Behov for mer treffsikker ENØK-ordning

 
Behov for mer treffsikker ENØK-ordningBildet: Jon Sandnes
TNS Gallup sitt Klimabarometer for 2015 blir lagt frem i dag. Undersøkelsen viser at interessen for å gjennomføre energisparetiltak i private hjem avtar. Imidlertid en bedre offentlige støtteordning vil få 54 prosent av dem som ikke i dag har noen planer, til å iverksette ENØK-tiltak. Dette er et signal om at boligeiere ønsker energieffektivisering velkommen, men det offentlige må gi drahjelp.

Av Jon Sandnes,
Administrerende direktør i BNL.

Klimabarometeret støtter opp under BNLs ønskede politikk om å innføre en kraftig og grønn støtteordning for energisparing i boliger, siden utfordringen med mange av ENØK-tiltakene er at de kostbare å investere i.  Hvert år sløser vi bort store mengder energi på å varme opp dårlig isolerte boliger. Internasjonale studier har vist at energisparing gjennom oppgradering av eksisterende bygg er den enkleste og billigste måten å få ned klimagassutslippene på.

Undersøkelsen støtter opp under antakelsen om at ENØK-tiltak gjøres skrittvis og delt. De fleste tar litt av gangen etter som de får råd og anledning eller gjør arbeidet samtidig med annen nødvendig oppgradering. Bare 12 prosent vil energieffektivisere hele huset på en gang.  BNL er opptatt av at det store potensialet i energieffektivisering av boliger blir realisert. For å få det til, trenger vi treffsikre støtteordninger som gjør at boligeierne velger løsninger som gir god effekt for å få redusert energibruken. Dagens rettighetsbaserte ordning dekker ikke folks behov, og interessen for ordningen er for liten.

I følge undersøkelsen er de mest populære tiltakene som boligeiere ønsker å gjøre er: Skifte av vinduer og/eller dører, varmepumpe, etterisolering av vegger, og etterisolering av loft og tak. Av de nevnte fem tiltakene boligeierne selv prioriterer å gjøre på egen bolig, er det bare ett som støttes gjennom Enovaordningen: Installasjon av varmepumpe. Den rettighetsbaserte støtteordningen til boliger omfatter med andre ord ingen støtte til tiltak boligeierne selv mener er de riktige for å forbedre energieffektiviteten i egen bolig. BNL etterlyser en bredere ordning som også inkluderer støttetiltak som kan gi folk godt isolerte og energivennlige hus.

BNL mener at en god start kan være å inkludere oppgradering av vinduer og etterisolering i støtte-ordningene til Enova.  Det er langlivede tiltak med stor effekt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår