Bærum leder an med gravefri rørfornying

 
Bærum leder an med gravefri rørfornyingGodt fornøyd med samarbeidet. Foran Bærum kommunes Svein Erik Kjeksrud, Arild Rydh, Dan Gjerstad og Bjørn Pandum sammen med driftssjef hos Olimb, Bjørn Mathisen Foto: Odd Borgestrand.
Driftssjef i Olimb Rørfornying, Bjørn Mathisen, gir honnør til Bærum kommune for initiativet til testen med strømperenovring av en avløpsledning. Fem entreprenører ble invitert i «konkurransen». Nå vil Bærum kommune øke fornyingstakten med strømper i betydelig grad.

Av Odd Borgestrand

-Tiden er inne for et felles løft for gravefrie rørfornyingsmetoder, sier prosjektleder Arild Rydh i Bærum kommune.
–Vi tok denne utfordringen på samme måte som vi gjør ved ethvert oppdrag. Det er alltid noen ukjente faktorer som dukker opp når et strekk skal fornyes. Slik var det også denne gang. Selv om vi har 40 års erfaring med strømpefornying er vi alltid bevisst på at det ikke er noen snarveier til gode løsninger. Nå er det viktig at alle entreprenører sørger for å utføre oppdragene så solid og godt at gravefrie metoder vinner fram i markedet. Dette var ikke en konkurranse mellom fem entreprenører, men en felles eksamen for å gjøre oss fortjent til oppdrag innenfor vårt fagfelt, sier Mathisen.

-Det må være fokus på kvalitet fra en strømpeforing produseres og fram til ferdig utført anlegg.  Som entreprenør skal vi alltid hilse stikkprøver velkommen, og vi setter pris på krevende oppdragsgivere, avslutter Mathisen.

Godt fornøyd prosjektleder

Det sa en godt fornøyd overingeniør Arild Rydh i prosjektenheten i Bærum kommune under Norsk Vanns Fagdager på Gardermoen i dag. Her la han fram noen av resultatene fra kommunens «eksamensdager» for fem entreprenører i mai i år.
- Nå føler vi oss trygge på at vi har aktører i markedet som kan gi oss muligheten til å øke fornyingstakten fra 5000 meter til 15000 meter i året. Deler av vårt avløpsnett er i så dårlig forfatning at vi må ta et krafttak de nærmeste årene, og vi vet en rekke andre norske kommuner er i samme situasjon som oss. Derfor er det viktig at ledningseiere går sammen med rådgivere og entreprenører for å gi norsk infrastruktur det løftet vi så sårt trenger, sa Rydh. Senioren i prosjektenheten i Bærum kommune fikk full støtte av sine to juniorer i avdelingen, prosjektlederne Dan Gjerstad og Bjørn Pandum.

Fem entreprenører
De fem entreprenørselskapene NCC Construction AS, TT-teknikk AS, Olimb Rørfornying AS, Aarsleff AS og Kjeldaas AS utførte totalt 8 ulike strømperenoveringer med filtstrømper og glassfiber-foringer i en spesialkonstruert testrigg i Bærum. Testperioden gikk over sju dager, etterfulgt av omfattende kvalitetskontroller av det uavhengige   testlaboratoriet Norner. Totalt blir det gjennomført 100 ulike laboratorietester. Bærum kommune vil ikke gå i detalj på hvert enkelt testresultat knyttet opp mot de ulike entreprenørene, men slår fast at resultatene var noe bedre enn forventet.   Kommunen ønsker ingen nye runder i rettsapparatet for å rydde useriøse aktører av banen, slik tilfelle var for tre år siden.

Ringstivhet det viktigste
Det aller viktigste med denne testen var å få svar på at de ulike strømpeforingene på det norske markedet er sterke nok til å motstå utvendige krefter i bakken. Rørenes ringstivhet (styrke) og elastisitetsmodul er beskrivende for et materiales motstandsevne mot deformasjon. Et avløpsrør skal ikke «klappe sammen» etter at det er fornyet med en strømpeforing. Det skal tvert imot holde i flere generasjoner.
Rydh mener ledningseiere bør kreve at entreprenører tar ut strømpe-prøver for testing av ringstivhet og E-modul. Kun på den måten kan ledningseieren kontrollere at levert produkt er i samsvar med det som er bestilt. Han mener bransjen også bør jobbe frem en norsk godkjenningsordning slik at ledningseiere blir tryggere på at entreprenørens mannskap har nødvendig kompetanse og at installasjonene tilfredsstiller høye krav til levetid.

Jobben må gjøres skikkelig
I utgangspunktet tyder alt på at de ulike strømpe-produktene som er på det norske markedet er av god kvalitet. Sikkerheten for at entreprenøren har godt nok utstyr, et mannskap som behersker hele installasjonsprosessen og kjenner det norske avløpssystemet, er antakeligvis det viktigste grunnlaget for et godt sluttresultat.  Flertallet av de norske entreprenørene har denne kompetansen, mener prosjektlederne i Bærum kommune.

Entreprenørene innfridde
Selv om testresultatene viste til dels store variasjoner i de målte ringstivhetsverdiene, er konklusjonen at de fleste resultatene innfridde kravene som Bærum kommune stiller. Nå mener prosjektets rådgiver, VA-ingeniør Kristin Hamre i VA teknikk AS, at Norge trenger nye retningslinjer for strømperenovering.  Bærum kommune har nå et godt grunnlag for å lede an i dette arbeidet, mener Hamre.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår