette, noen gjennomsiktige, pryder fasaden.

Han berømmer det gode samarbeidsklimaet mellom Karolinska, Wingårdhs og Persson-familien.
– Familien Persson har vært en svært aktiv deltaker i prosessen, og har på ingen måte bare kastet penger etter oss. Det var for eksempel Stefan Perssons idè å engasjere den svenske glasskunstneren Ingegerd Råman i aula-prosjektet, sier Fransson. 

Vannbasert lidenskap 
Arkitekt Gert Wingårdh omfavnet denne ideen umiddelbart. Råman og Wingård hadde tidligere blant annet samarbeidet om utsmykningen av den svenske ambassaden i Washington.
– Stefan Persson hadde vært innom ambassaden, og forelsket seg i et av mine verk, hvor rennende vann er et av elementene. Nå ville han at jeg skulle lage en utsmykning her i Aula Medica, med vann som utgangspunkt, sier Ingegerd Råman. 
Aula4.jpg 
Bildet: Ingegerd Råman har designet et fantastisk fossefall i foajeen

Du kan lese hele reportasjen fra Aula Medica, i kommende utgave av VVS aktuelt. Her er noen flere bilder i mellomtiden:

Aula6.jpg 
Bildet: Fasadekonstruksjonen består av 15 kilometer Østerriksk limtre.

Aula7.jpg 
Bildet: Selve hjertet i det prisbelønte bygget er aulaen, med plass til 1000 personer.


Aula9.jpg 
Bildet: Ingegerd Råman.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår